Dunaújváros Hetilap

Népkonyhát nyitna a roma önkormányzat

Pálinkás István - 2015. május 31. 14:33

Sokszor, sokan tesznek szóvá olyan kifogásokat a közmunkaprogramban résztvevőkkel szemben, amelyek alapvető információhiányból adódnak – fogalmazott érdeklődésünkre Hosszú János, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Hosszú János, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki konkrét programok alakítója is egyben a Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft.-vel azért dolgozik, hogy ne csak papíron, hanem az életben is nyoma és foganatja maradjon a kormányprogramnak Dunaújvárosban:

Képzéssel egybekötött tömegfoglalkoztatást kezdeményeztünk városi szinten, amelyben Dunaújváros, valamint a Fejér Megyei Munkaügyi Központ Dunaújvárosi kirendeltsége és a Türr István Kutató és Képző Intézménnyel vagyunk partneri kapcsolatban. Egy időszakon belül akár 260 embernek tudunk lehetőséget adni különböző képzésekben, foglalkoztatási formákban. Egyszer a közfoglalkoztatásban, máskor eseti megbízásban, közérdekű munka formájában, sőt a pályakezdők részére is kínálunk lehetőséget. Két év tekintetében 2159 embernek tudtunk - városi szinten - átmeneti segítséget biztosítani.

Ha már átmenetinek nevezzük az állapotot, amire a kormány is hangsúlyosan ügyel az ösztönzés miatt, akadnak továbblépők, felzárkózók?

Természetesen igen. A vagyonőrzésben találnak munkát a piacon, de a képzési formákban is találnak továbbfoglalkoztatási lehetőséget, hiszen a gyakorlati foglalkoztatást is megtalálják. Ez nagyobb lehetőséget biztosít a későbbi elhelyezkedésre. Mondhatni, hogy a 10-15 százalékuk képes találni elhelyezkedési lehetőséget a külső piacon, hogy tisztességes adófizető állampolgár legyen.

A gyertyaöntéstől a kosárfonásig berendezett tanműhelyben említést tett egy népkonyháról is, ami régóta foglalkoztatja

Nem megbántva senkit, de soha nem rejtettem véka alá az elképzelést, a népkonyhával kapcsolatos véleményemet. Sok állampolgárnak elege van az „ingyenkonyhának” nevezett ételosztásból, amit kéthavonta, vagy más időközönként rendeznek a népszerűségért. Úgy vélem, hogy a városnak megvan az a lehetősége, hogy akár naponta tudjon a rászorultaknak meleg ételt adni. Be akarunk kerülni az országos Minta Start közmunkaprogramba, aminek keretében népkonyhát üzemeltethetnénk több száz ember számára. A mélyszegénységben élőknek ez óriási segítség lenne. A konyha munkaerő-szükségletét a közfoglalkoztatás biztosíthatná. Nagyon bízom abban, hogy a városvezetés támogat majd ebben bennünket. A mai szociális rendszer, annak törvényi szabályozása már olyan, amivel élni lehet, kihasználni nem. Az állam már ingyen nem fog eltartani senkit. Akik önhibájukon kívül kiszorultak a munkaerőpiacról, segítünk visszavezetni őket. És vannak akiket be kell vezetni a - számukra eddig ismeretlen - munka világába.

Hosszú János optimista az építkezést illetően, hiszen, mint mondta, Ózdot például nem szabad összehasonlítani térségünkkel annak ellenére sem, hogy a gazdasági válság senkit nem kímélt. Ugyanakkor a segítség felelőssége, a kormány által juttatott költségek eljuttatása a segítségre szorulókhoz úgy, hogy valódi ösztönző erővel hasson személyekre, családokra egyaránt: „Igenis, hiszem, annak van mondanivalója, amikor tisztes adófizetők pénzét úgy költjük el, hogy a munka világába való visszavezetést szolgálja ezeknél az embereknél”.

A rovat további hírei: Közélet

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.