Dunaújváros Hetilap

Önkormányzati támogatás a déli határon szolgálatot teljesítő újvárosi rendőröknek

Molnár Emese - 2015. október 15. 14:04

Az októberi rendes közgyűlését tartotta városunk képviselőtestülete. Ezúttal mintegy harminckét napirendi pontban kellett döntést hoznia a városatyáknak.

Az első napirend tárgyalásakor több aktuális témában tettek fel kérdéseket. Az egyik ilyen az élményfürdőről készült felmérés eredménye. Szepesi Attila gazdasági alpolgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy majd a decemberi közgyűlés elé kerül az erről szóló napirend, de elöljáróban elmondta, körülbelül ötszáz millió forintba kerülne a felújítása, s háromszáz-négyszázötven millió forintba kerülne a fenntartása. A Modern városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnök Dunaújvárosba látogat majd. Ezen a találkozón a kormányzati támogatások mértékéről is tárgyalnak, amely befolyással lehet az élményfürdő és a zöld SZTK további sorsára is.

A tájékoztatók után megkezdődött a döntéshozói munka

A szeptember 1-jén módosult gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény bővítette azok körét, akik ingyenes gyermekétkeztetést vehetnek igénybe. Ez érinti a dunaújvárosi Bölcsődék Igazgatóságát. Az év végéig tartó időszakra vonatkozó becsléseik szerint százhárom új gyermek kaphat ingyenes étkeztetést és további huszonnégy gyermek lett jogosult az eddigi féláras étkezés helyett az ingyenesre. Ez összesen 2,37 millió forintot jelent, amelyet a közgyűlés meg is szavazott a kiadások fedezetére. A törvénymódosítás a Dunaújvárosi Óvodát is érinti. Esetükben már több, körülbelül nyolcszázötvenöt ingyenes étkezésre jogosult gyermekre számítanak. A képviselők az ehhez szükséges 12,8 millió forintot biztosítják.

A közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények dolgozói béren kívüli juttatásban részesüljenek Erzsébet-utalvány formájában (amelyet meleg- és hideg étel vásárlására fordíthatnak). A jövő évre vonatkozóan a hétszázhetvennyolc dolgozó mintegy 63,9 millió forint juttatásban részesül (nettó ötezer forint/hó/fő).

Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros (121 fő): 9.949.830 millió forint

Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai (170,5 fő): 14.020.215 millió forint

Útkeresés Segítő Szolgálat (57 fő): 4.687.110 millió forint

Dunaújvárosi Óvoda (219 fő): 18.008.370 millió forint

Intercisa Múzeum (12 fő) 986.760 millió forint

Egészségmegőrzési Központ (12 fő): 986.760 millió forint

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza (29 fő 2.384.670 millió forint

Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet (133 fő): 10.936.590 millió forint

József Attila Könyvtár Dunaújváros (24,5 fő): 2.014.635 millió forint

A dunaújvárosi partvédőmű víztelenítő kútjaiból kitermelt víz jelenleg a szennyvíztisztító telepre érkezik. Az oda befolyó víz nem szennyvíz, de nagymértékben igénybe veszi a cég infrastruktúráját, a kezelése rendkívül költséges. Megoldást jelenthet, ha a csápos kutakból kitermelt vizet a szabadstrand vízfrissítésére használnák fel. Ennek érdekében a közgyűlés kinyilvánította azon szándékát, hogy a DVG Zrt-vel szerződést kíván kötni a szabadstrand vízpótlására készült terv felülvizsgálatára, az engedélyeztetési eljárás lefolytatására és a kivitelezési munkák elvégzésére mintegy 347 millió forint értékben.

A képviselők 1,3 millió forintot biztosítottak, hogy a balesetveszélyes lépcsősort kijavítsák a piacon.

A köztéri hulladékgyűjtő edények ürítési feladataihoz 36 millió forint többletforrást kért a Dunanett Nonprofit Kft., amelyet a közgyűlés támogatott is.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége levélben arra kérte a polgármestert, hogy Dunaújváros a többi megyei jogú városhoz hasonlóan ötmillió forinttal támogassa a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyarlakta falvakat, mivel Ukrajna keleti területein jelenleg is háború dúl, s ez súlyos következményekkel hat nemzettársaink mindennapjaira. A férfiak katonai szolgálata miatt egyre többen nélkülöznek a magyarlakta településeken. A közelgő tél újabb nehézséggel fenyegeti az ott élőket, fontos lenne a mindennapokban az élelem, a fűtés biztosítása. A képviselők megszavazták a támogatást.

 Újabb dunaújvárosi sportoló nyert olimpiai kvalifikációt. Ahogy Takács Krisztián és Hajdu Jonatán, úgy most Gurisatti Gyula részére is megszavazták a képviselők a havi 250 ezer forint (plusz járulékok) támogatást a sikeres felkészülés érdekében.

Köszönetnyilvánítás

Köszönetet nyilvánítottak a kormánynak, valamint azon rendvédelmi és civil szervezeteknek, akik a határon teljesítenek szolgálatot, akik megvédik az országhatárt, a lakosságot. A dunaújvárosi rendőrök támogatására ötmillió forintot szavaztak meg a képviselők. Ez volt az egyik legfontosabb napirendi pont a csütörtöki közgyűlésen.

 

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság állományából is nagy létszámban teljesítenek szolgálatot a rendőrök az államhatár védelmében. Cserna Gábor polgármester egy korábbi sajtótájékoztatóján kiemelte, támogatni kívánják a határ megvédésén dolgozó rendvédelmi szerveket. Továbbá, a helyi közgyűlés elé kíván terjeszteni egy olyan nyilatkozatot, amelyben megköszönik a határon dolgozó rendvédelmi és civil szervezetek munkáját. A mostani közgyűlésen a képviselők elé került és el is fogadták azt a határozat, mely alapján köszönetet mondanak a magyar kormánynak azért, hogy megvédi Magyarországot és annak polgárait az Európai Unióra és hazánkra nehezedő bevándorlási hullámtól, és hogy olyan politikát folytat, amellyel hosszú távon megvédi Magyarországot a migrációs válsággal együtt járó nehézségektől.

Köszönetüket fejezik ki a Magyar Honvédségnek és a határon szolgálatot teljesítő rendészeti szerveknek azért, hogy életüket és testi épségüket veszélyeztetve, áldozatos munkájukkal közreműködnek Magyarország határainak, illetve a magyar lakosság védelmében. Köszönetüket fejezik ki a migráns hullám kezelésének elősegítésében közreműködő civil és karitatív szervezeteknek. Valamint, támogatni kívánják a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság személyi állományába tartozó és a magyar államhatáron szolgálatot teljesítő munkatársait és itthon maradt hozzátartozóit. Ennek érdekében ötmillió forint támogatást biztosítanak, a konkrét felhasználásról pedig a rendőrséggel egyeztetnek. A célzott támogatás érdekében már előzetesen egyeztettek Nagy Zoltánnal, a város rendőrkapitányával. Az ő tájékoztatása szerint jutalmazásra, a kollégák rekreációs kiadásainak finanszírozására, egyenruházati cikkek beszerzésére, esetlegesen túlórák elszámolására lehetne fordítani a támogatást.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: az aszállyal küzd a mezőgazdaság

DSTV: az aszállyal küzd a mezőgazdaság

2024. aug. 17.

Visszatérő téma a DSTV anyagaiban a kánikulai forróság, ami már hetek óta megnehezíti, időnként próbára is teszi az életünket, megterheli a szervezetünket. Ezúttal újabb területre kerül a fókusz: az egész mezőgazdaság az aszállyal küzd. Hangkép.

DSTV: a hőség tűréshatárán járunk

DSTV: a hőség tűréshatárán járunk

2024. aug. 16.

Az elmúlt hetekben többször is volt olyan kánikula, amelyet talán már azok sem bírtak, akik kifejezetten szeretik a meleget, derül ki a DSTV összeállításából. Egy ponton mindenki eléri a tűréshatárát, és a hőség rávilágíthat olyan betegségekre is, amelyekről az ember talán nem is szerzett még tudomást. Hangkép.

A zöld Dunaújváros a cél, ami hidegben és melegben is segíti a mindennapokat

A zöld Dunaújváros a cél, ami hidegben és melegben is segíti a mindennapokat

2024. aug. 15.

Ezekben az extrém meleg napokban talán kevesen kételkednek abban, hogy benne vagyunk a klímaváltozásban, egyre melegebbek a nyaraink, és ráadásul most azt tapasztaljuk, hogy a csapadék is egyre kevesebb. De hogy élhetjük ezt meg Dunaújvárosban? 

Javában tart már a szovjet emlékmű sírjainak feltárása Pentelén

Javában tart már a szovjet emlékmű sírjainak feltárása Pentelén

2024. aug. 15.

A szovjet emlékmű elbontása sikeresen befejeződött, a közelmúltban pedig megérkeztek a Hadtörténeti Intézet munkatársai, és rendőrségi segítséggel megkezdték az itt nyugvó katonák maradványainak feltárását. A munkaterületet kegyeleti okokból elkerítették, csak az itt dolgozó szakemberek lehetnek jelen.

Friss virágágyás, padok, szemetesek, működő könyvszekrény a Békében

Friss virágágyás, padok, szemetesek, működő könyvszekrény a Békében

2024. aug. 14.

A tavasz folyamán már látszott, hogy jó irányba haladnak a fejlesztések a Március 15. téren, és igazi közösségi tere lesz a Béke városrésznek. A helyszínen járva most is ezt láttuk: friss és üde a virágágyás, padokat és szemeteseket helyeztek ki. Azt mondják, és látszik is, hogy keresett a könyvszekrény. 

ÁSZ-ellenőrzés: stabil pénzügyi helyzet, csökkenő működési költségek

ÁSZ-ellenőrzés: stabil pénzügyi helyzet, csökkenő működési költségek

2024. aug. 13.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közel egy esztendőn keresztül zajló átfogó ellenőrzést hajtott végre városunk önkormányzatánál. Az elkészült jelentés pozitív eredménnyel zárult. Az ellenőrzés legfontosabb megállapításairól Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester számolt be.

DSTV: tanszereket gyűjt az Útkeresés Segítő Szolgálat

DSTV: tanszereket gyűjt az Útkeresés Segítő Szolgálat

2024. aug. 13.

Idén is meghirdette immár hagyományos tanszergyűjtő akcióját az Útkeresés Segítő Szolgálat, derül ki a DSTV összegzéséből. Az összegyűlt felajánlásokat az augusztus 27-én rendezendő játékfesztiválon adják át, de gyűjtést még szeptemberben is folytatják – hiszen sajnos továbbra is nagy teher a családoknak a tanévkezdés. Hangkép.