Betonból öntik ki Miska huszárt

Pálinkás István - 2016. július 6. 11:05

A Pákozdhoz közeli Bogárhalmon állítják fel a rekord méretű ólomkatona szobrot, a Miska huszárt. Rohonczi István szobrászművész már tíz éve készíti Rácalmáson a monumentális művet. Mára a pákozdi önkormányzat segítségével a telekkönyvi átírások is elkészültek.

- Egy legelő volt az a terület, ahová fel fogjuk állítani. Kimérték és elkészültek a tervek. Most betonból kiöntjük a huszárszobrot. Ekkora szobrot ezzel a technológiával még nem készítettek az országban. Állandó akadályunk volt a negatív forma elkészítése. Filmgyári díszlettervezőkkel beszélgettünk, ők üvegszálas anyagból dolgoznak. Olyan árakat mondtak érte, amit mi nem tudtunk vállalni. Végül a betonelemgyártól Juhász Péter, majd Somfalvi László betonos szakember segített. Egy könnyített, speciális beton, ez lesz a negatív forma, amit a végén elemeire tudunk szedni. Az elemek kerülnek Pákozdra, majd mehet bele a beton, ez lesz kiöntve.

Azért került Pákozdhoz közel, a faluba, hogy ne csak az emlékparkba legyenek ünnepségek, koszorúzások, hanem a tér hagyományát kihasználva vonzó legyen a település is:

- Azt gondolom, soha nem szabad elfelejteni, hogy Guiness-rekord. Ugyanakkor nemzeti jelkép is, hiszen a huszár által képviselt összes pozitív emberi, hadi, küzdőszellemes vonás kapcsolható hozzá. Még akkor is, ha egyesek azt mondják „tökös” dolog, mások pedig, hogy kicsi. Van ebben az egészben egy tartás. Azt gondolom, mindenki megértette, hogy nagy vállalkozás. Nagyobb őrület, minthogy bárki irigy legyen. Embert próbáló megcsinálni, a tízedik méter körül már érzed és lecsendesedsz. Más a lelkülete, a húzása az egésznek. Hozzánk nőtt, életem egy szakasza. Így lett, s így van jól.

 

A rovat további hírei: Mozaik

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban! 

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!