Dunaújváros Hetilap

Rózsa Márta Ilona szeretetből főz

doszerk - 2018. december 9. 16:04

Míg a gyűlölet szóban benne van az ölet, a szeretetben pedig az etet. Valahol olvastam ezt a különös szóelemzést, amelynek valóságtartamával szerintem nincs, aki vitába szállna. Így az ünnep közeledtével pedig át is érezzük, hogy milyen fontos is számunkra az, hogy mindenből a legjobbat, a legfinomabbat tegyük szeretteinknek az asztalra.

Rózsa Márta Ilona szakmájában benne van a szeretet. A munkatársai közül nagyon sokan maminak becézik, ami nem a korának, sokkal inkább a gondoskodó, magához ölelő, segítő természetének szól. Rózsa Márta Ilona szakácsnő már 35 éve: főz, etet embereket. Még mindig változatlan szenvedéllyel, állandó megújulási vággyal, ugyanolyan alapossággal. A DVG Zrt Juharos éttermében futottam össze vele, tőle tanultam meg a gazdag töltött káposzta receptjét, úgy ahogy a dédije csinálta. Ez az étek azóta felkerült a baráti-családi vacsorák csodafegyvereinek sorába, s nincs ember, aki ne törölné fényesre utána a tányérját.

A dédi neve nem véletlenül szerepel a recept nevében: Márti gyerekkorában sokat volt a nagyanyjánál, aki szenzációsan tudott főzni, ugyan édesanyja lángosáért is sorban álltak a vasúti restiben, ahol dolgozott, de a dédi ételei verhetetlenek voltak és maradtak is. Így a pályaválasztáshoz érkezve egész határozottan tudta, hogy ő vendéglátós szeretne lenni. Mivel elsőre nem sikerült a középiskolába bekerülnie, nem fogadta el a számára felajánlott másik szakmát, hanem elment dolgozni. Munka mellett érettségizett le, s szerezte meg a szakképesítését is.

- A Mezőföld étterem volt az első munkahelyem. A fekete mosogatóban kezdtem, ez az a hely, ahol a hatalmas fazekakat, lábosokat, tepsiket súrolják tisztára. Ehhez képest előrelépés volt, amikor a zöldségtisztításhoz kerültem, amikor pedig már érdemes lettem rá, mosogathattam a tányérokat és a poharakat is. Majd utána jöhetett a konyhai munka, megengedték, hogy a szakács keze alá dolgozhassunk. Nem volt ez rossz rendszer. Az ember lépésről lépésre megtanulta, alázattal fogadta a konyhai munka minden részét. Ez azért sem volt hátrányos, mert aki a fekete mosogatónál kezdi, az szakácsként, műszakvezetőként is tud kérni és köszönni, mert a főzésen kívül az egymással való jó kapcsolat is nagyon fontos egy konyhán.

Ezen nemcsak az egymás keze alá dolgozást érti, hanem azt is, hogy a vendéglátós szakmában mindig változik valami, újabb rendezvényre kell előkészülni, akár párhuzamosan, vagy akár bent kell maradni, helyettesíteni kell valakit, meg kell oldani egy problémát… Mindezekhez elengedhetetlen, hogy  a konyha, az étterem egy közösségként, egy csapatként dolgozzon.

- Ha már az időbeosztásnál tartunk, a vendéglátás egy családbarát foglalkozás…

- Nem, valóban nem egyszerű még teljes családban sem megszervezni a dolgokat, de én pici koruk óta egyedül neveltem a lányom és a fiam, s igencsak szükség volt a nagyszülők támogatására és az ő megértésükre is. Persze, ilyenkor megint megjelenik a kollegialitás, mert azért a főnökök vagy eljöttek értem, vagy haza vittek, hogy minél többet lehessen a családdal, vagy ha nem tudtam megoldani a közlekedést.

Az egyedül álló anyákra nemcsak teherből, hanem felelősségből is sokkal több hárul. Annak idején volt, hogy két helyen dolgozott, és hétvégén pedig egy pékségben kisegített, hogy meg tudja tartani a hitellel vásárolt házát. Alakultak is a dolgok, azonban kapott egy agyi infarktust, ami nyolc hónapos lábadozást és betegállományt, és az ezzel együtt járó anyagi ellehetetlenülést eredményezett. 

- Nem volt utána egyszerű sem így, sem úgy elölről kezdeni, talpra állni. De sikerült. A gyerekeim nagyon rendesek, jó szakmájuk van, sikeresek. Fiam hegesztőként dolgozik, még velem él, de én ezt egyáltalán nem bánom, a kislányom sérült emberek fejlesztőjeként dolgozik Skóciában.  Sajnos csak ritkán tud haza jönni.

Az anyagi talpra állás egyik megoldása volt, hogy Márti kiment Angliába egy évre dolgozni, ami nem csak a több jövedelem miatt volt eredményes.

- Olyan ételeket is meg tanultam főzni, ami a magyar konyhán volt nem annyira elterjedt. Így a különböző tengeri halak, rákok, kagylók elkészítési módját. Az én fish and chipsem a fiam szerint is vetekszik a külföldiekével. Tudok tökéletes steaket sütni, keleti konyhának számos fortélyát megtanultam. De utána elvégeztem a Horváth Attila által szervezett diétás szakácsi tanfolyamot is. Ez is nagyon fontos, hiszen egyre több embernek van ételallergiája, s elég sokan vannak vegetariánusok és vegánok is.  De azért meg kell jegyeznem, hogy elsősorban a magyaros ételeket szeretem enni is főzni is, de nem okoz nehézséget a különleges kérések teljesítése sem. Számtalan receptoldalon is fent vagyok a világhálón.

Beszélgetünk, valami hihetetlen lelkesedéssel meséli el, hogy a múltkor az egyik vendége milyen elragadtatással mesélt a vadas mártásáról, hogy az egyik munkatársa azt mondta, hogy az ő vegyes pörköltjét szabadalmaztatni kellene.

- De a legfontosabb az – hangsúlyozza - ha a pincérek üresen, kitörölve hozzák vissza tányérokat. Akkor mosolyog igazán a szakács. 

- Fekete Györgyi - 

A rovat további hírei: Közélet

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.