Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újra virtuózok a színpadon - Egri János Quartet a Művész teraszán

Pálinkás István - 2015. szeptember 17. 7:47

A szokottól eltérő, mainstream bőgősnek is nevezett Egri János lesz az egyik főszereplője pénteken este kilenckor a Művész Jazz Klub teraszán tartandó koncertnek. És egyáltalán nem mellékes az sem, hogy ez az Egri János 2009-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Mint mondta számára a jazz olyan formán is meghatározó, hogy milyen érzéseket kelt:

Akár saját zenét, akár amerikai sztenderdet játszik az ember, nem mindegy, hogy a zenészben és a közönségben az mit ébreszt fel. Nem biztos, hogy az mérvadó, ki milyen jó muzsikus, a lényeg, hogy az adott zenekarba a személyiségével belepasszoljon. Mert mindenki azt nézi, hogy milyen a zenekaron belül a társasjáték.

Itt jegyezzük meg, hogy Egri János játszott már Piero Borrival, Stefano Cocco-val, Nico Gorrival, Jack De Johnette-el, Julio Stracciativel is. Közönségtapasztalata tehát vetekszik a fiatalabb kortársakéval, ahogyan bölcsessége is:

Az ember azt is észreveszi ám, ha a közönség tagjai „nincsenek ott” csak testben, mert pusztán sznobságból ülnek be a koncertre és közben nem is tudják, miről szól ez az egész. Olyan üljön le ehhez a zenéhez, aki kicsikét is közel érzi magát ehhez a műfajhoz. Látom, érzem, milyen figurák ülnek körbe. Ha bekapcsolódnak, akkor már nem görcsös az egész: bekiabálnak, betapsolnak, ezek már pozitív reakciók.

Figyelve a quartet összetételét (Egri János – bőgő, Egri János Jr. – ének, Pecek Lakatos András – dob, Balázs József – billentyűs), ifjabb Egri is szerepet kap, aki már 4-5 évesen komoly érdeklődést mutatott a zene iránt. Ahogy apja fogalmaz „rendkívüli hallása volt már kicsinek”:

Édesanyja és én is zenészek vagyunk, volt kitől örökölnie, őstehetség az éneklésben. Rengeteget tanult autodidakta módon, s miután édesanyja zongorázott, nagyon megszerette a zenét. Jobbára latin muzsikát hallott otthon, spanyol, mexikói sztárénekesektől, mint Alejandro Fernandez, aki aztán az egyik kedvence lett. Felvették a Weinerbe, klasszikus konziba járt pár évet, jól zongorázik, mégis egyszer azzal állt elő, hogy ugyan szereti a zongorát, de az éneklés jobban vonzza. Én nem gátoltam meg ebben, hiszen szerintem is jó hangja van.

A rovat további hírei: Kultúra

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.