Dunaújváros Hetilap

Átadták a csúcstechnológiával működő dunaújvárosi erőművet

doszerk - 2016. június 10. 17:56

A Hamburger Hungária, az osztrák Prinzhorn Csoport tagja ma ünnepélyesen felavatta a dunaújvárosi papírgyár területén épített új, 45 milliárd forintos - 150 millió eurós - befektetéssel épült erőművet.

Az új erőművet dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és a tulajdonos család képviseletében Cord Prinzhorn és Thomas Prinzhorn avatta fel. Az ünnepségen beszédet mondott még dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár, dr. Galambos Dénes, városunk országgyűlési képviselője, és Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Csoport vezérigazgatója, valamint Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója és Dr. Szikla Zoltán, a Hamburger Hungária Erőmű ügyvezető igazgatója. 
 

A 45 milliárd forint - 150 millió euró - értékű, kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőmű szilárd tüzelőanyagokat, többek között a papírgyártás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. A csúcstechnológiát képviselő létesítmény olyan mennyiségben termel hő- és villamos energiát, ami a papírgyár működtetéséhez szükséges, és biztosítja a korábban lerakókba kerülő termelési hulladék hasznosítását is.

Az átadóünnepségen dr Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kiemelte: a beruházás azt szolgálja, hogy minél kevesebb energiával minél nagyobb újrahasznosítási százalékkal minél hatékonyabb termelést lehessen elérni és mindez úgy valósult meg, hogy közben munkahelyek jöttek létre, nőtt az ország exportpiaca és nem sérültek a környezettudatosság, és a környezetvédelem alapelvei sem.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára hangsúlyozta, hazánk ahhoz a 21 országhoz tartozik, melyek úgy növelték a gazdasági teljesítményüket, hogy közben nem nött az energiafelhasználásuk, de csökkent a károsanyag-kibocsátásuk. Kiemelte, hogy az energiastratégia három dolgot kíván biztosítani: egyfelől versenyképes árat a piaci szereplők számára, másfelől az energiaellátás biztonságát,  és ennek hosszú távú fenntarthatóságát. Ennek egyik legfontosabb eszköze, mint mondta az, hogy csökkentjük a fogyasztást és olyan beruházásokat valósítunk meg, melyek az energiahatékonyságot növelik.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Hamburger Hungária a város legnagyobb ipari vállalatai közé tartozik és egyike azoknak a nagy cégeknek, melyekre a helyi kis- és középvállalkozások építeni tudnak. A Modern Városok Program keretében tett miniszterelnöki látogatásra visszatérve elmondta, hogy a több tízmilliárdos berúházásokról szóló megállapodás aláírása azt a célt is szolgálja, hogy Dunaújváros a modern ipari városok sorába tudjon állni. Ennek a célnak a megvalósításához pedig szükség van a nagyvállalatokra, többek között a Hamburger Hungáriára is.

„Elkötelezettek vagyunk Magyarország iránt: büszkén mondhatom, hogy az elmúlt években végrehajtott mintegy 430 millió eurós beruházásainknak köszönhetően Dunaújváros, és így Magyarország Európa egyik papírgyártási központja lett.” - mondta Cord Prinzhorn, a Prinzhorn csoport vezérigazgatója. „Az itt gyártott csúcsminőségű csomagolóeszközök 80 százalékát – mintegy 75 milliárd forint értékben – Közép-Kelet-Európába, részben a csoporthoz tartozó 14 másik országban működő társvállalatainknak exportáljuk.

Az új erőmű új munkahelyek teremtésével is jelentősen hozzájárul a környék gazdaságának erősödéséhez: az építkezés időszakában a beruházás átlagosan 300 főnek adott munkát, míg üzembe helyezést követően mintegy 60 közvetlen, kiemelkedően magas fizetéssel járó munkahelyet biztosít. Ezzel a Prinzhorn Csoport munkavállalóinak száma Dunaújvárosban meghaladja az 550-et. Az erőmű ezen felül számos további Dunaújváros környéki és magyarországi vállalkozás szolgáltatásait is igénybe veszi.

A rovat további hírei: Közélet

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.