Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Hagyományút előtt

Várkonyi Balázs - 2016. december 4. 8:01

Na, hazatalálok-e? Ha engedek a kérésnek, tényleg teljesül az ígéret? Hát hogyne, ha egyszer azzal bíztatja az embert a kis üdülőfalu prospektusának jelmondata: „Ez a hely, ahol mindenki hazatalál”.

Lányom teszi elém az ismertető füzetecskét, varázslatos hely – mondja, és a lelkemre köti: feltétlenül el kell mennünk még az ünnep előtt, a téli csöndben oda, Nyugat-Magyarország egyik pontjára. Pihenned kell – nyomatékosítja, és megjelöli az úti célt: Kőszeghegyalja falucskája, Velem.

Nem akarok csalódást okozni gyermekemnek, így aztán nem árulom el: jól ismerem a helyet, voltam ott régebben kétszer is, nem biztos, hogy harmadszor is oda kéne menni. Érvelek: ha már útra kelünk, mehetnénk épp Erdélybe, a székely őseinkhez, vagy a csángó barátokhoz, a távoli rokonokhoz, akik szétszóródtak és Kárpátalján rekedtek, jelképesen az ő körükben is hazatalálhatunk – de a lányka hajthatatlan marad. Kitart Velemnél.

Szóval, ha beadom a derekam, és elmegyünk, én, aki nem oda gyökereztem, és végső soron idegenbe érkezem, a prospektus szavai szerint megtalálom-e az irányt – hazulról haza?

Ez a „hazulról haza” ugye az önmegismerés stációit jelentené, amelynek vége a bizonyosság: ami körülvesz bennünket; abban mik is volnánk? Otthon vagyunk-e benne? Ne cifrázzuk: önmagunk megleléséről van szó. Az igazi hazatalálásról.

Most tehát, ha nekiindulunk, meg kellene lelnünk a hazaesszenciát. Jegyzeteimet bogarászom. Emlékeimbe kapaszkodom. Visszaidézem, amikor, először tértem be a Velem bejáratánál lévő kis magyarságfaluba. Novákfalva a neve. Őrt álló faoszlopok fogadtak. Körös-körül nemzeti jelképek, hagyományaink lenyomatai, tradícióink példázatai. Három hatalmas vigyázó bálvány, egyiken turulmadár – az ismertető szerint a rakamazi leletből –, a másikon a nagyszentmiklósi aranykincsből való griff rajzolata, a harmadikon bezdédi tarsolylemez. Az oszlopcsúcson a Fiú születését „elbeszélő” tulipános csillag a kalotaszegi Zsobokról. Faragott oszlopok, honfoglalás kori életképekkel, erdélyi mesterek által fába vésve. A vezéroszlop egy sajátos „történelemlecke” egész jelképsorral.

Millenniumi emlékmű: vizesárok keríti a hatalmas teret, a bevezető hidat őrállatok vigyázzák, a zöldhalompusztai szkíta aranyszarvasok. A tér közepén a jelképes hármas halom az apostoli kettős kereszttel, azon Nagy-Magyarország rajzolata. És benne feketével kerítve a maradvány, a Trianon-hagyaték. A három hatalmas szikla kőalapzatát vasabroncs palástolja. A múló időt harangszó jelzi. A kalotaszegi haranglábban lakozó bronzmonstrum mindennap megszólal, pontosan délután fél ötkor: arra a pillanatra emlékeztet, amikor a pecsétet rányomták a végzetes trianoni békediktátum okmányára. Egy hatalmas trikolór a szabadtéri templom „boltozata”, és székely kapuk övezik.

Próbálok egy metaforát keresni, belesűríteni a hely lényegét. Afféle nemzeti-lelkigyakorlatos hely az. Lehet, hogy ebben az adventben elmegyek ismét oda. Hazulról – haza… ha már az ősök földjét tényleg nem lehet egyszerre végigjárni.

A rovat további hírei: Kultúra

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.