Dunaújváros Hetilap

Pozitív csalódás

Molnár Emese - 2017. július 28. 7:24

Véget ért az aratási időszak, az időjárás kedvezett a betakarításnak. Erről Márkli János, a Pentelei Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője beszélt portálunknak.

Mint mondta, június 26-án kezdték a munkálatokat az őszi árpa vágásával, és egy hónap alatt befejezték a nagy nyári betakarítást: összességében 165 hektáron a káposztarepce, 75 hektáron az őszi árpa és 300 hektáron a búza aratását. Hétfőn reggel még 50 hektár volt hátra, és egy kis erősítéssel, bérkombájnokkal gyorsították meg a befejezést, mivel az előrejelzések alapján látták, hogy jöhet az eső. Márkli János elmondta, miután az utolsó kocsi is ráállt a mérlegre, akkor kezdett el esni az eső, így éppen időben tudtak végezni, az időjárás kedvezett a betakarításnak. 

Hozzátette, azért tartott egy hónapig a munkálat, mert a cég felvásárlással is foglalkozik, a környékbeli gazdák nagy mennyiségben hoznak hozzájuk termést. Így például a 600-700 tonna saját repcével szemben több mint ezer hektárnyit takarítottak be és tárolnak a telepükön. A saját 600 hektáros őszi árpájukkal szemben mintegy kétezer tonna van a raktárukban, és az 1700 tonna saját mellett több mint négyezer tonna búzát raktároznak.

Márkli János elmondta, a betakarítás kezdetén aggódott, mert a két hónapnyi aszályos időszak megviselhette a növényeket, elsősorban a búzán látszott, hogy rekordtermésre nem számíthatnak. Ennek ellenére pozitívan csalódtak, elégedett a termésátlagokkal, hiszen a káposztarepcéből 3,7 tonna termett hektáronként, őszi árpából rekordmennyiséget, 7,2 tonnát takarítottak be, és búzából is 6 tonna felett vannak.

Arról is beszélt, hogy a takarmányárak nagyon alacsonyak, és az étkezési búza ára a 41-42 ezer forintos tonnánkénti árral is kevésnek számít.

- Vannak még áthúzódó, tavalyi készletek, árpából például 700 tonna van, amelynek az értékesítése komoly gondnak számít. Viszont reményt jelent az, hogy a Közel-Keletről jelentkezett egy nagyobb igény, és ha az uszályok elindulnak, akkor eladhatjuk a készletet- tette hozzá Márkli János.

A rovat további hírei: Közélet

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.