Judo: az óvodától a diplomáig

Szárszó Lajos - 2016. február 13. 13:09

Évek óta töretlen lendülettel, de annál csendesebben, a háttérbe meghúzódva edzenek judósaink Váradi János mester irányítása alatt, aki számára a legfontosabb, hogy a keze alatt lévő sportolók közössége igazi nagycsalád legyen.

Már több, mint egy évtizede, hogy megismerkedtem Váradi János judo mesterrel, aki akkor arról mesélt, hogy szeretné mind jobban megismertetni városunkban kedvenc sportágát, ezért az általános iskolákban toborzót hirdet. Ez akkor annyira sikerült, hogy mára már közel 140-en járnak el hozzá nap, mint nap edzésre. Arra kerestem a mestertől a választ, hogy mi ennek a népszerűségnek az oka?
- Az építkezés teljesen megtervezett, szisztematikus volt, hiszen 2006-ban úgy gondoltam, hogy fel kell állítanom egy hosszú távú tervet, amely a sportág népszerűsítéséhez kell. Ez tizenöt évre lett megálmodva, ezért nem véletlen, hogy az óvodától a diplomáig címet kapta. Ebben leírtam a megvalósítandó célokat, és a sportági koncepciót egyaránt. Ennek sikerének köszönhető, hogy mára ilyen sokan, az óvodásoktól a középiskolásokig, és a gyermekek szülei közül is sokan űzik ezt a sportágat.

- Kik a legkisebbek?
- Először úgy terveztem, hogy a nagycsoportos óvodások lesznek a legkisebbek, de igény volt arra, hogy még egy évvel kisebbekkel is foglalkozzunk. Közülük az iskolába kerüléskor néhányan lemorzsolódnak, de nagy öröm, hogy a kisiskolások - a judo szövetség támogatásának jóvoltából – többek között a Dózsa György Általános Iskolával kötött megállapodás alapján a következő években is többen hozzám járnak. Így felépült egy felmenő rendszer, ami nagyon szépen működik. Ennek az útnak most a kétharmadánál járunk, hiszen most jutottunk el odáig, hogy egy-két éven belül sportolóim közül többen érettségizni és felvételizni fognak. Nagyszerű társaságról beszélünk, akik ügyesen tanulnak, így bízom abban, hogy ők a Dunaújvárosi Egyetemen tudják majd továbbfolytatni tanulmányaikat, így nem kell abbahagyniuk a sportolást.
- A legfiatalabbakról már esett szó, de kik a legidősebbek?
- Most a szívemből beszélhetek, hiszen a program kibővült egy új lépcsőfokkal, amely abból áll, hogy azon a szülők, akiknek gyermekei judóznak, a kicsik edzése után részt vehetnek egy kondicionáló foglalkozáson. Ezzel olyan közösség épült, amely igazi családdá formált bennünket. A programjaink közül több megszervezésében, lebonyolításában segítenek, így például a családi estéken is, amely már bálnak nevezhető, hiszen műsorral is kedveskedtek mindannyiunk számára.

- Mi annak az oka, hogy a versenyjudóval nem foglalkoznak?
- A judo több, mint versenysport. A verseny csupán kis része a sportnak, amely nagyszerű menedzseléssel működik, hiszen olimpiai sportágról beszélünk. De azt jó tudnunk, hogy ez az egyik legnépszerűbb küzdősport a világon, így tömegeket mozgat meg, akik közül nem akar mindenki világ, vagy olimpiai bajnok lenni. A mi egyesületünk ezért kizárólag évente két házi versenyt rendez, melyen minden induló győztesnek mondhatja magát, hiszen a végén mindenki érmet kap.
Váradi János megerősített abban a hitben, hogy a judónak van jövője, hiszen a szövetség minden évben több olyan pályázatot hirdet meg, melyek arra vonatkoznak, hogy azokban a városokban, ahol működő judo egyesület van, ott a működéshez szükséges felszerelésékre lehet pályázni. Ezek egyikére a mester is beadta pályázatát, és nyert. Így a Széchenyi István Gimnázium edzőterme teljesen új szőnyeget kapott, és a sportolók közül többen judo ruhához jutottak.

A rovat további hírei: Sport

Életben maradtak

Életben maradtak

2024. máj. 13.

Remek második félidei játékkal aratott megérdemelt, 2-1-es győzelmet az Érd elleni hazai bajnokin a Dunaújváros FC labdarúgó csapata vasárnap este.

Egri öröm Dunaújvárosban

Egri öröm Dunaújvárosban

2024. máj. 12.

A DFVE és az Eger idei ötödik csatáját is a vendégcsapat nyerte, így női vízilabdázóink a negyedik helyen fejezték be a bajnoki küzdelmeket.

Új lehetőségek a tengerentúlon

Új lehetőségek a tengerentúlon

2024. máj. 12.

Hat szezon után távozik a dunaújvárosi labdarúgás mindennapi életéből a helyi nevelésű Garda Bálint, akinek kezei alatt számtalan gyermek sajátíthatta el a sportág alapjait.

Közel volt a bravúrhoz a Kohász

Közel volt a bravúrhoz a Kohász

2024. máj. 12.

Ötven percig reális esélye volt a pontszerzésre a DKKA női kézilabda csapatának a Vác otthonában, de a hajrát a hazaiak bírták jobban.

DSTV: a mozgás kedvéért

DSTV: a mozgás kedvéért

2024. máj. 11.

Ha nem is május elsején, de néhány napra rá hétvégén ismét megrendezték a Május 1. Kupát Dunaújvárosban. Tóth Kálmán önkormányzati képviselő szervezője és ötletgazdája a megmérettetésnek, elmondása szerint jó látni képesek mozgásra bírni az idősebb korosztályt is – s persze a hangulatra sem volt panasz. Hangkép.

Hajdu Jonatánék parádés bronzérme a Világkupán

Hajdu Jonatánék parádés bronzérme a Világkupán

2024. máj. 11.

Óriási hajrával végzett a kenu kettesek ötszáz méteres döntőjének harmadik helyén Hajdu Jonatán és Adolf Balázs párosa a szegedi Világkupán.

Mindent elkövetnek a pontokért

Mindent elkövetnek a pontokért

2024. máj. 11.

Idegenben, a tabellán ötödik Vác elleni találkozóval folytatja a bajnoki pontvadászatot a DKKA felnőtt együttese szombaton este hat órától.