Dunaújváros Hetilap

Újra Otthon Melege Program?

doszerk - 2017. január 31. 11:29

A kormány dolgozik az Otthon Melege Program kiterjesztésén, hogy minél több pénz maradjon a családoknál – hangsúlyozta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint közszolgáltatásokért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a családoknak energiatakarékosságot eredményező otthon melege program tavasszal folytatódhat, az NFM vizsgálja a vissza nem térítendő támogatás lehetőségét, a háztartási eszközcsere kiterjesztését más termékekre, és felmérik a fűtési eszközök korszerűsítési igényét.

Szabó Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan kiírja a háztartások rezsicsökkentését eredményező pályázatokat, Közép-Magyarország régióban a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) 10 milliárd, a többi régió számára a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 105 milliárd forint kerettel.

A tenderkiírásokban arra törekednek, hogy az eddigi klasszikus nyílászárócsere és szigetelés mellett a teljes műszaki tartalom megújítása, a megújuló energia, a fűtés- és hűtéskorszerűsítés is szerepeljen – tette hozzá.

Szabó Zsolt felidézte, hogy a rezsicsökkentés keretében az elmúlt időszakban 25 százalékkal mérsékelődött az energia ára, ami egy négytagú családnál átlagosan több mint 100 ezer forintot jelent.

Az Otthon Melege Programban 23 milliárd forint támogatással mintegy 125 ezer családot értek el energiatakarékosságot eredményező eszközcserével, az épületek energetikai helyzetének javításával. Ez az érintett családoknak 20 ezer és 120 ezer forint közötti megtakarítást jelentett éves szinten – mondta az államtitkár.

Fontos a közintézmények energiahatékonyságának javítása is, a kormány a korábbi években a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) mintegy 330 milliárd forintot, ezen belül a közintézmények számára 160 milliárd forintot juttatva energiaracionalizálásra fordított, míg az új programozási időszakban 150 milliárd forintot szánnak a közintézmények energiahatékonyságának javítására.

Kérdésre válaszolva elmondta: műszaki tartalmat tekintve a gázkonvektorok felett eljárt az idő, nem hatékonyak, műszaki megbízhatóságuk egyre rosszabb, és várható, hogy a konvektorok cseréjét támogatják.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.