Dunaújváros Hetilap

Aki "nem szállt el" - beszélgetés Moravecz Attilával

Pálinkás István - 2015. március 3. 19:26

Egyáltalán nem „szállt el” a díjtól, amivel jutalmazták, ugyanakkor továbbra is karakteres elképzelései vannak az általa vezetett művészeti intézmény kulturális, művelődési szerepéről a városban, a fiatalok között egyaránt. 

Többek mondják, hogy a Pro Cultura Intercisae díj jelöl is és jelent is valamit. Gratulálok! Önben mi játszódott le az átvétele óta?

Valójában meglepett, hiszen a tantestület terjesztett fel erre a díjra. Abban a pillanatban, amikor tudomást szereztem róla, nagyon jóleső érzés fogott el. A díj átadás ünnepélyes keretei is méltósággal zajlottak, ez is örömmel töltött el. Ugyanakkor másnap úgy folytattam a munkámat, ahogy addig. Nekem van egy megálmodott szintű kulturális irányvonalam a város vonatkozásában, polgárai irányába, ami az iskolánkat jellemezheti. Ezt próbálom tovább csinálni mindenféle „elszállás” nélkül.

Mi volt legutolsó, valóban nyomot hagyó élménye a zene területéről?

Ami valóban megragadott, lekötött, - vendégként lehettem ott – az Sárbogárdon történt, a Zenei Világnap alkalmából, amikor a MÁV Szimfonikusokat hallhattam kiváló csellistájukkal. Jó volt látni, hogy egy ilyen kis településen, amelyről azt is gondolhatnánk, hogy a lakosság nem annyira fogékony a komolyzene iránt, hogy tele volt a művelődési ház. Zsúfolásig! Ez példaértékű lehet akár városunk számára is, hogy teltházzal fogadjunk, mondjuk egy Liszt Ferenc Kamarazenekart.

Egy-egy ilyen élmény kihívás egy intézményvezetőnek, vagy további célok kitűzésére sarkallja?

Mint a város ilyen jellegű művészeti iskolája számára mindenképpen kihívás. Nekünk is és alapítványunknak is az a hitvallása, hogy olyan kulturális eseményeket szervezzünk az egész városban, amivel gazdagítani tudjuk a városlakóknak ezeket az értékeket, ahogy a környező települések polgárainak is. Olyan rangos eseményeket hívjunk életre, amelyek akár hagyományteremtőek, akár másmilyen módon formálják a városlakók életét, életminőségét. Intézményvezetőként elsődlegesen ezt is tartom feladatomnak. Amellett, hogy művészeti képzést nyújtunk azoknak, akik erre fogékonyak, illetve közelebbi kapcsolatba kívánnak mindezzel kerülni.

Biztonságban nőnek a palánták?

Ahogy elnézem és tapasztalom, igen. Az iskola eredményeiből: az utolsó alkalommal egy fuvolaversenyen például Tótin Szilvia és Pálinkás Eszter Ágnes szinte maximális pontszámmal jutottak az országos versenyre. Tavaly is voltak kiemelkedőink, s nem telik el olyan év, hogy ne legyenek. Idén a jazz tanszak egyik növendéke, Hegyi Zoltán országos jazz zenekari versenyt nyert. Ez mind a városnak, mind az iskolának jó.

Mivel az iskola is több kulturális és művészeti területet vonz a hétköznapjaiba, talán megemlítendő a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak emléket állító kiállítás is?

Ezek azért fontosak, mert a magyar identitás kialakításában a magyar fiatalok voltaképpen nincsenek igazából széles tájékozottság birtokában, arról, hogy milyen nehéz időszakokon ment keresztül ez a társadalom. A Nemzeti Összefogás Napját például fontosnak tartom, mert jól tudjuk, hogy az országot megcsonkították. Mi például az első ilyen megemlékezésünkkor meghívtuk külhoni magyarjainkat. Ezek a találkozások fontosak. 

A rovat további hírei: Közélet

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.