Rovat: Közélet

A vízbe fojtott falu

A vízbe fojtott falu

2017. március 19. (vasárnap) 8:20

Minapi hír: egy székelyföldi község kiszabadulhat a víz fogságából. A fölötte terpeszkedő mesterséges tavat leeresztik. Ami egykor eltűnt, májusra előbukkan. Már ami maradt belőle: romok.

Mátyás rendet vág

Eső és randa hideg – csalódtam Sándorban! Meg Józsefben is. Nem lehet mentségük, az a kalandjuk különösképp nem, amit a nagyemlékű Bálint Sándor jegyzett fel egykor.

Micsoda március!

„Nem rebellis a magyar korán reggel” – írja visszaemlékezésében Jókai Mór, utalva arra, hogy az előző napon még oly hevült fiatalok március 15-én csak nagy sokára gyülekeznek a Pil

Földindulás előtt

1848. március 13-a délutánján egy zsakettes, őszülő, hatvanas úr a bécsi Postgasse 7 felé igyekezett. Sietős volt a dolga, titkos rezidensként azonnal továbbítania kellett egy sürg

Apa, mesélj!

Gyermekeim vissza-visszatérő felszólítására belekezdek a csupa-szép-csupa-jó történetek egyikébe, de ők tiltakoznak: ne azt, hanem….

Vezessenek-e a nők autót?

1908. március 7-én az Egyesült Államok-beli Cincinnati polgármestere a városi tanács előtt fejtette ki meghökkentő nézetét: a nők fizikailag túl gyengék az automobil vezetéséhez.
Lutri, 60 éve újra

Lutri, 60 éve újra

2017. március 07. (kedd)

Szerencsevadászok heti áldozatnapja – a lottóhúzás ideje. És mert ma már többféle játék létezik, a szerencsenap is több. Vagy a veszteségnap… kinek ez, kinek az.

Tavasz, „kis bicsaklással”

Tavasz, „kis bicsaklással”

2017. március 06. (hétfő)

Kétarcú időjárás uralta a hétvégét. Verőfényes szombat után kaptuk a hűvös-borongós vasárnapot, a focimeccsen a küzdők és a nézők még az áztató esőt is elszenvedték. A meteorológiai előrejelzés szerint a napokban bár az eső rendre visszatér, de a hőmérséklet legalább egy-egy fokkal töretlenül lépeget fölfelé.

Csongi és négy barátja

Csongi és négy barátja

2017. március 04. (szombat)

Duna-part, még nem a megszokott élettel. Sétafikáló alig, hát persze, az idő még fogós, a nap ereje gyenge. Kutyákat futtat egy öreg. Csapatban, egyszerre négyet. Labdát hajigál a távolba, a rohambrigád meg nekiiramodik.

Napbúcsúztató, Arannyal

Napbúcsúztató, Arannyal

2017. március 02. (csütörtök)

A falvak régi emberének a napot lezáró esti olvasmánya a Biblia mellett leggyakrabban Arany János verseskötete volt. Az egyik – ugye – a Könyvek Könyve, a másik meg a Költők Költőjének mesterműve.

Penteleiek – elhurcolva, idegen földbe temetve…

Penteleiek – elhurcolva, idegen földbe temetve…

2017. február 26. (vasárnap)

Tizenhat név, Balázs Gézától Vigh Györgyig: Dunapentele egykori fiai, fogolytáborokban elhunyt, orosz földben nyugvó halottai. Némelyikükről tán hozzátartozóik se tudtak eddig semmi bizonyosat. Sorsukat illetően most egy lépéssel közelebb kerülhetünk az igazsághoz.

Dékán, a sztálinvárosi vamzer

Dékán, a sztálinvárosi vamzer

2017. február 25. (szombat)

1958 áprilisában új lakója lett Pálhalma fegyintézetének: egy csalás és sikkasztás miatt elítélt címeres gazember. Nem volt rutinos rab, az első büntetését töltötte. Hallomásból ismerte azt a világot, ahová csöppent, hisz sok embert juttatott a rácsok mögé. Dékán fedőnéven ugyanis hivatásos besúgó volt.

Zsuzsanna, a „fülelőnap”

Zsuzsanna, a „fülelőnap”

2017. február 19. (vasárnap)

Februárban egymás sarkát tapossák az időjósló napok. Mindjárt a hónap elején, másodikán, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve viselkedéséből következtethetünk: ha az árnyékát meglátva visszabújik a barlangjába, hosszú tél lesz.

A megtalált visszhang

A megtalált visszhang

2017. február 18. (szombat)

Tihanyban jártam két hónapja. Sokadik zarándokutam volt ez. A hely mindig visszahúz. Nosztalgikus kényszer. Vállalom, pedig tudnivaló: a nosztalgia erősödése a végzetes öregedés legbiztosabb mutatója. Intő jel. Nálam ez a Tihany-szindrómát jelenti.

A titokzatos T. G.

A titokzatos T. G.

2017. február 14. (kedd)

Úgy hívták: T. G. Így nevezte a megyei hírlap 1957. február 12-én megjelent egyik írása. De vajon ki rejtőzött a monogram mögött? Hogy hangzott a teljes neve? Csak találgattak az emberek.

A félelmetes galeri

A félelmetes galeri

2017. február 12. (vasárnap)

Jaj, Istenem! – csak ennyit tudtam mondani; csak egy feljajdulásra futotta, amikor megláttam a fotót az interneten. A szép Szentirmay-lányok egyike tette föl. És a kép megszólaltatta bennem a gyermekkort.

Oldalak