Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Erről szól a jazz!

Pálinkás István - 2015. szeptember 3. 15:28

Olyan női hang jelent meg a 15 éves Balázs Elemér Group jubileumi fellépésén a Művész Jazz Klub teraszán, amihez foghatót régen nem hallott a közönség. Szőke Nikoletta három éve gazdagítja hangjával a remek zenészeket felsorakoztató együttes munkáját, közönségét egyaránt. A jubileumot pedig imádja:

- Egy tizenöt éve fennálló csapat életében ez mindenképpen egy nagyon szép időszak. Kevés zenekar van, aki ennyit egyáltalán megél. Büszke lehet Elemér és Józsi is, akik alapítókként megvannak, bár hozzáteszem, hogy közben cserélődtek a tagok, ám mindig jó irányba voltak képesek megújulni. Ennek ma már én is része lehetek.

- Szikrázott a levegő, mindezt úgy, hogy közben komoly minőségi munkát mutattak nekünk.
- Természetesen, erről szól a jazz. Én nem hiszek abban, hogy előre megfontoltan olyat kell csinálni, ami úgymond sikerre van ítélve. Nem szeretem a lovat kötni a szekér elé. Azt kell csinálni, amit szívvel-lélekkel tudunk művelni, s akkor jön a siker. Egy előadónak meg kell találnia azt, ami jól áll neki, amit teljes mértékig képes vállalni emberileg, érzelmileg, és hiszem, hogy pont attól lesz sikeres valaki, hogy átjön ez a mélyről jövő hit abban, amit csinál. Az így létrejövő produkció megtalálja a maga útját, a közönség értékeli az őszinteséget és mélységet. Én is mindig érzem a hely és a közönség auráját, hogy értik-e és érzik-e, amit csinálunk. Minden koncertet úgy kell végigjátszania egy zenésznek, mintha az utolsó volna. A közönségben azt a vágyat kell ébresztenie, hogy újra és újra akarja hallani. Ha sok ilyen élmény éri a hallgatót, akkor nem fog ódzkodni attól, hogy jöjjön és élvezze a jazz csodálatos világát.

- Érezhető volt, hogy milyen a dunaújvárosi közönség?
- Igen, és igazán jó közönség! Már akkor éreztük, hogy átvették a hangulatunkat, amikor elkezdtük a koncertet. Én mindig a hallgatókkal együtt élem meg a fellépéseket, nincs számomra külön közönség és zenekar, hanem eltöltünk együtt egy közös estét, ahol hatunk egymásra, és ideális esetben létrejön a közös hullámzás. Ez volt érezhető a teraszon is. Elemérből sugárzik, hogy szereti ezt az egymásra hangolódást, és én is ilyen vagyok, arra vágyom, hogy legyen kölcsönhatás, mert kell és szükséges. Ez az együtt lélegzés a közönséggel. Én a mai napig egy ösztönös énekes vagyok, hiszen amit most tudok, az javarészt adottságoknak köszönhető, bár tanultam énekelni. Ugyanakkor minden énekesnek arra kell törekednie, hogy maga fejlesszen ki egy technikát, amivel a lehető legkényelmesebben énekel.

Figyelnie kell magára éneklés közben! Ismerem a hangomat, megtanultam kihozni belőle azokat a színeket, amiket elgondoltam. A zenekar tagjai is ismerik a hangomat és én is az ő játékukat, de a jó jazz zenekar lényege az, hogy annak ellenére, hogy tudjuk a másik gondolatát, mindig meg tudjuk lepni egymást, mindig történik valami. És ha még a sokadik után is képesek vagyunk kihozni egymásból olyat, amit még nem is láttunk-hallottunk egymástól, akkor az inspiráló. Zalaegerszegen születve soha nem gondoltam, hogy ennyire és idáig jutok valaha is a zene által, de szeretném még a határaimat feszegetni, különböző kultúrákat megismerni. Messziről jövök, s remélem messzire is fogok még jutni.

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.