Dunaújváros Hetilap

A közgyűlés elutasítja a kényszerbetelepítést

Molnár Emese - 2016. szeptember 22. 13:33

A Közösségi Szolgáltató Pontba költözik a Római városrész körzeti megbízottja, letette esküjét az új képviselő, felújítják az 1956-os emlékművet. Többek között ezekről volt szó a csütörtöki közgyűlésen.

A csütörtöki közgyűlés elején letette képviselői esküjét Barta Endre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője. Ő Pintér Tamást váltotta a helyi testületben, aki országgyűlési képviselői tisztsége miatt mondott le mandátumáról.

Stermeczki András evangélikus lelkész és Baltási Nándor római katolikus esperes, ahogy az alakuló közgyűlésen, úgy most is, a legutóbbi két képviselő beiktatása (Lassingleitner Fruzsina és Barta Endre) alkalmából, ismét megáldották a közgyűlést, annak munkáját.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság hatszázezer forint támogatást kapott az önkormányzattól még júliusban, hogy egy szolgálati kutyát szerezhessenek be. A rendőrkapitány az ügyben fordult a közgyűléshez, hogy időközben a rendőrség a saját költségvetését megvásárolta a szóban forgó ebet, és szeretné, ha a kapott támogatást más kiadásaikra fordíthatnák. A közgyűlés támogatta is a kérvényt.

A közgyűlés legfontosabb témája az október 2-i népszavazás, illetve a migrációs válság veszélye volt, amelyről több képviselői is kifejtette álláspontját. Sőt, az ülés elején kormánypárti össztűz zúdult a DK-s képviselőre, a Fidesz-frakció valamennyi tagja a kötelező betelepítési kvóta veszélyeiről beszélt.

Az ülés végén a közgyűlés határozatot fogadott el arról, hogy támogatják a kényszerbetelepítés elleni népszavazást, felkérik a dunaújvárosi választópolgárokat, hogy az október 2-i népszavazáson vegyenek részt, ne hagyják, hogy mások döntsenek jövőjükről és biztonságukról.  Ennek érdekében a közgyűlés egy tájékoztatási programot indít, hogy a dunaújvárosi választópolgárokat a népszavazáson való részvételre buzdítsa.

A képviselők úgy határoztak, hogy a Közösségi Szolgáltató Pontba költözhet a Római városrész körzeti megbízotti rendőre. A városrész szociális rehabilitációját célzó projekt részeként, a volt APEH-iroda helyén alakították ki a Közösségi Szolgáltató Pontot, és benne egy olyan irodahelyiséget, amely alkalmas a megbízotti iroda befogadására. Egy 22,4 négyzetméteres, az uniós előírásoknak megfelelően energia- és költségtakarékos kialakítással, akadálymentes megközelíthetőséggel rendelkező helyiségről van szó, ezt adja ingyenes használatba a város a körzeti megbízott részére.

Az önkormányzat arról határozott, hogy indulni kíván a kormány által kiírt, Jedlik Ányos Terv pályázatán. A kormányzati programban 1,25 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre ezer darab új elektromos autó töltési pontjának építésére. Ebből városunk három töltőállomás létrehozására pályázhat.

Már rossz állapotban van a temetőben található 1956-os emlékmű. A rekonstrukciós munkával a DVG Zrt-t bízta meg a közgyűlés, a cég mintegy 2,9 millió forintból újítja fel az emlékművet és környezetét.

Idén is csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz.  A programmal a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi és főiskolai hallgatókat, valamint a felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó, érettségi előtt álló fiatalokat támogatják. A pályázók létszáma az elmúlt három évben mintegy tizennégy százalékos csökkenést mutat, de ettől függetlenül, ezúttal is ötmillió forintot szavazott meg a közgyűlés, ennyivel járulnak hozzá a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen megvalósuló ösztöndíjprogramhoz.

Dönteni kellett a Helyi Választási Bizottság tagjairól. Eddig a Helyi Választási Bizottságot dr. Bakos Károly, dr. Balog Edina és dr. Hanák Tamás alkotta. Ők felügyelik az október 2-i népszavazás törvényességét, ezért ők lettek a Fejér megyei 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottság (OEVB) tagjai, lemondva ezzel a HVB-ben betöltött szerepükről. Viszont az új jobbikos képviselői mandátum kapcsán szükség volt összeülni a HVB-nek, ezért a csütörtöki közgyűlésen új tagokat választottak a bizottságba. A HVB elnöke dr. Varga Balázs, tagja dr. Brunner Zsófia (korábbi póttagok) lett, és további tagjának Gedainé dr. Vidovics Reginát, póttagjának dr. Rideg Alexandrát választották.

A képviselők megválasztották az október 2-i népszavazás szavazatszámláló bizottságok tagjait és póttagjait is.

A rovat további hírei: Közélet

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.