Dunaújváros Hetilap

200 millió forintot fordít a város útfelújításokra

Molnár Emese - 2016. március 17. 13:15

Több tucat fontos kérdéseben döntöttek ma a képviselők a testület rendes, március havi közgyűlésén. Többek között megszavazták a nyugdíjasoknak járó ünnepi kiegészítést, új igazgatót delegáltak a színház élére Őze Áron személyében és döntés született az idei városi nagyrendezvények sorsáról is.

Ötezer forint a nyugdíjasoknak

Pünkösd alkalmával ismét érkezik a postás a város nyugdíjasaihoz: az önkormányzat 5.000 forint támogatást biztosít a nyugdíjszerű ellátásban részesülő személyeknek. A támogatásra mindazon dunaújvárosi bejelentett lakóhellyel rendelkező személy jogosult, aki részére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (a kiskorú árvaellátásban részesülő kivételével) ellátást folyósít, és amennyiben ellátásának havi összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum hétszeresét. A támogatást májusban fogják postai úton kiküldeni az érintetteknek. A rendelet értelmében évente kétszer kaptak támogatást a nyugdíjasok, így karácsonykor is várható az ötezer forint.

Riói Olimpia

A közgyűlés módosította, pontosabban kibővítette azt a rendeletét, amely az olimpiára részvételi jogot szerzett sportolók támogatásáról szól. Az eddigiek alapján azok az egyéni sportolók, akik kvalifikációt szereznek a riói olimpiára, havi 250 ezer forint támogatásban részesülnek a nyári játékok kezdetéig. A mostani ülésen kibővítették a csapatsportágakban, Magyarország válogatottjában kvótát szerző dunaújvárosi sportolók támogatásával is. Például a Belgrádban megrendezett női vízilabda Európa-bajnokságon aranyérmet nyert a magyar válogatott, ezzel pedig kiharcolta a riói olimpián való részvételt is. A bajnokcsapatban pedig két helyi kiválóság, Kasó Orsolya és Garda Krisztina is nagy szerepet vállalt. A módosított rendelet értelmében, az egyéni versenyszámban kvótát szerzett sportolók támogatási összege 250 ezer, míg a csapatsportágakban kvótát szerzett sportolók támogatási összege 150 ezer forint havonta.

Őze Áron az új színházigazgató

Az évad végén, június 30-án lejár a Bartók színház igazgatójának, dr. Borsós Beátának az igazgatói megbízása. Az önkormányzat pályázatot írt ki a poszt betöltésére. A február 14-i határidőig ketten nyújtották be pályázatukat, a jelenlegi igazgató és Őze Áron Jászai Mari-díjas színész, aki a Pesti Magyar Színház igazgatója is volt már. A poszt betöltéséhez szükséges végzettséggel és szakmai gyakorlattal mindketten rendelkeztek. A jelöltek pályázatának, szakmai munkásságának áttekintése alapján, a közgyűlés Őze Áront nevezte ki öt évre a Bartók színház új igazgatójának. Munkáját Csadi Zoltán, a Bartók színésze fogja segíteni, ő lesz a garancia a csapat egybentartására is.

Rendezvények

Idén sem maradhatnak el a már oly népszerű városi nagyrendezvények. Máris felírhatjuk a naptárba a programokat: Május 1-jén a Májusi Mulatság, május 27-29. között a Nagy Családi Hétvége (koncertek, Parázs-Varázs, Gyereknap), augusztus 20-án az Augusztális, szeptemberben a Nyárbúcsúztató, szeptember 26-27. között az Itthon vagy-Magyarország szeretlek!, december 12-23. között az Adventi Forgatag és december 31-én a Szilveszteri utcabál. A nagyrendezvények költségeire 50 millió forintot biztosít az önkormányzat.

Horgászparadicsom

A város népszerű nagy rendezvényeinek időpontjai mellett a naptárakba mindenképpen jelöljük be még június 25.-ét is. Ekkor ugyanis Horgász- és Halászléfőző-versenyt rendeznek a szabadstrandon, a kempingben, hagyományteremtő szándékkal. Az önkormányzat a program megszervezéséhez (amely kapcsolódik a Halászati Operatív Program „Kapj rá!” szlogenű kampányához) tízmillió forintot biztosít a helyi Tourinform irodának. A tervek alapján, délelőtt lesz a horgász- és a halászléfőző verseny, majd az eredményhirdetés után színpadi produkciók lesznek helyi fellépőkkel. A kísérőrendezvények között különféle halételek készítése, kiállítás régi horgász és halász eszközökből, és játéksziget is szerepel. A programhoz tíz mázsa pontyot is telepítenek előzetesen a szigeten.  A Horgász- és Halászléfőző-verseny még csak egy kiindulópontja az önkormányzat hosszú távú elképzeléseinek, amellyel turisztikai célponttá válhat a Szalki-sziget. A kormány célul tűzte ki a térségi szintű turisztikai fejlesztések támogatását, ennek részeként a 2020-ig tartó programozási időszak egyik legfőbb eleme a víziturizmus fejlesztése. Önkormányzatunk ezen célkitűzést támogatva elkészítette a város horgászturisztikai koncepcióját, azon belül is a sziget, az Alsó-Dunapart vonzerejének növelését szolgáló terveket (amely szintén kapcsolódik a Magyar Limes Szövetség fejlesztési elképzeléseihez). A célkitűzések megvalósításához szükséges fejlesztések végrehajtáshoz európai uniós pályázat keretében lesz lehetőség forrást biztosítani. A mostani közgyűlésen határozatot hoztak a képviselők arra vonatkozóan, hogy indulni kívánnak a megnyitás előtt álló, a turizmus fejlesztését célzó pályázati felhívások valamelyikén, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesülettel együttműködve, emellett tanulmányterv kidolgozására írtak ki pályázatot, a horgásztanya területén létrehozandó új, turisztikai központ épületéről (főépület, csónaktároló, tároló épületek, akváriumok, parkolók, infrastruktúra).

Nagy útjavítások

A közgyűlés elfogadta a járdafelújítások harmadik ütemét, idén is százmillió forintos költségvetésből kaphatnak új burkolatot a járdaszakaszok városszerte. Ezen kívül, nyolcvanhárom millió forintos költségvetésből több útszakasz javítását rendeli meg az önkormányzat a DVG Zrt-től, amelyből felújítják az Apáczai Csere János utcai nagyparkolót, kijavítják a Batsányi utca és a Vigadó étterem melletti, valamint az Eszperantó úti útsüllyedést, és felújítják a Fáy András úti szalagkorlátot is. A József Attila és az Ady Endre utcában is megszüntetik az úthibákat. A Kossuth Lajos utca 3. szám előtti parkolót felújítják, és térkövezik az ott lévő járdaszakaszt.  A Martinovics utca 27-35. előtti korlátot és a tömb mögötti vízelvezető árkot felújítják. A Temető utca vonalmenti víznyelőit kicserélik, az aszfaltozott útburkolatot javítják. Tizenöt millió forint támogatás nyert a város egy pályázat által útfelújításra. Ehhez még ugyanennyit tesz hozzá az önkormányzat (mivel 50 százalék önerő szükséges). Ebből pedig az Építők útja első szakasza, vagyis a Szórád Márton út-Görbe utca-uszoda előtti szakasz újulhat meg.

További kiemelt kérdések

Egy rendőrkutya kezdheti meg szolgálatát városunkban. A sport és kulturális rendezvények lebonyolítása, a közterületek rendjének biztosítása, valamint a gyalogos járőrszolgálatok hatékony végrehajtása szakmailag különösen indokolttá teszi egy általános rendőrségi, szolgálati kutya beszerzését, ehhez kérte a polgármester támogatását a rendőrkapitány, a közgyűlés pedig támogatólag hatszázezer forintot biztosít hozzá.

A Mohácsi Lovasklub ismét azzal a lehetőséggel fordult a Dunaújvárosi Tankerületéhez, hogy a felújított, családias hangulatú panziójában lehetőséget tud nyújtani gyermekek nyári táboroztatásához. Az önkormányzat 4,8 millió forintot biztosít a tankerületnek, amellyel száznyolc általános iskolás fiatal vehet részt a táborban, három turnusban. Újabb óvodák kaphatnak műfüves focipályát az Ovi-Foci Program keretében, mégpedig az Aprók Háza Tagóvoda és a Napsugár Tagóvoda.

Az Északi lakóterület lakói kérelmet nyújtottak be, hogy a városrész kertvárosias lakóterületén egy telken csak egylakásos ház kialakítása legyen megvalósítható. Mivel folyamatban van a város településrendezési eszközeinek a felülvizsgálata, ezért az új építési szabályzat és szabályozási terv elfogadásáig a területre változtatási tilalom elrendelését javasolta a városüzemeltetési osztály, a közgyűlés pedig elfogadta azt, és ezzel változtatási tilalmat rendelt el a szabályzat készítésének idejére.

Búvárrégészeti vizsgálatokat végeznek majd a Szalki-szigeten. A közgyűlés ugyanis támogatta az Intercisa Múzeum kérelmét, vagyis a sziget környezetében található régészeti lelőhely geofizikai módszerekkel, búvárrégészeti eljárással történő átvizsgálását, feltérképezését. Az esetlegesen feltárt faanyagú leletek bizonyítanák azt is, hogy a Szalki-sziget környékén kétezer évvel ezelőtt egy kikötő állhatott vagy éppen a kora keresztény kolostor részét képezték az előkerült darabok, melyek minden esetben nagy jelentőséggel bírnának a térség és a város története szempontjából. Sikeres kutatás és leletfelfedezés országosan is nagy érdeklődést válthat ki. A munkálatokra másfél millió forintot szavaztak meg a képviselők.

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.