Dunaújváros Hetilap

Orbán: A népszavazás nem pártügy, hanem nemzeti ügy

doszerk - 2016. szeptember 12. 15:16

A kvótanépszavazás nem párt-, hanem nemzeti ügy, "ne kockáztassuk Magyarország jövőjét" - mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben, az őszi ülésszakot megnyitó napirendi előtti felszólalásában, amelyben jórészt a migrációról és az október 2-i referendumról beszélt.

A kormányfő az őszi ülésszak első napján az előző parlamenti ciklus közepe óta elvégzett kormányzati munkáról adott számot felszólalása elején. Úgy fogalmazott: "sokat dolgoztunk, és ennek eredményeként jó úton, jó pályán haladunk, végre megint van jövőnk, van miben reménykedni". "Munkás évek állnak mögöttünk" - értékelt.

Európának fel kell ébrednie

Orbán Viktor szerint Európának fel kell ébrednie, a migránsválság ugyanis nem fog magától megoldódni. A kormányfő hibának tartja, hogy Brüsszel naivitással válaszolt a bevándorlás által okozott kihívásokra. A naiv politika bódulatot okoz, elveszi a cselekvőképességünket és bajt hoz a fejünkre. Ma ez a naivitás Brüsszelben általános - fogalmazott.

Orbán Viktor napirend előtt felszólalásában hangsúlyozta: nem belső leszámolásra, hanem értelmes vitákra, egységre van szükség Európában.

Fotó:MTI

Orbán Viktor Pozsonyban is fel fog lépni a naiv bevándorláspolitika ellen

Orbán Viktor a  pozsonyi EU-csúcson is fel fog lépni "a naiv és veszélyes" bevándorláspolitika ellen, amely helyett erőt felmutató önvédelmi migránspolitikát javasol. A miniszterelnök az Országgyűlésben úgy fogalmazott: a brüsszeli politika civilizációs katasztrófához vezet, amely lassan de feltartóztathatatlanul halad.

Kijelentette: a tagállamok szintjén kell megerősíteni az Európai Uniót, annak alapját ugyanis a tagállamok és nem a brüsszeli intézmények adják.

A kormányfő hangsúlyozta: gazdaságilag is meg kell erősíteni a közösséget, amelynek versenyképessége globális szinten hatalmasat csökkent az elmúlt évtizedben. Nem kilépni akarunk, hanem meg akarjuk javítani - mondta az unióról, hozzátéve: Magyarország egy európai hadsereg felállításának gondolatát is támogatja.

A segítséget kell odavinni, ahonnan a migránsok érkeznek

A magyar migrációs politika erkölcsileg is megalapozott: a segítséget kell odavinni, ahonnan a bevándorlók jönnek, nem pedig a bajt idehozni - hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök Magyarország megvédését nevezte az október 2-i kvótanépszavazás céljának.

A kormányfő azt mondta, "a kvótanépszavazással meg akarjuk változtatni a brüsszeli bizottság által már meghozott döntéseket", amelyek közül kiemelte: felső határ nélküli, automatikus bevándorlószétosztási mechanizmust akarnak megvalósítani, és könnyítenék a családegyesítés folyamatát.

Brüsszelnek azonban ez sem elég - folytatta -, "cselre készülnek", mert ha nem boldogulnának a nemzetállamokkal, akkor majd boldogulnak baloldali városokkal. "Most fog eldőlni, hol lesznek migránstelepek" - mondta Orbán Viktor, aki ezért a baloldali vezetésű településeken élőknek is azt tanácsolja, menjenek el szavazni október 2-án.

A kvótareferendum nemcsak egy országos népszavazás, hanem 3200 helyi népszavazás is, mert Brüsszel terve nemcsak az országot fenyegeti, hanem a településeket is - fogalmazott a miniszterelnök.

Fotó:MTI

Ha várunk az európai megoldásra, Magyarország újra a migránsok célpontja lehet

Orbán Viktor szerint ha a kormány várna a migránsválság közös európai megoldására, akkor Magyarország újra célpontjává válna a migránsoknak, akik akadálytalanul költöznének ide.

A miniszterelnök a napirend előtti felszólalását követő frakciómegszólalásokra reagálva azt mondta, közös európai megoldás nincs, magyar megoldás van, és az működik.

A kerítés a brüsszeli tehetetlenség és annak bizonyítéka, hogy nincs nemzetközi megoldás, csak beszéd, "szép, elegáns európai blabla". Cselekvés, igazi orvosság és erő nemzeti alapon van csak - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint azt mondani, hogy várjunk az európai megoldásra, mert úgy sem tudunk saját erőből védekezni, nem más, mint annak az álláspontnak a népszerűsítése, hogy engedjük be Magyarországra a migránsokat.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.