Dunaújváros Hetilap

Véres terrortámadás Párizsban - Vasárnap nemzeti gyásznap lesz Magyarországon

doszerk - 2015. november 14. 13:30

Vasárnap nemzeti gyásznapot rendel el a kormány Magyarországon a franciaországi terrorcselekmények áldozatainak tiszteletére - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Ugyanakkor megerősítik az ország biztonsági rendszerét. A Fidesz vasárnapra tervezett tisztújító kongresszusát is elhalasztják, de a magyar-norvég labdarúgó mérkőzés sorsáról még nem született döntés - tette hozzá a kormányfő.

Vasárnap nemzeti gyásznapot rendel el a kormány Magyarországon a franciaországi terrorcselekmények áldozatainak tiszteletére - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az M1 műsorában.

A megerősített biztonsági intézkedések lényegi eleme a rendőri jelenlét jelentős növelése közterületeken és kiemelt létesítményeknél - például a repülőtéren és a paksi erőműnél - mondta a miniszterelnök. A Fidesz vasárnapra tervezett huszonhatodik, tisztújító kongresszusát és elhalasztják.

Mi is történt Párizsban? - Összefoglaló

Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a Stade de France közelében. További hat helyszínen voltak lövöldözések. Egy koncertteremnél túszokat ejtettek. A rendőrség megrohamozta a termet, és megölte a túszejtőket. Csak ott mintegy száz halálos áldozata volt a terrortámadásnak.

A kora reggeli beszámolók szerint legalább 120 áldozata (a korábbi hírek még 140 áldozatról szóltak) és 80 súlyos sérültje van az éjszakai merényletsorozatnak Párizsban. A támadók hat helyen csaptak le: a nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában.

Ügyészség: nyolc terrorista halt meg

Nyolc terrorista halt meg a pénteki párizsi terrortámadások után, közülük heten felrobbantották magukat - közölte a francia ügyészség szombat késő hajnalban. Agnes Thibault-Lecuivre, a hatóság szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyolcadik terroristát a biztonsági erők lőtték le, amikor megrohanták a Bataclan koncerttermet. Hozzátette: elképzelhető, hogy további terroristák vannak szökésben.

Párizsi főügyész: több szálon is elindult a vizsgálat

A belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak a párizsi terrortámadások ügyében - jelentette be a francia főváros főügyésze, Francois Molins szombat hajnalban. Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén.

Rendőrfőnök: valamennyi támadó meghalt

A francia rendőrség feltételezése szerint a pénteki párizsi lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt. Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a több mint 120 ember halálát követelő merénylethullám esetleges további közreműködőit.

Sötétbe borult az Eiffel-torony leoltották a fényeit

A gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit péntek éjszaka, a legalább 140 halálos áldozatot követelő terrorista merényletek után.

New Yorkban viszont az együttérzés jeleként a francia lobogó színeivel - kék, fehér, piros - világították ki az Empire State Building felhőkarcolót.

A nemzeti stadionnál pokolgépet hatástalanítottak

Meg nem erősített értesülések szerint gázpalackokból összeállított, nagy erejű pokolgépet hatástalanítottak tűzszerészek a francia nemzeti stadion (Stade de France) mellett - jelentette a France-Info rádió szombatra virradóra.

A tűzszerészek jelenleg is dolgoznak, átfésülik a francia főváros északi részén lévő stadiont és környékét, ahol pénteken késő este két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet is robbantottak terroristák a francia-német barátságos labdarúgó mérkőzés ideje alatt. Az ottani robbantások különböző közlések szerint 3-6 halálos áldozatot követeltek.

Megrohamozták a túszejtőket - ostrom a városban

Befejeződött a rendőrségi támadás a párizsi Bataclan koncertteremnél, két merénylőt megöltek - jelentette a BMF televízió szombaton hajnali egy órakor. Egy rendőrtiszt vérfürdőként jellemezte a koncertteremben történteket, hozzátéve, hogy a támadók robbanóanyagokat rögzítettek a túszokra.

Rendőrségi források szerint eléri a százat a párizsi koncertteremnél elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma, és félő hogy az áldozatok száma még nőni fog.

Öngyilkos merénylők robbantottak a stadionnál

Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a terroristák péntek este a párizsi nemzeti stadion mellett, amelyben a francia és a német labdarúgó-válogatott játszott - közölte egy francia rendőri vezető a Stade de France közelében korábban történt robbanásokról.

Gregory Goupil elmondta, hogy legalább hárman meghaltak a robbantásokban, amelyek közül kettőt a bejáratoknál, egyet pedig egy McDonald's étteremnél követtek el. Hozzátette: a merényleteket egy időben, összehangoltan követték el. Goupil más részletet nem árult el.

A BFMTV francia hírtelevízió szerint legalább hatvanra emelkedett a Párizsban péntek éjjel végrehajtott fegyveres támadások és robbantások halálos áldozatainak száma.

Rendkívüli állapotot hirdetettek Franciaországban

Egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett Francois Hollande francia elnök, és bejelentette a határok lezárását a pénteken késő este Párizsban történt terrorcselekmények miatt, amelyek éjfélig legalább 60 halálos áldozatot követeltek.

Hollande példátlannak nevezte a Párizst ért terrortámadásokat, és közölte, hogy a francia főváros körül mozgósítják a katonaságot. Az elnök azt is elmondta, hogy a biztonsági erők megrohamozták a támadások egyik helyszínét.
'Példátlan kiterjedésű terrortámadások zajlanak Párizs területén. A halottak száma több tucat (...) ez borzalom' - fogalmazott az államfő, mielőtt bejelentette a kormány válságtanácskozásán meghozott rendkívüli lépéseket.

A lakosságot arra kérték, ne menjen ki az utcára

A párizsi polgármesteri hivatal a Twitteren keresztül felszólította a város lakosságát, hogy maradjon otthon, ne menjen ki az utcákra, és figyelje a hatóságok utasításait.

A rendőrség lezárta a belvárosban a Bataclan koncertterem környékét, ahol merénylők túszokat ejtettek. A bent rekedt emberek számáról egymásnak ellentmondó adatok vannak. Egyes források hatvanról, mások százról szólnak - jelentette a spanyol hírügynökség tudósítója a helyszínről.

-OPH/MTI/DO-

Fotók:youtube

A rovat további hírei: Közélet

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs!