Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Országos Könyvtári Napok - programok egy héten át városunkban is

Ónodi Zoltán - 2015. október 6. 8:22

Ismét elérkeztünk a könyvtári napokhoz, amelyhez városunkban a József Attila Könyvtár is csatlakozott. Vegyük, sorra milyen programok várják az érdeklődőket az Apáczai Csere János utcai székhelyen.

Ma kezdődnek a programok: a gyerekek fél öttől az MMK udvarán a Dunaújvárosi Tűzoltó Parancsnokság bemutatkozását láthatja. Egy igazi rohamkocsival fognak beparkolni a lánglovagok. A felnőtteknek 17 órától egy fotókiállítás nyílik. Az önkormányzat pályázati támogatásával ebben az évben Holczer Tibor, Lukács János és Németh Zsolt képeit mutatják be könyvtár felső aulájában. Az Így Látjuk Mi címet kapta a tárlat, hisz a három örömfotós a város különböző pillanatait örökítették meg.

Október 8-án, csütörtökön 13 órától a kicsik kutató expedícióra indulnak. Kövesd a nyomokat címmel játékos könyvtárhasználati vetélkedő kezdődik, aztán óránként indul egy-egy turnus az épületben. Bejárhatják az összes olyan helyet ahol eddig még olvasó nem járt. A pincétől a padlásig bebarangolhatják az intézményt persze felügyelet mellett. 17 órától a program a felnőtt korcsoportnak kedvez. Veres András irodalomtörténész Kosztolányi Dezső, Édes Anna című művét fogja az érdeklődőknek más aspektusból is megmutatni.

Október 9-e az eredmények kihirdetésének napja. A gyerekek egész héten a „Tűzoltó leszel s katona” című kvízben vehetnek részt, csütörtökön 15 órakor kiderül, ki válaszolt a legtöbb kérdésre helyesen. 16 órakor pedig a virtuális kiállításnak lesz az eredményhirdetése, a beküldök, közül kiválasztják azt az egyet, aki megnyeri az értékes könyvjutalmat. Korábban itt írtunk róla.

Ilyet még nem látott a város! Cseréljünk könyvet! felkiáltással rendezik meg idén a könyves zsibvásárt. A bolhapiac a gyermekkönyvtárba kerül megrendezésre. Pénteken és szombaton 13 órától egészen 18 óráig lehet adni-venni cserélni. Gyerkőcöknek itt a nagy alkalom, hogy  felfrissítsék könyvgyűjteményüket.

Szombaton a felnőttek kerülnek előtérben, hisz 17 órától Kálnay Adél és nemrég megjelent kötete kerül rivaldafénybe. Helyi értékeink Régi Képek kerülnek terítékre. Beszélgetés könyvről, irodalomról.

Vasárnap a könyvtár mindkét részlegére teljesen ingyenes a beiratkozás. Mind a gyerekkönyvtárba mind pedig a felnőtt könyvtárba. Tavalyról okulva mindenki időbe jelenjen meg, a hosszú sor garantált. 9-től egészen délig a gyerekek különféle kreatív programban vehetnek részt.

Izgalmasan hangzik ügye?

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.