Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Aki Újváros védjegyét alkotta

Várkonyi Balázs - 2016. június 9. 16:04

Éppen ma lenne száz éves ikonikus szobrainak megalkotója, Somogyi József, aki több korszakos művel örvendeztette meg a dunaújvárosi lakosokat.

Még állt a sátor- és barakktábor, még az emberi minőségű lakóházak töredékét sem húzták fel, de a város 1950-ben már köztéri szobrot kapott. Az Öntelt mackót. Sokak szerint Újváros legkedveltebb szobra. Meglehet. A gyerekek a döntőbírók: ők nap mint nap leteszik voksukat a szökőkút játékos figurája mellett.
Ha a köztéri alkotásokat afféle tájékozódási pontnak, irányjelzőnek tekintjük, kétségkívül az Aratók kerül az első helyre. Soha jobb helyszínt egy szoborkompozíciónak! Már az, hogy a legnépszerűbb sétahelyen, a Duna fölötti platón áll, garantálja az állandó figyelmet.

És akkor vegyünk egy újabb szempontot: a szimbólum erejét. Kétségtelen, hogy a város karakterét legjobban a Martinász jeleníti meg. Ez a szobor leegyszerűsítve: történeti összefoglaló. Jelképhordozó. Dunaújváros védjegye.

Mindhárom mű egy olyan embernek köszönhető, akinek a város sosem volt sajátja – ő viszont egy kicsit a városé. Somogyi Józsefet a művei kötik ide. A Sopron vármegyei Félszerfalva (Trianon után: Hirm, Ausztria…) volt a szülőhelye. A győri bencéseknél, majd a pápai református kollégiumban tanult. Tizenhárom éves volt, amikor a tehetséges fiatalt Győr híres szobrásza, Borsos Miklós kitüntette figyelmével.
Pesten ért művésszé – és Dunaújvárosban lett befutott: addig is ért el sikereket, jegyzett alkotó volt, de az 1960-ben avatott Martinász lett az a szobra, amelyet „kiemelkedő, korszakjelző” műként értékelt a művésztársadalom. Pedig évekig senkinek se kellett ez a szobor. 1953-ban már kész volt, de más városok vezetői nem látták eléggé „hősi” sugallatúnak. Valóban – Somogyinak esze ágában sem volt szocreál „munkáshőst” formázni. Egy hús-vér ember hiteles alakját mintázta.

Képek forrása: internet

Olyan munkásét, aki dolgozik, s a munka végén akár fáradtnak is lehet láttatni… A mester tényleg korszakos művet alkotott. Az egyébként vonalas városvezetés túllépett önmagán, amikor a rendhagyó Martinászt fölvállalta. Azóta is a település ikonikus szobra. Városteremtő iparának szimbóluma.
Somogyi József 1916 júniusában – ma épp száz éve – született.

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.