Rovat: Közélet

Zsuzsanna, a „fülelőnap”

Zsuzsanna, a „fülelőnap”

2017. február 19. (vasárnap) 11:07

Februárban egymás sarkát tapossák az időjósló napok. Mindjárt a hónap elején, másodikán, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve viselkedéséből következtethetünk: ha az árnyékát meglátva visszabújik a barlangjába, hosszú tél lesz.

A megtalált visszhang

Tihanyban jártam két hónapja. Sokadik zarándokutam volt ez. A hely mindig visszahúz. Nosztalgikus kényszer.

A titokzatos T. G.

Úgy hívták: T. G. Így nevezte a megyei hírlap 1957. február 12-én megjelent egyik írása. De vajon ki rejtőzött a monogram mögött? Hogy hangzott a teljes neve?

A félelmetes galeri

Jaj, Istenem! – csak ennyit tudtam mondani; csak egy feljajdulásra futotta, amikor megláttam a fotót az interneten. A szép Szentirmay-lányok egyike tette föl.

Kiteljesedett és megtört karrierek

2017-es „kerek” évfordulóinkat számba vevő sorozatunk záró darabjában visszapillantunk két jeles sportoló hölgy egykori sikereire és pályafutására.

Vaddisznólesőben

Szó esett erről nemrég, de emlékeztet is rá a gyerek: vaddisznó. Eldőlni látszik a hétvégi kirándulás dolga. És a rendelés mellé egy kívánság: nosztalgiavonat.
Az ember, akiből nem lett bankfiú

Az ember, akiből nem lett bankfiú

2017. január 31. (kedd)

1956 januárjának utolsó napján az angliai Sussex megye varázslatos kisvárosában, Hartfieldben egy idős matematikus örökre kivonult ebből a világból.

Sárréti „dühösködő fergeteg”, dunaújvárosi nyári rekord

Sárréti „dühösködő fergeteg”, dunaújvárosi nyári rekord

2017. január 30. (hétfő)

Véget ér a nagy hideg – olvasom a bíztató hírt portálunkon. Ahogy a jelentés szól: a hét első felében még extrém hideg, havazás is lehet, majd február első napjaiban, bár borult lesz az ég, melegszik az idő, a hétvégén plusz 10 Celsius-foknál is melegebb lehet.

A pannon idilltől a vaskeménységig

A pannon idilltől a vaskeménységig

2017. január 29. (vasárnap)

Egy hete indított sorozatunkban ezúttal a forma művészeié a terep: azoké, akiknek eszköze az ecset, a véső vagy az ötvöskalapács. Három alkotó – három korszak, három világ. Ami közös bennük: egyikük se itt született…

Hall engem valaki…?

Hall engem valaki…?

2017. január 28. (szombat)

Különös álma volt. Egy csónak orrában áll, mögötte matrózok lapátolnak, csigalassúsággal haladnak, a kezében szócső, abba kiált bele időnként: van itt valaki? Hall engem valaki? De nem jön válasz.

194 éves felkiáltójel

194 éves felkiáltójel

2017. január 22. (vasárnap)

Szatmárcsekén egy magyar költő 1823. január 22. napján letisztázta új művét. Ahogy szokás, az utolsó versszak végére kitette a pontot. Majd – nyomatékul – egy felkiáltójelet is; noha az egész költemény maga is egy felkiáltójel. Mint minden könyörgés.

Templomálmodók és kórházépítők

Templomálmodók és kórházépítők

2017. január 22. (vasárnap)

Számos kerek évfordulót rejt a városkrónika az idei évre is. Van, amihez hatvan évre, és van, amihez egy kerek évszázadig kell visszanyúlnunk. Van köztük sikertörténet, de olyan is, amit csak hatvanöt év alatt tudott egy gyülekezet kiböjtölni. Ilyen a reformátusok temploma.

Rabemlékek fogságában

Rabemlékek fogságában

2017. január 21. (szombat)

A Gulág-munkatelepek egyik legendás „lakója”, a 101 éves korában nemrég örökre elment szerzetes, Olofsson Placid mondta egyszer: aki tíz évet lehúzott a hírhedt szovjet büntetőtelepeken, annak legalább a kétszeresét, húsz évet vettek el az életéből.

Góliát gyásznapja

Góliát gyásznapja

2017. január 20. (péntek)

Nagy hírrel fogad Gyuró, utcabéli ismerősöm kisfia. Nem titkolt izgalommal újságolja: holnap Góliátnak vége. Értetlenül bámulok, így aztán a részletekbe is beavat. Nagyapjához készülnek, disznótorra.

Két világ között

Két világ között

2017. január 14. (szombat)

„Hála Istennek, tüdőgyulladás!” Kikerekedett az öreg könyvszerkesztő szeme, amikor ez a mondat elhangzott. Ráadásul széles mosollyal közölte az orvos. A körötte lévők is mosolyogtak. Hogyhogy? És miért a „hála Istennek”? Aztán csak leesett a tantusz.

Emberségpróba

Emberségpróba

2017. január 08. (vasárnap)

„Kint tél van még; hideg, könyörtelen” – írta a száznyolc éve épp a mai napon született Wass Albert. A tél könyörtelenségét a hétvégén megtapasztalhatta mindenki. Újvárosban még csak-csak… hanem Tésán!

Oldalak