Az autós kamera a kezdő és a tapasztalt sofőröknek is nagy segítség

doszerk - 2023. március 13. 11:50

Van, aki imád vezetni, mások pedig félve ülnek be a kocsijukba. Bár az autóvezetés igényel némi rutint, a kezdők számára is lehet örömteli a vezetés, ha van a kocsiban egy autós kamera. (X)

Ennek segítségével ugyanis könnyebben megy a tolatás, a parkolás, de bizonyos modellek még a követési távolság betartására is figyelmeztetnek.

Autós kamera: egy modern eszköz minden kocsiba

A vezetés során sokaknak gyűlik meg a baja a tolatással, hiszen ilyenkor nemcsak oldalra, hanem hátrafelé is folyamatosan figyelni kell. Szerencsére ma már kaphatók kimondottan tolatókamerák, a Homelux webáruház elektronikai termékei között be lehet szerezni a legújabb modelleket.

Miért is jó ez? Mert a tolatókamera használatával biztonságosabbá válik a vezetés, magabiztosabbak lehetünk, és nem mellesleg megnyugtatóan hathat, hogy a kamera rögzíti is az eseményeket.

A felvételeket pedig fel lehet használni egy esetleges baleset során is, így könnyen kideríthető, hogy ki volt a hibás. Persze a legjobb, ha nem kerülünk ilyen helyzetbe, elég, ha az autós kamerát segítségnek fogjuk fel a vezetés során.

Hova lehet beszerelni a kamerát?

Az autós kameráknak több hely is kínálkozik a kocsiban, eldönthetjük, hogy számunkra melyik lesz a megfelelő. Mindenképp érdemes azonban a szerkezetet a szélvédő felső részén elhelyezni, mert itt a kábel könnyen kivezethető. Nem mellesleg itt takar ki a legkevesebbet a kamera a látótérből.

Alapvetően három helyet szoktak javasolni a szakértők a felszerelésre:

1. Az autó jobb felső sarka: előnye, hogy a sofőrt nem zavarja vezetés közben, jól lát tőle mindent, de nem is tudja állítgatni, ha arra lenne szükség.
2. Az autó bal felső sarka: a balkezes sofőrök számára ideális hely, azonban ha jobb kézzel akarnánk mozgatni vezetés közben az eszközt, az igencsak balesetveszélyes művelet lenne.
3. Középen, a visszapillantó tükör alatt, felett vagy mögött: ez a legpraktikusabb megoldás, bár egy kis részt mindenképp ki fog takarni a kamera a látótérből. Cserébe viszont bármikor könnyen elérhetjük, állítgathatjuk.

Az autós kamerára vonatkozó jogszabályok

Sokan nem tudják, hogy nem minden országban megengedett az autós kamera használata. Magyarországon ugyan semmi nem tiltja, hogy vezetés közben felvétel készüljön a környezetről, de nyilvánosságra nem szabad hozni az anyagot. Ha mégis muszáj ezt megtenni, akkor viszont az arcokat és a rendszámtáblákat ki kell takarni a videóról, képről.

Ha egy baleset miatt szükség lenne a felvételre, akkor a rendőr elkérheti vagy le is foglalhatja a kamerát, illetve a benne lévő SD-kártyát. Ilyenkor kötelesek vagyunk átadni neki ezeket bizonyítékként.

A tolatókamerák valóban biztonságossá teszik a vezetést és a parkolást, hiszen mutatják a kocsi körül elhelyezkedő embereket, állatokat és tárgyakat is. Akik kezdők e téren, jobb, ha beszereznek egyet, de a tapasztaltabb sofőröknek is nagy segítséget nyújt egy modern autós kamera. Érdemes a technikai fejlődésnek teret engedni!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)