Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Hőguta

Várkonyi Balázs - 2015. július 18. 8:08

Medünk a stancra – kiáltja világgá örömét a kétéves fiúcska, és boldogan vágtat mamája után. A kis „hatodszomszéddal” együtt örülök, legalább neki legyen jobb. Engem már reggel óta gutaütés kerülget.

Amikor „… a város még az első hőség fátylaiba burkoltan piheg” (Márai), nekem már akkor elegem van a mai napból, ez a márais „pihegés” a kezdet, aztán már csak rosszabb jön. Szörnyű! Ezen kesergek még akkor is, amikor tanyagondnok ismerősöm int ki a vén Lada terepjáróból. Hová, hová, kérdezem, csak ide, pár kilométerre, Fördős Juliska nénihez. Gyógyszer kell az idős asszonynak – gondolom –, vagy más, de kiderül, a vizit oka egyszerű. – Megnézem, hogyan viseli ezt a rettenetes időt – mondja a dűlőutakat járó ember.

Jaj, Istenem, én itt nyavalygok a hőség miatt, ő meg, bár hivatali kötelessége nem szólítaná a távoli tanyához, de megy. Mert van, aki jobban megszenvedi a kánikulát. Hátha segítség kell, vagy akár csak jó szó. Vizeskannát tölt meg a közkútnál, aztán indul a tanyagondnok. Vajon mekkora fizetésért teszi? Aligha sokért. A jóérzés lehet a „prémiuma”.

Hol a nagy kutya? – villan belém, amikor elhaladok a gazdátlan porta előtt. Ház nincs a telken, szanaszét mindenféle haszontalan lim-lom, itt látom vagy másfél éve a hatalmas testű kutyát. Amikor idehozták, még érdeklődően nézett, ha valaki jött az úton. Aztán a magány egykedvűvé tette. Gazdáit csak akkor látta, amikor néha kihoztak neki ennivalót. Másfél méteres láncra kötve élte az életét. Félbevágott hordó volt a menedéke, hó vagy eső ellen jó az, de a nap melegét csak megsokszorozza. A szomszéd házban lakót kérdeztem, miért szenved ott az a jószág, de csak a vállát vonta meg, ő is nem egyszer szólt a tulajdonosnak, aki leintette, hogy törődjön a maga dolgával. És most a kutya hűlt helyét látni. Nem a mindent tűrő puli volt, hanem egy kitenyésztett városi eb… feladta volna a hőséggel vívott harcot? És a gazdája? Neki biztosan van hova húzódnia a perzselő nap elől.

Tanyagondnok, tűzoltó, vasmunkás, kórházi nővér – nekik ép ésszel kell kibírniuk, bármekkora a meleg. És a hőség tényleg észveszejtő lehet, mint Amerikában, ahonnét a júliusi kánikula miatt „számos őrültségi esetet is jelentenek”. Szerencsére nem most: a Reuter korabeli tudósítása 1921-ből való. De olykor mi, maiak is közel állunk ahhoz, hogy megbomoljon az elménk a kritikus melegben. Ahogy a múltban sok ember halálát okozta a kánikula, a jelenkor sem kíméli a halandót. Európában már áldozatokat szedett az idei nyár, de az indiaiakhoz képest mi még szerencsések vagyunk; ott jó egy hónapja ezerszáz ember halálát okozta a katasztrofális hőség.

Most, amikor a bőrünkön érezzük a perzselő meleget, képzeljük el azt, mit élnek át nap mint nap az acélműben, az öntödében, a kohó mellett dolgozók. Rajtuk a csoda is csak egyszer segített, az is csak képletesen: amikor 1953 júliusában az újvárosi „visszafejlesztésről” döntött a kormány, az egykori beszámoló szerint a Vasműben „megfagyott a levegő”. Aztán újra fölmelegedett, az élet helyreállt, a fejlesztés tovább folytatódott, és az ottaniak azóta is télen-nyáron fürödnek a rettenetes hőségben. Helyettünk is.

A rovat további hírei: Kultúra

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.