Dunaújváros Hetilap

Döntött a közgyűlés: nem drágul a helyi tömegközlekedés

Molnár Emese - 2015. december 17. 13:37

Támogatások, felújítások szerepeltek az év utolsó közgyűlésének napirendjei között. A képviselők mintegy negyven kérdésben hoztak döntést ma délelőtt a Városházán tartott ülésen.

Az önkormányzat 4,7 millió forintot szavazott meg korábban a Szent Pantaleon Kórház részére az új CT-készülék megvásárlásához. Ezt a határozatot most módosítani kellett. Egy pályázatnak köszönhetően a kórháznak sikerült egy teljesen új készüléket beszereznie. Viszont szükség van még a CT-hez injektorra és szerelékekre, így a határozatban ezeket a felhasználási célokat és az elszámolási határidőt módosították.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a XX. Csángó Bál támogatására 400 ezer forintot kért az önkormányzattól. Az alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség január 30-án huszadik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Syma Csarnokban. A bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A képviselők megszavazták a támogatást.

Június 30-án lejár a Bartók színház igazgatójának kinevezése. A szabályok szerint fél évvel a lejárati dátum előtt pályázatot kell kiírni a fenntartó önkormányzatnak. Ezt most meg is tették a képviselők.

A képviselők mintegy 7,5 millió forint költségvetést biztosítanak a DVG Zrt. részére, hogy a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola Tanműhely nyugati szárnyát és a nyaktagtető-szigetelést felújítsák.

Az E.ON Zrt. az Építők útján végzett gázvezeték rekonstrukciója során ellenőrizték az út másik oldalán lévő Fészek Tanétterem gázhálózatát is. A cég arra kérte a tulajdonost, hogy minél előbb újítsák fel a vezetéket. Erre a munkálatra a közgyűlés 4,5 millió forintot biztosít.

Az Északi-Lakópark területén több olyan terület is van, amelyeknél nem tisztázott a tulajdonosi jogviszony, illetve több kisebb részekre van felosztva, amelyek magántulajdonban vannak. A tisztázás azért is fontos, mert adott szakaszok érintenék az építendő szennyvízvezeték nyomvonalát, továbbá az útfelújítási, útkarbantartási kötelezettségeket. Két magánszemély és egy cég felajánlott néhány tulajdonában lévő területet ingyenesen az önkormányzat számára, amelyek érintik az Akácos utat, a Pipacs utcát, a Szerviz utat, a Hosszú sort, az Orgona utcát, a Mályva utcát és a Tövis közt. Az elfogadásról közgyűlési döntést kellett hozni. A képviselők továbbá arról is határoztak, hogy a szennyvízvezetékek helyének biztosítása érdekében további területek tulajdonba kerülése érdekében intézkedéseket hoznak, illetve elkészíttetik a felújítási és csatornázási tervet.

A Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola kezdeményezte, hogy az önkormányzat vásároljon egy hangversenyzongorát, amely az önkormányzat tulajdonát képezné, de helyileg az evangélikus templomban lenne, az ott tartandó koncerteket szolgálná ki. A képviselők (legfeljebb) 8 millió forintot különítettek el a jövő évi költségvetésben erre a célra.

Átlagosan 2,4 százalékos tarifaemelést javasolt a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. január elsejétől. Ahogy az a közgyűlési előterjesztésben olvasható, a cég az új árakkal 5,2 millió forint többletbevételt remélt ennek hatására. De dönthetett úgy a közgyűlés (és erről is határoztak), hogy nem járulnak hozzá a tarifaemeléshez, hanem a busztársaság kieső bevételét működési költségként biztosítja számukra.

A Váci utca 9.szám alatti helyiséget haszonkölcsönbe adja az önkormányzat három évre az Adománykuckó részére.

Az önkormányzat egy pályázatot írt ki a Pentelei főtér rekonstrukciójának látványtervére. A helyi kötődésű építészek által beérkezett pályamunkák közül a városi főépítész szakmai véleményében foglalt eredmények alapján első helyezettnek dr. Kondor Tamás építész tervpályázatát hirdették ki, második helyre pedig Szabó Zsolt Róbert építész művét.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.