Labdarúgás: "a klub az első!"

spigott - 2015. szeptember 9. 16:59

A klub hosszú távú stabilitásának biztosítása érdekében több áldozatot is fel kellett vállalnia a Dunaújváros PASE vezetésének a közelmúltban. Sallói István sportigazgató szerint további támogatókra van szüksége együttesünknek, melynek álma, de nem elsődleges célja az élvonalba jutás.

Szokásos szerdai tájékoztatóján látta vendégül ma délután a sajtó képviselőit a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata. A közelmúlt "összejöveteleihez" képest azonban egy rendhagyó találkozóra került sor az egyesület klubházában, hiszen ezúttal nem Artner Tamás vezetőedző, hanem Sallói István, a DPASE közelmúltban kinevezett sportigazgatója fogadta a sajtó képviselőit.
A sportvezető fellépése időszerű volt, hiszen a közelmúltban véget ért az átigazolási időszak, kialakult együttesünk őszi játékoskerete, s mint azt Sallói István kiemelte, egyáltalán nem volt egyszerű elkezdeni a munkát.

"Egy elég hosszú és intenzív időszakon vagyunk túl, mióta Dunaújvárosba érkeztem. Intenzív volt, mert az elmúlt időszakban ki kellett ismernem a csapatot, kialakítanom a játékoskeretet úgy, hogy az a klub hosszú távú céljainak megfeleljen. Ezt nem könnyítette meg az, hogy az átigazolási időszakban érkeztem, ráadásul nem is ismertem mindenkit, s ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni, a keret minden tagját fel kellett térképezni. Emellett egy másik problémával is szembesültem, s ez most talán a legkomolyabb, ami nem más, mint az NB I-es kiesés okozta sokk. Az természetes, hogy egy kiesés mindenkit megvisel, ám ebből a sokkból fel kell állni, de nem mindenki ugyanúgy vészeli át ezt az időszakot. Van, aki azonnal "visszapattan", együtt tudja tartani a csapatot, mint például az MTK esetében láthattuk azt Magyarországon, de akad, aki ebből a kupán vágásból nehezebben ocsúdik fel, s újra kell építenie az egészet. Úgy tűnik, hogy mi a második sorba tartozunk. Sok játékos távozott, ráadásul az MLSZ versenykiírása, politikája miatt a fiatalok beépítése egy komoly céllá változott, de azt is látni kell, hogy a kiesés nem csak szakmailag vágta kupán a klubot, hanem gazdaságilag is, hiszen teljesen átalakultak a lehetőségeink." – árulta el sportigazgatók.

Sallói István elmondta azt is, hogy milyen egyéb nehézségekkel kellett megküzdenie a klubvezetésnek és a szakmai vezetésnek a játékoskeret kialakításában, melyhez rengeteg dolgot figyelembe kellett venniük a klub gazdasági stabilitásának érdekében.

"Egy klubnál a költségvetés nagy százalékát a bér jellegű kifizetések teszik ki, s a Bosman-szabály miatt a kluboknak elemi érdeke az, hogy hosszabb távú szerződéseket kössenek a játékosokkal. Klubunknak az előző szezon második felében egyértelmű célja volt a bennmaradás kiharcolása, ám azzal, hogy ez nem sikerült, ezek a hosszabb távú szerződések továbbra is itt maradtak, de úgy, hogy az első és a másodosztály közötti pénzügyi lehetőségek drasztikusan megváltoztak. Voltak olyan játékosok, akikre szakmailag nem tartott igényt a klub, de az MLSZ külföldi játékosok szerepeltetését szabályozó korlátozása, illetve támogatási rendszerének megváltozása miatt is voltak olyan labdarúgók, akiktől meg kellett válni, pedig volt, akit szívesen használtunk volna. Az élő szerződésű játékosokkal azonban meg kellett egyezni, s azt ugye sejthetjük, hogy senki nem dob el magától egy élő szerződést csak úgy, így ennek is volt egy pénzügyi feltétele, így idén nekünk ezekkel a költségekkel is meg kell küzdeni úgy, hogy közben a jelenlegi játékoskeret is alakítani kellett. A másik problémát a fiatalok szerepeltetése okozta, hiszen csak az utolsó pillanatban lett végleges a szabályozás, hogy kikre is vonatkozik ez. Az ugye ismert, hogy három, 1995. január 1-je után született fiatalnak kell a kezdőcsapatban lenni ahhoz, hogy a klubok hozzájussanak az MLSZ-től származó támogatáshoz. Ahhoz, hogy a csapatban számolni tudjunk velük, legalább hat, de inkább nyolc-tíz ilyen fiatalra szükség van, hiszen a sérüléseket, a rájuk még inkább jellemző formaingadozást is figyelembe kell venni.

Ez pedig behatárolja az úgymond profi játékosok számát is, hiszen egy huszonöt fős keretet a fiatalokkal együtt kell kialakítania egy csapat vezetésének. Ez nem volt egyszerű, nem csak a vezetés, hanem a szakma és a játékosok számára is komoly kihívást jelentett, márpedig mi erre az irányra tettük le a voksunkat, hiszen a klubnak erre, az MLSZ-től érkező bevételre szüksége van. Egy vezetőedző persze mindig a legerősebb csapatával szeretne kiállni a mérkőzésekre, de a vezetésnek egyértelmű elvárása volt a fiatalok szerepeltetése, méghozzá a klub gazdasági stabilizálásának az érdekében. Nagy vonalakban ezeket a dolgokat kellett összehangolni az elmúlt időszakban, de emellett szembesültünk ugye olyan igényekkel is, hogy a játékosoknak zöme az NB I-ben szeretett volna futballozni a továbbiakban is, ami teljesen természetes szakmai igény, viszont itt élő szerződések vannak, vagyis a fejekben is elég komoly gondok voltak, amellyel szintén foglalkozni kellett. Figyelembe kellett vennünk, hogy kit engedünk el és kit nem, ám ezzel együtt az a célkitűzésünk megmaradt, hogy vissza szeretnénk jutni az élvonalba. Az azonban nagyon fontos dolog, hogy nem bármi áron, hiszen nem akarjuk veszélyeztetni a klub hosszú távú működését.

Figyelembe vesszük az MLSZ iránymutatásait, premizálási rendszerét, az álom persze az NB I, de a minimális célkitűzés az első hat hely valamelyikének megszerzése, amit teljesen világosan és tisztán megbeszéltünk a szakmai stábbal is, mely ennek tudatában vállalta a munkát, s ezekkel a nehézségekkel együtt kell nekik eredményt produkálni. Ez rá is tette a bélyegét a bajnoki rajtra, nehezen állt össze a csapat, kulcsjátékosok (Csehi, Eppel) estek ki sérülés miatt, s emellett Vaskó Tamás is folyamatosan a távozás gondolatával foglalkozott, ami az öltözőn belül sem jött jól, hiszen, ha egy csapatkapitánynak ilyen gondolatai vannak, az elég komoly problémát jelent. ennek végállomása végül az lett, hogy úgy döntött a vezetőség, megfelelő ajánlat esetén távozhat a csapattól, s erre az átigazolási időszak utolsó pillanataiban végül sor is került. Fontos szempont volt a védelem felgyorsítása, melyet Lorentz Mártonnal és a Vaskó-ügylet részeként Dunaújvárosba érkezett Koszó Balázzsal szerintem meg is valósítottunk, míg Gengeliczki Gergő szerződtetésével egy jól fejelő védővel tudtuk pótolni Vaskó Tamást." – fejtette ki véleményét az együttes mögött hagyott átigazolási időszak nehézségeiről is a sportvezető.

Képek: DO-archív

Újságírói kérdésre Sallói István elmondta, hogy csak abban az esetben érkezik már új játékos ősszel a csapathoz, ha sikerül olyan labdarúgót találniuk, akik olcsó, magyar, szabadon igazolható és egyértelmű erősítést jelent, ám erre jelenleg igen kevés az esély. Sallói elmondta azt is, hogy a "fiatal szabály" miatt különösen nehéz helyzetben vannak azok a klubok, akik nincsenek benne abban a tizenöt kiemelt akadémiában, akik állami támogatásban részesülnek. Ezek jórészt első osztályú csapatok akadémiái, de akadnak harmadosztályúak is, így az NB II-es együtteseknél nem túl erős az utánpótlás. A fiatalok megszerzése így elég nehéz, ráadásul több akadémia hasznot próbál húzni a belőlük úgy, hogy visszakér abból a pénzből, amit az MLSZ a szerepeltetésükért fizetne, így nagyon sokszor minőségi fiatal játékosokra kellett nemet mondani a vezetésnek.

Sallói István szerint azonban így is képes lehet kiharcolni az élvonalba jutást együttesünk, hiszen a rutinos NB I-es játékosok alkotta váznak el kellene bírnia a fiatalok szerepeltetését, s megfelelő teljesítménnyel, hozzáállással, s egy kis szerencsével reális esély van a visszajutásra, de az őszi szezon végéig ehhez mindenképpen lőtávolon belül kell maradni az élcsapatokhoz képest. Klubunk költségvetésével kapcsolatban megtudhattuk, hogy az NB I-es búcsú érezhetően befolyásolta a pénzügyi lehetőségeket. Szponzorok, élő szerződéssel rendelkező játékosok távoztak, úgyhogy bővítenünk kell a forrásokat, támogatókat kell találnunk, s ezért is van szükségünk arra, hogy maximalizáljuk az MLSZ-től megszerezhető bevételeket, mert a klub hosszú távú stabil működése a legfontosabb, az, hogy legyen klubfutball Dunaújvárosban, ezért nem hazárdírozunk az első osztályért.

A rovat további hírei: Sport

Szép hazai siker az NB II-ben

Szép hazai siker az NB II-ben

2024. máj. 02.

Riasztó első tíz perc után remek játékkal aratott győzelmet a DKKA U21-es csapata a budaörsiek korosztályos gárdája ellen az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Hajduék első lépése az olimpia felé

Hajduék első lépése az olimpia felé

2024. máj. 02.

Óriási fölénnyel nyerte meg Hajdu Jonatán és Adolf Balázs párosa a kenu kettesek 500 méteres futamát a szolnoki válogató szerdai versenynapján.

Fényes maratoni érmek az évadnyitóról

Fényes maratoni érmek az évadnyitóról

2024. máj. 01.

Összesen hét dobogós helyezéssel, az összesített éremtábla ötödik helyével zárták kaposvári versenyüket a DKSE kajak-kenu szakosztályának ifjú versenyzői.

Eb-indulást ért a bajnoki arany

Eb-indulást ért a bajnoki arany

2024. ápr. 30.

Minden ellenfelét magabiztosan legyőzve szerzett aranyérmet az abonyi U17-es bajnokságon Pupp Viktória, a DKSE tehetséges birkózója.

Torna Eb: edzettek a lányok Riminiben

Torna Eb: edzettek a lányok Riminiben

2024. ápr. 30.

Túl van első, átmozgató edzésén a Székely Zója, Mayer Gréta, Makai Lilla, Szilágyi Nikolett, Péter Sára összeállítású magyar tornász válogatott.

Értékes döntetlen a felnőttek között

Értékes döntetlen a felnőttek között

2024. ápr. 29.

Fordulatos csatában ért el 25-25-ös döntetlent a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia U21-es csapata a Tököl vendégeként az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Nyolc között az ifik

Nyolc között az ifik

2024. ápr. 29.

A Polo SC ellen aratott magabiztos, tizenegy gólos győzelemmel jutott be a rájátszásba a DFVE ifjúsági leány vízilabda csapata.