Dunaújváros Hetilap

Évek óta azon dolgoznak, hogy Brüsszel átvegye a határőrizetet

doszerk - 2018. szeptember 19. 12:43

Évek óta dolgoznak azon, hogy Brüsszel hogyan tudná átvenni a határőrizet jogát - írta az Origo hírportál a Financial Times cikkére hivatkozva szerdán.

A cikk szerint idáig úgy tűnt, Angela Merkel új ötlettel állt elő akkor, amikor arról beszélt, hogy a külső határral rendelkező országok adják át a határvédelmüket a Frontexnek. A Financial Times 2015-ös cikke azonban azt bizonyítja, hogy Brüsszel már három éve erre készül. Ők akarják megmondani, ki léphet be Európa, így Magyarország területére, és ki nem.

A hírportál emlékeztetett: a német kancellár néhány napja a Bundestagban arról beszélt: azok az államok, amelyeknek külső határuk van, nemzeti hatásköröket adnak át annak érdekében, hogy a Frontexet (az EU határvédelmi ügynöksége) "valóban átfogó hatáskörökkel ruházzuk fel". "És ez a szolidaritás mértékét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy lehetővé tegyük a legális migrációt."

Fotó:MTI

Az Origo szerint Angela Merkel szavai azt jelentik, hogy a tagállamok helyett Brüsszelé lenne a határőrizet joga, Brüsszel döntené el, hogy ki léphet be Európa, és ki léphet be Magyarország területére. Ez a szándék azonban nem új. A Financial Times 2015-ös cikkéből világosan kiderül, hogy Brüsszel már három évvel ezelőtt, a bevándorlási válság első évében el akarta venni a határőrizet jogát a tagállamoktól. A brit lap már akkor egy olyan tervről írt, amely szerint Brüsszel létre akar hozni egy határvédelmi egységet, és olyan szabályokat akar alkotni, amelyeknek köszönhetően a saját embereit bármikor ráteheti a tagállamok nyakára akkor is, ha a tagállamok ezt nem akarják.

Az Európai Bizottság a nemzeti kormányok akarata ellenére is kitelepítheti az erőit - áll szó szerint a megjelent írásban, amelyben még azt is elismerik, hogy ez a törekvés rendkívüli módon sérti a nemzeti szuverenitást.

A portál szerint ha a friss Merkel-nyilatkozat és a 2015-ös cikk legfontosabb mondatait egymás mellé tesszük, világosan látszik, hogy a színfalak mögött évek óta dolgoznak azon, hogy Brüsszel hogyan tudná átvenni a határőrizet jogát, függetlenül attól, hogy a tagállam akarja vagy sem, képes megvédeni a határait vagy sem. Erről a veszélyről beszélt Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában, majd hétfőn a parlamentben.

A magyar miniszterelnök világossá tette: "most magyar rendőrök és katonák, magyar hazafiak védik a határainkat, ők jelentik a védőpajzsunkat, és mi a kapukulcsot, a határőrizet jogát nem fogjuk átadni olyan zsoldosoknak, akik a migrációt menedzselni, megszervezni akarják" - olvasható az Origo cikkében.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.