Dunaújváros Hetilap

Iváncsa szerint nekünk nem jár pénz. Szerintünk jár! És baj, ha nem jut!

Fábos Zsolt - 2023. március 16. 18:25

A képviselőtestület mindösszesen 54 napirendi pontban hozott határozatot, köztük számos fajsúlyos kérdésben a Városháza közgyűlési termében ma délelőtt. Fókuszban: Iváncsa!

A napirendi pontok egyeztetése után fontos kérdésekben döntött a város közgyűlése csütörtöki ülésén.

Intézményi színtéren

Új temető rendeletet alkotott a testület, változtatott a köztisztviselők illetményalapján, valamint a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági díját is megállapította. E szerint az alapdíj 1500, a kilométer díja 390, míg a percdíj 100 forintra változhat. Egyetért a város a Gárdonyi iskola névváltoztatási kérelmével, így a következő tanévtől már Szent Pantaleimon Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néven működhet tovább. Támogatja a testület, hogy a Dózsa iskolában növekedjen az SNI-s tanulók létszáma. Az idei esztendőben is csatlakozik városunk a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, melyre 4 millió forint kíván fordítani. Barta Endre egyéni képviselői indítványát elfogadva, az idei esztendőben is minden újszülött üdvözlő csomagot kap ajándékba. Városunk bérleti szerződést köt a Miskolci Zsidó Hitközség szervezettel, amely lehetővé teszi számára az ingyenes ételosztást az Erdő sor 37/A szám alatti található volt kollégium épületében. Személyi kérdésben is született döntés. A következő öt évben is Kováts Rózsa irányítja az Munkásművelődési Központot. A DVG Zrt. a balatonszabadi, harkányi, balatonkenesei üdülők mellett mostantól a dunapataji üdülőt is üzemeltetni fogja.

Futunk a pénzünk után

Dunaújváros és Iváncsa még 2017-ben kötött ingatlanfejlesztési keretmegállapodást, amely szerint a szerződés aláírásától a nemzeti és Európai Uniós forrásból ingatlanfejlesztések-beruházások megvalósítása érdekében együttműködnek Iváncsa közigazgatási területének külterületi részén, egyben a felmerülő helyi iparűzési adó és költségek megosztásának rendjét is szerződés rögzítette, azt is, hogy a befolyó helyi iparűzési adót 50-50 % arányban megosztják. 2021-ben különleges gazdasági övezet létrehozása követően a közgyűlés kinyilvánította, hogy két települési önkormányzattal megkötött adómegosztási megállapodást érvényesnek és hatályosnak tekinti. Néhány héttel ezelőtt érkezett meg Iváncsa polgármesterének, Molnár Tibor úrnak a levele, melyben megküldte a megállapodás felmondásának határozatát. Dunaújváros közgyűlése szerint ez lépés Iváncsa részéről „sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményeit” és nem fogadja el.
Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester még ennél is tovább ment és feltette a kérdést a Fidesz képviselőinek címezve, hogy nem érzik-e felelősségüket, hogy akkori döntésükkel ennyi pénz elvettek a várostól? Vállalják a felelősséget! Mi pedig most: futhatunk a pénzünk után – fogalmazott Szabó Zsolt. 

Fontos fejlesztések

Közgyűlésünk döntött már az idei évi beruházásokról, arról, hogy hét különböző fejlesztési célú hitelt szándékozik felvenni összesen 594 millió Ft összegben, most pedig már a konkrét szerződések megkötéséről született határozat. Parkolókra 99 millió, közvilágítás fejlesztésre 99 millió, közösségi találkozó pont és közösségi internet kialakítása 99 millió, Északi lakóterület csapadékvíz elvezetésére 30 millió, önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítása 99 millió, míg a könyvtár, MMK napelemes beruházására 69 millió forintot kíván biztosítani.
A testület döntött a város közigazgatási területén végzendő közfeladatok ellátására vonatkozó szolgáltatási keretszerződés, a Mátyás király úti zöldterületen tervezett új parkolóhelyek közterület-alakítási tervének jóváhagyásáról, valamint a Névtelen árok vízilétesítmény-üzemeltetési szerződéséről is. Zárt ülésen pedig döntöttek a képviselők az idei évi „Dunaújváros Közbiztonságáért” díj adományozásáról.

A rovat további hírei: Közélet

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.