Dunaújváros Hetilap

Több mint negyvenmilliárdos fejlesztés előtt a város

Molnár Emese - 2016. december 13. 17:35

Közmeghallgatást tartott városuk közgyűlése a jövő évi városfejlesztési és működési tervvel kapcsolatban. A közmeghallgatás elején Cserna Gábor polgármester összefoglalta az idei, majd felvázolta a jövő évi fejlesztési és működési feladatokat.

Mint azt Cserna Gábor elmondta, a legtöbb lakossági jelzés és a körzeti képviselők által tett bejelentések legtöbbje is a városüzemeltetési feladatokhoz kapcsolódott, például általános tisztasági feladatok, szemétszállítás, növényvédelmi munkák, útjavítások.

A hivatal városüzemeltetési osztályhoz tartozó összesítéséből a polgármester kiemelte, ebben az évben ötször volt kaszálás, ötször volt szúnyoggyérítés (földi és légi egyaránt), és folyamatos a rágcsálóirtás. Tíz millió forintot költöttek játszóterek felújítására, új elemekkel (homokozóval) bővítették a Petőfi ligetben és a Március 15. téren lévő játszóteret, valamint teljesen új játszóteret építettek a Jókai utcában és a Szalki-sziget kempingjében. Műfüves és aszfaltos sportpályákat létesítettek a város különböző pontjain. Idén húsz új utcai szemtest helyeztek ki. Nyolc millió forintból ötven új padot vásárolt az önkormányzat, ebből már harminc darabot ki is helyeztek. Cserna Gábor elmondta, közel száz közmunkás végzett várostakarítási feladatokat, munkájuk által látványosan javult a köztisztaság akár a mozi, akár a sziget környezetében.


Cserna Gábor arról is beszélt, hogy a kormányhivatalok által folyósított támogatások mellett az önkormányzatok saját, helyi rendelet alapján is nyújthatnak egyéb szociális juttatásokat. A dunaújvárosi önkormányzat lakásfenntartási támogatást (5 ezer forint), gyógyszertámogatást (4-6 ezer forint), átmeneti segélyt (10 ezer forint), rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, iskolakezdési támogatást (15 ezer forint), és egyéb természetbeni támogatásként ingyenes mozijegyeket biztosít az arra jogosultaknak. Valamint, ötezer forintos támogatást biztosítanak az időskorúaknak is. Az elmúlt két évben a költségvetés lehetővé tette, hogy évente két alkalommal is részesüljenek ilyen támogatásban a dunaújvárosi nyugdíjasok. Cserna Gábor elmondta, a csütörtöki közgyűlés napirendjei között szerepel az év második támogatása (az első pünkösdkor volt), amellyel karácsonykor is ötezer forintot adhatnak a város nyugdíjasainak.

A szociális támogatások részét jelenti a Védőháló a Dunaújvárosi Díjhátralékosokért Alapítvány is, amely a közüzemi tartozások kiegyenlítésében segíti a rászoruló városlakókat, bizonyos önrész befizetése mellett. Az önkormányzat idén húszmillió forintot biztosított az alapítvány számára.

A városüzemeltetési feladatok között említette a polgármester azt is, hogy kétszázharminc millió forintot költöttek utak, hidak, járdák felújítására. Harminckét millió forintból parkolókat, négymillió forintból pedig gyalogátkelőhelyeket újítottak fel. Harminchárom millió forintot fordítottak sportlétesítmények felújítására, köztük az uszoda karbantartási munkálataira.

Cserna Gábor elmondta, bár az általános és a középiskolák működtetése az államhoz került, de az épületek, mint vagyontárgyak fenntartása, az önkormányzatnál maradt. Hangsúlyozta, fontos, hogy a város saját gazdaként tekintsen az intézményekre, és segítsen, ha bármiben szükségük van, például pályázati önrész biztosításában, csakúgy, mint a kórház esetében, amely szintén állami működtetésben van, de a miénk, a dunaújvárosiaké.

A város jövő évi költségvetésének tervezett bevétele mintegy tizennégy milliárd forint. Ehhez jönnek még a különféle pályázati támogatások is. Az Orbán Viktor miniszterelnök által megkötött Modern Városok Program által negyvenegy milliárd forintos fejlesztés előtt áll a város. E program elemi közül Cserna Gábor kiemelte az egykori zöld SZTK felújítását. Az épület már visszakerült a város tulajdonába, jelenleg a DVG Zrt. őrzi az ingatlant. Három alternatíva merült fel a hasznosítására, amely majd a Modern Városok Program keretében valósulhat meg. Szintén a Modern Városok Program jelent megoldás az élményfürdő hasznosítására is. Mint azt a polgármester elmondta, az élményfürdő a korábbi városvezetéstől örökölt történet, jelenleg a CIB Bank tulajdonában van, az épület állaga folyamatosan romlik. Az önkormányzat kormányzati segítséggel szeretné hasznosítani a fürdőt. A Területi Operatív Program által nyolcszáz millió forintból valósulhat meg a Makk Marci bölcsőde és még két tagóvoda felújítása.

- Határozott, stabil költségvetési lábakon áll a város, nagyszabású fejlesztési tervekkel és kormányzati támogatással- hangsúlyozta a polgármester, majd külön köszönetét fejezte ki dr. Dorkota Lajosnak, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, valamint dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőnek Dunaújvárosért, a fejlesztésekért végzett segítségüket.

A polgármester összegzője után a városlakók személyesen is feltehették kérdéseiket, elmondhatták észrevételeiket, javaslataikat a fejlesztésekkel, felújításokkal kapcsolatban.

Csongor György a Korányi Sándor utcai parkolásban, valamint a Kossuth Lajos és a kis Vasmű úti kereszteződés biztonságosabbá tételében kért megoldást.

Majdán Gábor Táborállás-ügyében kért tájékoztatást, többek között, hogy mikor várható a csatornázás, pontosan mely ingatlanokra vonatkozik az építési tilalom. Jelezte azt is, hogy az ott lévő telkek tekintetében nem elég a havi egy zsák a zöldhulladék elszállítására. 

Muni István a Venyimi utca felújítását szorgalmazta. Fónad Ildikó, az Intercisa Lakásszövetkezet igazgatósági tagja a Dunaújvárosi Víz- Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) működésének anomáliáira szerette volna felhívni az önkormányzat figyelmét. Írásba foglalták a szövetkezethez tartozó lakásoknál tapasztalt hibákat, jelzéseket, a dokumentumot pedig átadta a polgármesternek. A problémát Dianovics Jánosné is megerősítette, aki úgy fogalmazott, elég rossz a közhangulat a DVCSH-val szemben.

Kérdés érkezett arra vonatkozóan is, hogy mikor kezdődhet el az Északi-lakópark csatornázása.

A városlakók által feltett kérdésekre az illetékes osztályok írásban fognak válaszolni.

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.