Rovat: Közélet

Ötezer éves ükapánk – és a halálos átok

Ötezer éves ükapánk – és a halálos átok

2017. szeptember 19. (kedd) 17:11

Csütörtöki nap volt, az 1991-es év szeptember 19-e délutánja. Egy bajorországi házaspár, Erika és Helmut Simon az Ötz-völgyi-Alpokban többnapos túrájuk utolsó szakaszát tették meg.

Szellemúton, ingyenpiával

Céltalanul bolyong egy óceánjáró. A fedélzetén négyezer utas. Fogalmuk sincs arról, hogy mi az irány, hol a végső kikötő. S ami végképp ijesztő, a hajó kapitánya se tud többet.

Olvasóvasárnap

Nincs jobb alkalom rá: a vasárnap nyugodt ritmusa, óráinak csöndes csordogálása nemhogy elviseli, de valósággal kiköveteli, hogy az ember az ellazító olvasás élvezetének áldozzon.

Martinász iróniacsapdában

Na, már megint egy provokatív cím! Akárcsak a múlt heti: „Ledönteni a Martinászt!” Igen, ez a piszkos provokáció jelent meg oldalunkon. Botrány!

Ledönteni a Martinászt!

Igen kedves újvárosiak, itt az idő. Haladnunk kell a korral! Ideje felzárkóznunk a művelt Nyugathoz, ahol manapság a tolerancia jegyében itt-ott keresztény templomokat bontanak le.

Iskolaemlék: becsengetés a romok között

Még egyet alszunk, aztán – suli. Évnyitó. Jelképes becsengetés. Emlékezzünk egy régi szeptember elsejére.
Selejt a Ruggyantagyárból

Selejt a Ruggyantagyárból

2017. augusztus 31. (csütörtök)

Nem tudni, ki ennek a különös műnek a szülőatyja. Netán szülőanyja? Az sem biztos, hogy mi ez: csak játék, vicces írógépavatás eredménye, vagy árulkodó dokumentum arról, hogy egy ember idegei épp fölmondták a szolgálatot.

A széppé tett nap

A széppé tett nap

2017. augusztus 30. (szerda)

Várakozás. Ismerősöm késik. Tíz perc után a kora délutáni meleg próbára teszi türelmemet. A parkoló mellett egy fa ad árnyat, letelepedek. Ezer szerencse: laptop nálam, mobil internet rendben, szemüveg orra fel, lássuk, mi minden gyűlt össze, mióta nem voltam a neten.

A megdermedt pillanat művészei

A megdermedt pillanat művészei

2017. augusztus 29. (kedd)

Augusztus 29-e a magyar fotográfia napja. Ma emlékezünk meg a nemzeti örökségünket gyarapító fotóművészekről. És persze a képbe sűrített pillanat névtelen alkotóiról is.

Valakire hétvégén rájött a frász

Valakire hétvégén rájött a frász

2017. augusztus 28. (hétfő)

Édes teher lenne? Aligha. Mert hogyha az ember egy pillanat alatt hárommilliárd forinttal lesz gazdagabb, azt ép ésszel feldolgozni is nehéz. Márpedig, ahogy most olvasom, egy szerencsés lottónyertes a hétvégén az „ötösön” pontosan 3 024 303 035 forinthoz jutott.

Emlékek terhe alatt

Emlékek terhe alatt

2017. augusztus 27. (vasárnap)

Apa, írd meg! – mondják gyermekeim, amikor egy-egy ősrégi történet szóba kerül. De kinek, minek? Érdektelenné válnak az egykor fontosnak vélt ügyek. Most viszont erős késztetést kaptam az emlékezésre.

Bunyó helyett foci

Bunyó helyett foci

2017. augusztus 26. (szombat)

Még egy nap, és Videoton-Fradi! Az egyiknek a kupakudarc után gyógyír lehet, a másiknak a hazai bajnokságban a lassú magára találás útján újabb serkentő. És mindkét csapat válogatottjainak különösképp presztízscsata. Tempós meccs lesz, remélem…

Az ezeréves túlélő

Az ezeréves túlélő

2017. augusztus 20. (vasárnap)

Nem vagyok vallásos, mit ünnepeljek? Róka Gizi mondta ezt egykor, augusztus huszadika előtt, legalábbis anyám emlékezete szerint. Bárki más lehetett volna, nem csak a rég elment Gizella asszony gondolkodhatott ilyen sarkosan. Különben is, volt ez a nap alkotmányünnep is… Igaz, sosem hittem, hogy bárki közülünk valódi ünnepi tartalmat képzelne az alkotmánynap mögé, nem csupán politikai hívó szót.

Esti harangszó a jeles napon

Esti harangszó a jeles napon

2017. augusztus 15. (kedd)

Az ausztriai Őrvidéken Boldogasszony; Délvidéken, a Dél-bácskai körzetben Boldogasszonyfalva; a Zselicségben, Baranya és Somogy határán Boldogasszonyfa. Települések, amelyek neve a Mária-tisztelet jegyében született, és ahol különös figyelem övezi augusztus tizenötödikét: a napot, amelyen az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus édesanyját magához emelte a Teremtő.

Csak torokra menj!

Csak torokra menj!

2017. augusztus 12. (szombat)

Gyerekek játszanak a közös udvaron. Játékfegyverrel vadásznak egymásra, kis labdák repülnek, a megcélozott menekül, közben visszakiált: lábra ér, arcra nem! A szivacslabdák persze az arcon se okoznának sérülést, még a földre pottyanva se igen tudnak fölpattanni. De vigyáznak egymásra.

Hőguta műmágussal

Hőguta műmágussal

2017. augusztus 05. (szombat)

Hét nem vagyok én egy eszeveszett bolond? Dehogynem! Szenvedek az embertelen hőségben, bevackolok a kisszobába, gondolom, segít a mozdulatlanság, a semmittevés, hátha megúszom ezt a napot fulladás vagy infarktus nélkül – de elkövetek egy végzetes hibát.