Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Rockmaraton - négy színpadon 120 zenekarral

Brousil Csaba - 2015. március 11. 9:16

Mint ahogy azt már megírtuk: idén nyáron a Szalki-sziget ad otthont a 25. születésnapját ünneplő Rockmaratonnak. Színpadok, sátortábor, külön strand és 120 fellépő – nem kis feladat vár a rendezőkre. Varga Zoltánnal, a fesztivál főszervezőjével beszélgettünk a rendezvény leendő helyszínén.

Azt írtátok a Facebook oldalatokon a fesztivál helyszínének beharangozó posztjában, hogy a Szalki-sziget minden tekintetben tökéletes választás. Hogy bukkantatok erre a területre?

Tudatos választás volt. Direkt olyan helyszínt kerestünk, ahol már volt nagyobb zenei fesztivál, tehát a terep úgymond bejáratott, már vizsgázott rendezvényszervezésből. Itt a Szalki-szigeten pedig már volt EFOTT és több DUDIK is, ami számunka elég referencia volt. Nem beszélve a hely remek adottságairól.

Saját strandja lesz a fesztiválnak, ami azért nem kis csáberő

Igen, ez is sokat nyomott a latban. Egyébként a Szabad strandot elkerítjük majd, hogy csak a miénk legyen a fesztivál idejére, illetve, hogy kontroll alá tudjuk vonni a területet, nem szeretnék balesetet, sem más egyéb kellemetlenséget. További biztonsági intézkedésként pedig éjszakánként lezárjuk a strand bejáratait, akkor nem lehet majd fürödni.

Hány színpadot terveztek és milyen elosztásban?

A kemping szomszédságában lévő óriási egybefüggő füves placcon lesz az egyik nagy színpad és az egyik koncertsátor. Mind a kettő a Duna felé néz majd, nem toljuk rá a hangot direktbe a városra. Ez a terület viszi majd a főszerepet, hiszen itt akár 10 ezer ember is elfér. A másik nagy színpad a lábakon álló épületeknél lesz, párban egy sátorral. Ezek is a Duna felé „szólnak” majd. A színpadok kialakításánál az is fontos szempont, hogy miképp tudjuk elhelyezni a back satge-eket, amelyek kiszolgálják az adott porondot, ami nem kis feladat a nagy hang- és fénytechnikát, illetve a fellépők számát tekintve. A lábas házaknál a betonos placc és a külső salakos parkoló miatt könnyebb dolgunk lesz, a belső nagy füves placcnál már kicsit csücskösebb lesz, de megoldjuk.

A kemping pedig marad kemping?

Igen. A kempingben nem lesz még mikro színpad sem, az a terület kell a sátrazóknak és, ha megrohamoznak minket a látogatók - amire az erős felhozatal miatt minden esély megvan -, akkor még kevés is lesz az őskemping és két kisebb területet is meg kell nyitnunk majd, hogy elférjenek a „bentlakók”. Ezek lesznek majd a „bejárati kempingek”. A kikötőköz vezető aszfaltos út két oldalára jelöljük majd ki őket, ott a fák árnyékában kényelmesen lehet majd sátorozni.

Az ellenkező oldalon, a kis hídon túl is van egy nagy placc, ami alkalmas lehetne sátorvárosnak

Gondoltunk erre is, de ha bevetjük azt a terepet is, akkor ott nem kemping lesz, hanem egy lazább rendezvényhelyszín. Azért nem tennénk oda sátorozókat, mert a vizes blokkok itt vannak a kemping részben és úgy kényelmes, ha egy helyen lehet tisztálkodni és aludni is. A saját stábunk nagyjából száz fős és akkor  jönnek még a külföldi zenekarok, akiket el kell szállásolni szóval a városban sok szálláshelyet lefoglalunk már előre a fesztivál számára.

 A zenekari lista már teljes?

Kilencven százalékban igen. 120 zenekar lép majd fel a hat nap alatt, 10-15 fellépő nevével vagyunk még adósak és pár pontos időponttal, amúgy a kínálat összeállt. Az elmúlt 25 év legütősebb programsorozatát sikerült összeállítanunk. Neves külföldi bandák is igen mondtak a felkérésünkre, ami azt is mutatja, hogy a Rockmaraton feliratkozott a neves nemzetközileg is jegyzett fesztiválok sorába. Márciusban véglegesítjük a programot és beindítjuk internetes portálunkat is.


 

Ezzel a valóban erős zenei kínálattal milyen látogatottságra számítasz?

Ezt nehéz előre megjósolni, de persze megvan az a nézőszám, amivel már nagyon elégedettek lennénk. Napi hatezer fő felett gyakorlatilag házi csúcsot döntenénk és az nagy örömmel töltene el minket. Persze ez sok mindentől függ. Júliusban kiderül.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.