Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Fekete Péntek

Várkonyi Balázs - 2014. november 28. 11:49

"És végre, nálunk is itt van a Fekete Péntek, fényesen bizonyítva, hogy a magyar sem alábbvaló! Azért tömegrohamra ne számítsanak a nagyáruházak. A többség ma is azt az utat járja, mint mindig: sarki bolt, a közeli abc vagy a Kenyérgyári úti piac."

Kora reggeli első reflex: na, mik a friss hírek? A világhálóra lépek. Azonnal szemembe vág a reklám: Fekete Péntek.
Aha. Amerikából kaptuk ezt is, mint a hot dogot. (Ami egyébként korántsem amerikánus találmány, hiszen egy német hentes, Johann Georg Lehner leleményessége „szülte”. Ő készítette el a világ első hot dogját jó két évszázada, még 1805-ben, csak épp némi kerülővel érkezett hozzánk. Késve is jött, de a fontos, hogy itt van, mennyivel szegényebb lenne a világunk hot dog nélkül!) Szóval mi is ez a pénteki feketeség ezen a novemberszürke napon? Hát a nagy áruházi roham idejét jelzi, éppen úgy, mint a tengerentúlon, csak kicsiben. Ország-méretarányosan.

Amúgy jó lenne tudni, milyen pihent agyból pattant ki az ötlet, hogy épp a tradicionális amerikai nemzeti ünnep, a Hálaadás Napja mellé kerüljön az össznépi boltfosztás. Négy évszázados hagyomány ugyanis, hogy november utolsó csütörtökén a bő termésért adnak hálát Istennek a jó amerikaiak. Arra emlékezteti őket ez a nap, hogy 1621-ben az új telepeseket a hideg és az éhínség tizedelte, ám sokan túlélték, akik aztán hálaünnepet tartottak. Emléknap tehát ez – nemes tartalommal. De 1966-ban a dörzsölt marketingesek rájöttek: az ünnepi eufória kereskedelmi felhajtóerő is lehet. Azóta tart a november végi őrület. Boldogságkeresés utolsópénteken, leszállított áron.

És végre, nálunk is itt van a Fekete Péntek, fényesen bizonyítva, hogy a magyar sem alábbvaló! Azért tömegrohamra ne számítsanak a nagyáruházak. Nem lett ebből nálunk népmozgalom. A többség ma is azt az utat járja, mint mindig: sarki bolt, a közeli abc vagy a Kenyérgyári úti piac. És sokan némi pluszt is vásárolnak ezekben a napokban. A nehezebb sorsú gyerekeknek szánt apróságokat; mert számos újvárosit indított meg az önkormányzat „Angyaldoboz” akciója. Napról napra sokasodnak az ajándékcsomagok a gyűjtőpontokon, ott, ahol a Fekete Pénteknek is fehér az üzenete.

A rovat további hírei: Kultúra

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!