Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Három gitárkirály a Művész Jazz Klub teraszán

Pálinkás István - 2016. július 28. 15:30

Három Liszt-díjas zenész koncertezik július 29-én 21 órakor a Művész Jazz Klub teraszán. Babos Gyula, László Attila és Tátrai Tibor most először lépnek fel együtt a dunaújvárosi jazzszeretők előtt. Csuhaj-Barna Tibor arról beszélt a DO-nak, mit is várhatunk az esttől.

- Mindhárom gitáros más-más stílust képvisel, de mindegyikük kiváló zenész, nagy nívót képviselnek. Éppen az adja az egész összeállásnak a savát-borsát, hogy három különböző oldalról közelítenek a jazzhez. Tátrai a blues felől, ami nagyon jelentős alapja a jazznek. Ha valaki ezt játssza, akkor az esszencia felől jön. László Attila és Babos Gyula ugyanakkor nagyon képzett jazz-gitárosok. Ami közös összetartó erő, nyilván a blues, másrészt mindhármuknál van egy rockos és egy popos vonal.

A Babos Gyula & Tátrai Tibor Gitár Trio tagjai között László Attila legutóbb Plutóval kerekített szó szerint egetverő játékot a Művészben. Most pedig hasonló alázattal említette Lattmann Béla basszusgitárost és Solti Jánost, akik dobbal járulnak hozzá hármójuk produkciójához:

- Mindhármunk játéka inspirálóan hat egymáséra, és mindhárman más irányból közelítjük a dolgokat, ám a mondanivaló mégis közössé válik. Különböző stílusokban, különböző egyéniségektől megformálva. Ami közös, az a gitár, a gitározás szeretete, ez nagyon meghatározó ezeken a koncerteken. A közönséggel a kapcsolat mindig a zenén keresztül alakul ki. A koncerteken a nulláról indul minden, majd a közönséggel való kapcsolatot az határozza meg, hogyan találunk kontaktust, hogyan fogja meg őket. Legutóbb azt tapasztaltam a Művész Jazz Klubban, hogy nagyon felszabadult hangulat alakult ki, ami nekünk is egészen új élményt adott. A mostani koncert is hasonlóan izgalmas lesz.

Tátrai Tibort egy kikapcsoló horgászat után sikerült utolérni a pénteki fellépés előtt, aki stílusához hűen kendőzetlenül vallott magáról, és zenésztársairól.

- Engem a kihívás mozgat. Az én közegem a Magyar Atom zenekar Amikor már a Tátrai Band-del játszottam, nekem nagyon sokat kellett kulturálódnom, finomítani az ízlésemen. Amikor már a Boom Boom-mal játszottam, összeakadtam egy olyan gitárossal, aki a legenyhébb kifejezéssel is „emberevő”, a harmóniavilága elképesztő, és fel kellett nőnöm ismét bizonyos dolgokhoz. Aztán Szűcs Antal Gáborral egy latin duót alkottunk. Abszolút nem vagyok jazzgitáros, nekik másként jár az agyuk, nekem meg kellett harcolnom a sok melódiával, aztán nézegettem, mit, hogyan csinál a Gyuszi meg az Attila. Aztán kitették elém a kottát, ami nekem az elsőszámú közellenség, de nem csinálhatom meg azt, hogy előadom magam, mint blues-gitáros. Illik azonosulni, asszimilálódni ebben a közegben. Van aki babosgyuálul játszik, van aki lászlóattilául, meg tátraitiborul, de ez így nem igaz, mert mindig figyeli mindegyik a másikat és alkalmazkodik. Aztán a három alapvetően különböző mentalitású játékos mégis kiad valami csodálatosnak nevezhető összességet.

A rovat további hírei: Kultúra

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.