Dunaújváros Hetilap

Megérte a sok erőfeszítés

Molnár Emese - 2015. szeptember 10. 18:01

Közfoglalkoztatás, önkéntes- és közérdekű munka, képzések.Mindezzel foglalkozik a helyi roma nemzetiségi önkormányzat és az általa működtetett Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft. Mai sajtótájékoztatójuk az elmúlt időszak beszámolójáról, és a köszönetnyilvánításról szólt.

A célunk az, hogy tisztességes adófizető polgárokká váljanak a nálunk foglalkoztatott emberek, hogy átmeneti segítséget nyújtsunk, egyfajta támaszként szolgáljunk ahhoz, hogy ismét a munka világába vezessük vissza őket - erről beszélt Hosszú János, a dunaújvárosi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Beszámolójából megtudhattuk többek között, hogy az önkormányzat és a DVG Zrt. által olyan megbízásokat kaptak, amellyel a köztisztaság, a közrend területén dolgozhattak, legyen az például a közterületek, parkok, a hatvankilenc buszmegálló, övárkok takarítása. Januártól augusztusig mintegy 2515 köbméter hulladékot, szemetet gyűjtöttek össze a város területén.

A feladatokról hetente egyeztettek a hivatal városüzemeltetési osztályával. Jelenleg tizenkét főállású dolgozója van a DHHF Kft-nek, valamint negyvenkét személynek biztosítanak közfoglalkoztatást és alkalmi munkát. Hetvenhárman közérdekű munkát végeznek illetve élnek az önkéntes munka lehetőségével. Idén október 31-ig ötvenöt főt, jövő év február 12-ig százhuszonkét főt tudnak foglalkoztatni. Az iskolakezdés alkalmával ott vannak az intézmények előtt reggelente, s ha kérik, akkor délutánonként is, és a rendőrséggel közösen a gyermekekre vigyáznak, segítenek a forgalomirányításban. Vagyonvédelmi feladatokat is végeznek a város nyolc intézményénél. Jelenleg huszonnyolc biztonsági őrt foglalkoztatnak, és a DHHF immáron gyakorlati képzőhellyé vált.

Sikertörténetek

Egy másik fontos szerepük az OKJ-s és akkreditált képzések biztosítása.

Balogh Mónika családanya. Mindenképpen munkához szeretett volna jutni, ekkor kereste meg a Hosszú Jánosékat. Első szakmája, a konyhai kisegítő képzés elvégzése után a járási hivatal segítségével gyakorlati helyet biztosítottak neki, s mára főállású alkalmazottá vált az iskolai étkezéssel foglalkozó cégnél.

Toldi Éva a GYES után munkanélküli volt. A nemzetiségi önkormányzatnál keresett munkát. Először takarítóként kezdett dolgozni, alkalmanként a nyilvános illemhelynél is munkálkodott. Aztán elvégezte a parkgondozói tanfolyamot. Elhivatottsága, szorgalma alapján mára főállású dolgozó a Kegyelet Bt-nél.

Hajdu Istvánné, Tündike egyedül neveli gyermekét, korábban elvesztette állását. Közmunkára kérte magát, dolgozni szeretett volna. A nemzetiségi önkormányzatnál volt takarító, dolgozott városőrként, ellenőrként, majd rész vett az óvodai dajka képzésen, s jelenleg ő is új hivatásában dolgozik főállásban.

 

A rovat további hírei: Közélet

Az összefogás szüli a közös sikereket

Az összefogás szüli a közös sikereket

2024. máj. 27.

Lakossági fórumot tartott Újtelepen, a Waldorf iskola tornatermében Tóth Kálmán, a 9-es, és Orosz Csaba, a 10-es választókerület képviselője még múlt kedden.

DSTV: fényes búcsú a várostól

DSTV: fényes búcsú a várostól

2024. máj. 27.

Folytatták a szép selmeci hagyományt a Dunaújvárosi Egyetemtől búcsúzó hallgatók, derül ki a DSTV összegzéséből. A diákélet fontos mérföldköveként lámpás-fáklyás felvonulás, vagyis a Szalamander formájában vettek búcsút a várostól és az alma matertől. Hangkép.
 

DSTV: együtt a vészívók ellen

DSTV: együtt a vészívók ellen

2024. máj. 26.

Számolják, figyelik és lehetőség, illetve igény szerint irtják is a szúnyogokat a város területén, derül ki a DSTV összegzéséből. Az önkormányzat felkészült a szúnyoggyérítésre, ám a lakossági beavatkozás is nagyon fontos a vészívók életterének csökkentése érdekében. Hangkép.

Felmérték a város teljes faállományát

Felmérték a város teljes faállományát

2024. máj. 24.

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének a Kultik Mozi előtti tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.