Dunaújváros Hetilap

Az adománykuckó melege

Molnár Emese - 2015. november 1. 13:49

Nincs megállás a Római városrészi Adománykuckó önkéntes segítőinél, a munkaidő után a jótékonysági akciókon dolgoznak télen-nyáron. Jól bejáratott hely már a Váci Mihály utca 11. szám földszintjén lévő bázisuk. Adományok jönnek-mennek, mindeninek igyekeznek segíteni.

Játékok, gyermek és felnőtt ruhák hétköznapra vagy ünnepi alkalomra, ezek mind-mind megtalálhatók az adománykuckóban, ahová szeretettel várják a rászorulókat. Idén már bútorokat, műszaki cikkeket, konyhai felszereléseket is felajánlottak a segítő csapatnak, amiket szintén a bázisra szállítottak, és amikor meg lett az új gazdája, máris elvitték a címre.

-Amiben hiányt, szükséget szenved valaki, azonnal keresünk rá a megoldást, a ruháktól kezdve akár a meleg húslevesig, amit például egy kedves társunknak vittünk nap, mint nap, amíg kórházban volt – meséli mosolyogva Törő Anikó, az Adománykuckó vezetője, a három éve megalakult civil összefogás mozgatórugója.

Egy nagyon összetartó, lelkes csapat kovácsolódott össze, ahol mindenkinek megvan a maga feladatköre. Például Harcsicsák Péter az elektronikai, műszaki szaki, Lieber László az összeszerelésben, mindenféle burkolásban, barkácsolásban vállal szerepet. Törökné Ispán Irma a kisebb dolgok szállítását vállalja. Törő Attila üveges vállalkozó is többször segített már a csapatnak. Anikó lánya a facebook-oldalt kezeli, valamint a szórólapokért, meghívókért felel. Császár Erzsike az „ügyeletes” varrónő, aki hordható darabot varázsol egy használhatatlannak tűnő ruhából.  De nem csak a rászoruló családokon, hanem a kóbor, elhagyott állatokon is segítenek. Bilinszky Ági az elveszett, elárvult állatok gyámja. Ő gyűjti, szerzi, szállíttatja az adománytápokat. Szoros kapcsolatot ápolnak a mezőfalvi és a paksi állatmenhellyel.

-Örömmel látom, hogy a városból többen kezdtek hasonló segítő kezdeményezésbe. Mi a három év alatt nagyon sok jó emberrel, támogatókkal és támogatottakkal találkoztunk, jó kapcsolatot ápolunk különféle szakemberekkel is. Ha számszerűsíteni kellene, akkor kétszázhetvennégy család, magánszemély felajánlását láthatjuk magunk körül. Ezt a mostani helyiséget kinőttük az elmúlt időszakban- mondta Anikó, aki azt is hozzátette, megvannak már a tervek a bővítésre.

A civil csapat patronálója és állandó támogatója, eszközbeszerzésért felelőse Gál Roland, a körzet önkormányzati képviselője. Mint mondta, példaértékű, amit Anikóék csinálnak. Tervezik, hogy más városrészben is létrehoznának adománypontokat. Olyanokat, mint a Váci utcai adománykuckó, azért, hogy ha szüksége van valakinek valamire, ne kelljen nagy távokat megtenni érte, hanem az adott körzetében is találjon segítséget. Arról már nyáron is beszámolt lapunknak Anikó, hogy olyan környékbeli településekre is visznek adományokat, ahol nincs kiépítve egy ehhez hasonló szociális ellátás, segítség.  Gál Roland és Sztankovics László képviselőkkel arra is keresik a megoldást, hogyan, miként tudnának adományokat szállítani a határon túli magyarok lakta településen élő családoknak.

-Hiszünk az egységben, az összefogás és az összetartás erejében, az önzetlenség és a jóság hatalmában. Idén is szervezünk majd közösségépítő programokat az adventi időszakban, ahogy tettük ezt az elmúlt években is. Hogy közelebb hozzuk egymáshoz a városrész lakóit, hogy ne érezze magát egyedül senki sem - mondta Anikó.

Az adománykuckóba már téli ruhaneműket, tartós élelmiszereket, játékokat várnak a karácsony közeledtével. Ha bárkinek feleslege van, akár kinőtt, de még jó állapotban lévő ruhákból, cipőkből, tartós élelmiszerből, akkor vigyék el bátran az adománykuckóba, hiszen a csapat tudja, hol van rá a legnagyobb szükség. Folyamatosan érkeznek is az adományok, ám el kellene a csapatba még jó néhány segítő kéz, például a ruhák válogatására.

 

A rovat további hírei: Közélet

Az összefogás szüli a közös sikereket

Az összefogás szüli a közös sikereket

2024. máj. 27.

Lakossági fórumot tartott Újtelepen, a Waldorf iskola tornatermében Tóth Kálmán, a 9-es, és Orosz Csaba, a 10-es választókerület képviselője még múlt kedden.

DSTV: fényes búcsú a várostól

DSTV: fényes búcsú a várostól

2024. máj. 27.

Folytatták a szép selmeci hagyományt a Dunaújvárosi Egyetemtől búcsúzó hallgatók, derül ki a DSTV összegzéséből. A diákélet fontos mérföldköveként lámpás-fáklyás felvonulás, vagyis a Szalamander formájában vettek búcsút a várostól és az alma matertől. Hangkép.
 

DSTV: együtt a vészívók ellen

DSTV: együtt a vészívók ellen

2024. máj. 26.

Számolják, figyelik és lehetőség, illetve igény szerint irtják is a szúnyogokat a város területén, derül ki a DSTV összegzéséből. Az önkormányzat felkészült a szúnyoggyérítésre, ám a lakossági beavatkozás is nagyon fontos a vészívók életterének csökkentése érdekében. Hangkép.

Felmérték a város teljes faállományát

Felmérték a város teljes faállományát

2024. máj. 24.

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének a Kultik Mozi előtti tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.