Dunaújváros Hetilap

Hőségriadó: péntekig meghosszabbítva

doszerk - 2015. július 20. 16:11

További négy nappal, péntek éjfélig hosszabbította meg az eredetileg ma délutánig elrendelt hőségriadót az országos tisztifőorvos.

Korábban múlt péntektől hétfő délután 4 óráig rendelte el a hőségriadót a tisztifőorvos. Most ezt hosszabbították meg péntek éjfélig.
Az ÁNTSZ közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban ismét erősödik a nappali felmelegedés. A nappali maximumok akár a 38 Celsius-fokot is elérhetik. A napi átlag hőmérséklet pedig meghaladhatja a 29 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében. Csütörtöktől egy az országhoz közeli frontzóna befolyásolja az időjárást, és az Alföld kivételével elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Péntektől a frontzóna közeledése és a záporok, zivatarok miatt az északi, északnyugati országrészben már mérséklődik a nagy meleg.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, s kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a nagy melegben vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezzel együtt kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, dekoncentrációt.
Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba. Emlékeztettek továbbá, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet. Az országos tiszti főorvos által elrendelhető legmagasabb harmadfok, akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.
A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem, csak figyelmeztetést ad ki. Utóbbi az egész napra várható napi középhőmérsékleten alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

A meteorológiai szolgálat keddre a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki a fővárosra, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Pest, Somogy, Tolna, Zala megyére. Az ország többi részére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós hőség veszélye miatt.

Szöveg és kép forrása: MTI

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.