Európa tetején a Dunaújváros

spigott - 2016. május 6. 19:41

Igazi csapatként játszva, hatalmas elánnal küzdve 29:21-re megverte a DKKA női kézilabda csapata a Metzingen együttesét az EHF Kupa döntőjének visszavágóján a Veszprém Arénában, ezzel összesítésben hat gólos különbséggel elhódítva a Kupát. Szép volt lányok, újra Európa csúcsán a dunaújvárosi női kézilabda.

Az idei szezon legfontosabb mérkőzése várt ma este hat órától a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda akadémia együttesére, mely Veszprémben, a Veszprém Arénában vágott neki az EHF Kupa-döntő visszavágójának. Zdravko Zovko tanítványai kétgólos vereséget szenvedtek a Metzingen elleni párharc első, németországi találkozóján, s bár azzal mindenki tisztában volt, hogy kőkemény csata vár kézilabdázóinkra, az Aréna lelátóit megtöltő drukkerek nagy része biztos volt abban, hogy csapatunk képes lesz ledolgozni hátrányát.

Érdekes egyébként a szurkolói lélektan. Egy-egy sorsdöntő meccs előtt rengeteg mindenben igyekeznek kapaszkodót találni a drukkerek, akik közül többen is felelevenítették azt, hogy a dunaújvárosi női kézilabda első nemzetközi kupagyőzelmét, az 1995-ös KEK-sikert éppen egy német csapat, a Lützellinden ellen ünnepelhette a Dunaferr együttese, mely hazai környezetben, nyolc góllal mosta le vetélytársát úgy, hogy a németországi odavágón két góllal a hazaiak nyertek. Csakúgy, mint a mostani párharc első összecsapásán.

Az már a bemelegítés percei alatt látszott, hogy mindkét csapat rendkívül elszántan készül a sorsdöntő meccsre, s mi természetesen abban bíztunk, hogy az akarati tényezők mellett játékban is jobbak lesznek a Kohász kézilabdázói. A mérkőzés előtt egy sztárvendég, Janicsák Veca szórakoztatta a nagyérdeműt, majd a játékvezetők, illetve együttesünk támogatói, köztük dr. Dorkota Lajos, Fejér megye díszpolgára kaptak elismerést majd kezdődhetett az év meccse, melyet mindkét csapat feszülten kezdett, a mieink kettő, a vendégek három támadást is elrontottak, mire Triscsuk Krisztina megtörte a gólcsendet, de erre azonnal válaszolt a németek norvég átlövője, Tonje Loseth. Sajnos Kovács, majd Takács Dusmáta találata után is gyorsan gólt lőttek a vendégek, de a hetedik percben végre egymás után kétszer villantak a dunaújvárosi lövők, s végre két gól volt az előny (5-3).

Loseth ellen nem volt azonban ellenszer, két átlövéssel egyenlített, ráadásul Bulath Anita is megsérült egy ütközést követően, majd Kovács Anna hibázott hétméterest, s mikor a norvég átlövő már az ötödik gólját jegyezte, a meccsen először a németeknél volt az előny (6-7). Nem estek kétségbe a mienk, Szalai, Tricsuk, majd Kovács volt egymás után eredményes, s mikor a 16. percben Triscsuk belőtte büntetőjét, először állt kupagyőzelemre a Kohász (10-7). Azari szemfüles gólja után már néggyel mentek a mieink, s Konkoly Csaba azonnal időt is kért, hogy rendet tegyen tanítványai fejében, akik támadásban és védekezésben is visszaestek (11-7). A folytatásban felváltva szerezték újabb és újabb találataikat a felek, így állandósult a két gárda közti négy-ötgólos különbség. Zdravko Zovko öt perccel a félidő vége előtt kért időt, hogy felhívja a figyelmet a véghajrá fontosságára. A csereként beállt Triffa Ágnes hetest védett, majd Vincze Melinda kiállítása alatt a kilencedik (!) gólját szerző Triscsuk bombázott a kapuba, így a szünetben 18-14-es Kohász-előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidő elején Takács Dusmáta harcolt ki két újabb hetest, de csak az egyiket tudták bedobni a mieink, akik kettős emberfórban, Bulath és Azari góljaival már hatra növelték előnyüket (21-15). Nem lazíthattak azonban a mieink, mert Bulath kétperce alatt négyre jöttek fel a vendégek, miközben együttesünk támadásban kissé visszaesett. Takács Dusmáta hatalmasat küzdve harcolt ki hetest és kiállítást, majd Bulath Anita és Szalai Babett ugrasztotta talpra a drukkereket, s újra időt kellett kérnie Konkoly Csabának (23-17).

A vendégek tovább keményítettek védekezésükön, az óriási csatában mindkét oldalon egyre több hiba csúszott a játékba, s továbbra sem lehettünk nyugodtak, mert a mieinkhez hasonlóan a németek is óriásit harcoltak. Takács Dusmáta nagyon fontos pillanatban, 13 perccel a meccs vége előtt végre betalált, majd Oguntoye védett hatalmasat, s mikor Azari is mattolta Stockhorst kapust, már összesítésben is tetemes, ötgólos volt a mieink előnye (25-18). A vendégek ráadásul teljesen elbizonytalanodtak, s bár együttesünk sem szórta a gólokat, mégsem fogyott az előnye, mert a Metzingen játékosai sorozatban hibázták el a lehetőségeket.

Triscsuk 11. gólja után nyolccal ment a DKKA, s mivel ekkor már csak szűk hét perc volt hátra, nagyon úgy tűnt, hogy semmi nem menti meg csapatunkat az EHF Kupa megnyerésétől (26-18). A végjáték már  szerencsére semmi izgalmat nem tartogatott, a kiváló hangulatot teremtő drukkerek felállva tapsolták végig az utolsó perceket, majd borulhattak egymás nyakába, mert a Kohász remek játékot nyújtva győzte le 29—21-re a Metzingen csapatát, s teljesen megérdemelten nyerte meg az EHF Kupa idei kiírását. Szép volt lányok, köszönjük!

 

Értékelések egyenesen Veszprémből:

Zdravko Zovko: Gratulálok az egész csapatnak, hatalmasat küzdöttek a lányok, az első perctől az utolsóig megcsinálták, amit elterveztünk, nem lazítottak, fokozatosan építették fel a meccset és a játékukat, megérdemelten szereztük meg az EHF Kupát.

Bulath Anita: Kimondhatatlanul boldog vagyok, az első perctől az utolsóig igazi csapatként küzdöttünk, mindenki hozzátette azt a pluszt, amit kellett a győzelemhez. Gratulálok minden csapattársamnak, a szurkolóknak, ők is sokat jelentettek ma.

Azari Fruzsina: Nem is tudom elmondani, hogy milyen boldog vagyok. Nagyon akartuk ezt a győzelmet, végig nagyot küzdöttünk, végig hittünk magunkban, mindenki csak a végső célt tartotta szeme előtt, s ezért meg is tett mindent.

Oguntoye Viktória: Rettentően boldog vagyok, erre készültünk, ezért dolgoztunk, éreztem, hogy meg tudjuk csinálni. Nagyon köszönöm a csapattársaimnak, a stábnak,mindenkinek aki a csapatért dolgozott és tett az elmúlt időszakban.

DKKA – TuS Metzingen (német) 29–21 (18–14)

DKKA: Oguntoye – Azari 6, Kovács A. 2, Bulath 3 (2), Triscsuk 11 (4), Horváth B., Vincze 2. Csere: Triffa (kapus), Takács D. 2, Szalai B. 3, Hajtai, Nick, Klujber. Vezetőedző: Zdravko Zovko.

Metzingen: Stockhorst – Zapf 5 (1), Temes 1 (1), Lörper 4 (2), Michielsen 1, Loseth 8, Beddies. Csere: Obein (kapus), Grossmann 1, Winkel, Weigel 1. Vezetőedző: Konkoly Csaba.

Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 8/6, ill. 5/4

Az EHF-kupa győztese: a Dunaújvárosi Kohász, 55–49-es összesítéssel

A rovat további hírei: Sport

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

2024. ápr. 19.

Amennyiben nyer Szegeden, a harmadik helyen fejezi be a bajnokság alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata.

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.

Két játékos távozik a DKKA-tól

Két játékos távozik a DKKA-tól

2024. ápr. 17.

Nick Viktória kilenc, Horváth Petra két szezont követően távozik a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesétől.