Költészet napja a KÁKICS együttessel

Program | József Attila Könyvtár | Forrás
Program

Dátum:

2017.04.10. 18 óra

Költészet napja a KÁKICS együttessel

Szeretettel várunk minden érdeklődőt költészet napi ünnepségünkre április 10-én, hétfőn 18 órakor a Felnőttkönyvtárba. Vendégünk a Kákics népzenei együttes. Lesz zene, vers, dudás mese gyerekeknek és felnőtteknek. Ünnepeljük együtt a költészetet családi rendezvényünkön!

Ünnepeljük együtt József Attila születésének 112. évfordulóját, a költészetet, a zenét és a művészeteket!

A Kákics népzenei együttest 1997-ben székesfehérvári fiatalok alapították. Tagjai ismerősek lehetnek, hiszen többük muzsikált a Los Andinos együttesben. A kezdetben önmaguk szórakoztatására muzsikáló fiúkat gyarapodó, lelkes közönség vette körül, amelynek hatására az együttest ma már rendszeresen koncertező és táncházazó zenekarként tarthatják számon a magyar népzene kedvelői.

A dalokat általában a gyűjtési területükön ismert hangszerekkel kísérik, amelyek között előszeretettel használnak méltatlanul háttérbe szorult régi magyar paraszti hangszereket is. A pásztorok bőrdudája, a dél-alföldi tekerőlant, a citera, a moldvai tilinka, kaval és sültü vagy a hazánkban élő délszlávoktól átvett tambura – a hagyomány tiszteletét szem előtt tartva – mind illeszkednek abba a zenekar által képviselt színes kaleidoszkópba, amelynek alapját a hegedű, brácsa, bőgő együttes hangzása határozza meg.

A népi humor a trufa is megjelenik előadásaikon. Repertoárjuk sokszínű, melyben a dunántúli és moldvai zenék mellett palóc, rábaközi, gyimesi, székelyföldi, csallóközi, és dél-alföldi dallamok is helyet kapnak. A dalok – a szórakozás, az ünnep, az öröm, a bánat, a mámor és a szerelem korabeli, de örökérvényű népi megfogalmazásaival – a magyar parasztság régen letűnt világába engedik bepillantani a közönséget.

http://www.jakd.hu/hirek/2017/03/kolteszet_napja_a_konyvtarban_a_kakics_...