Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Verses koccintás az MMK-ban

Pálinkás István - 2016. június 7. 14:36

Saját badacsonyi borával invitálja verses koccintásra az embereket Kiss Kálmán június 10-én 17 órától a Munkásművelődési Központban.

A közel kétszáz oldalas új kötetének bemutatóján közreműködik Kasó Tibor, aki a verseket megzenésítve, saját gitárkísérettel fűszerezi az estet. A szabad beszélgetésre, dedikálással egybekötött találkozóra mindenkinek nyitva áll az ajtó. Kányádi Sándor a versről szólva mondta, „az, amit mondani kell!”. Én kicsit hosszabban meg arról, hogyan kell mondani: „A verset nem csak mondani, de mondogatni kell. Addig, amíg az agyad cseng, bong rímeivel. Addig, amíg a fejeden dörgő villám fut át, s lüktetni kezdik ereid a vers vad ritmusát…”. Ez még nem gyűjteményes kötet, hanem új – mondta Kiss Kálmán.

A tanár úrnak – mint magyarázza is előszeretettel – metafizikai jelentésű a kötetborítója, hiszen egyik partról a másikra úszik:
Egyik semmiből a másikba. Különleges felépítését nagyon megszerkesztettem. Első részlete a legbensőbb világomba vezeti az olvasót, megszólítva, invitálva. Négy-öt ciklust szerkesztettem egybe, amibe az erotikus négysorosoktól a bordalokig, a számomra kritikai megjegyzésekkel fűszerezett írások a kortársakról, két Fejér megyeiről, akik engem megérintettek. Létköltészeti versek ezek.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!