Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A felnőtt részleg is nyitva már, két Petőfi-pályázattal rukkolt ki a könyvtár

Öcaline - 2023. március 21. 10:09

Rövidített nyitva tartással ugyan, de már látogatható a felnőtt részleg, ráadásul két, Petőfi költészetéhez kapcsolódó pályázatot is hirdetett a József Attila Könyvtár. Hírcsokor.

A fagyos időszak végeztével újra nyitott a József Attila Könyvtár felnőtt részlege, és az emlékév kapcsán több akciót is hirdet az intézmény – a részletekről Tóth Éva igazgató tájékoztatta la DO-t.

Újra nyitott kapu

A nyitva tartási rend ugyan módosult, de a legfontosabb változás, hogy újra látogatható az intézmény felnőtt részlege. A betű barátai minden hétfőn, szerdán és pénteken 9-13 óra között, keddenként és csütörtökönként 13-17 óra között vehetik igénybe a könyvtári szolgáltatásokat. 
Fontos változás, hogy szombatonként zárva marad a könyvtár!

Petőfi után szabadon

A magyar költészet napja és Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából versíró pályázatot hirdet Petőfi – ma címmel a József Attila Könyvtár. Minden korosztály számára nyitott a pályázat, a pályaművek beküldési határideje április 5., szerda éjfél. A "Verseljen Petőfi után szabadon!" mottóval hirdetett megméretés során játékra hívják a szívesen verselgető dunaújvárosiakat és a környező településeken élőket.
Arra keresik a választ, hogy Petőfi témái hogyan hangzanának mai átiratban, a mai témák hogyan jelenhetnének meg Petőfi hangján, modorában, verselésében illetve Petőfi versei, témái, alakjai milyen inspirációt adnak, adhatnak mai alkotásokhoz.
A verseket jelige, név, életkor és elérhetőség megadásával várják az olvszolg@jakd.hu e-mail-címre, postai úton vagy személyesen is leadhatják a József Attila Könyvtárban; az eredményhirdetésről külön értesítik a résztvevőket.

Petőfi öröksége

Szintén a bicentenárium alkalmából az olvasók kedvenc Petőfi-idézeteit és a magyar költők legszebbnek tartott verseit várják. A műveket az olvszolg@jakd.hu címen, illetve a könyvtár facebook oldalára várják, illetve személyesen is eljuttathatják a könyvtárba. 
A határidő szintén viszonylag szoros: április 11-ig kérik a költeményeket, idézeteket.

(Illusztráció: Cultura.hu)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!