Dunaújváros Hetilap

Migráció helyett családtámogatás

Molnár Emese - 2019. március 2. 20:21

Rácalmáson tartott pódiumbeszélgetést Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. A téma az illegális migráció keresztény társadalmunkra gyakorolt valós hatása volt.

Pálinkás István író, publicista tavaly novemberben indított egy rendezvénysorozatot, Egy férfi- egy nő címmel. A baráti pódiumbeszélgetések alkalmával nemzeti elkötelezettségű közéleti szereplők osztják meg gondolataikat, véleményüket hivatali tevékenységük és személyes oldalukról egyaránt. Pénteken Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, az igazságügyi bizottság alelnöke és Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője volt a két meghívott beszélgetőpartner. Az eseményen jelen volt dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos és Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere is.

A beszélgetések központjában mindig olyan közéleti, politikai, belpolitikai témák állnak, amelyek foglalkoztatják az embereket, a közvéleményt. Nem volt kérdés tehát, hogy a mostani találkozón az uniós választás kerüljön terítékre, hiszen aznap tűzte ki Áder János köztársasági elnök május 26-ra az Európai Parlamentről szóló voksolást.

Ennek jelentőségéről Georg Spöttle elmondta, a tagállamok polgárai arról dönthetnek, hogy szeretnének-e további bevándorlást az Unióban, vagy szeretnék-e azt meggátolni. Az EU jelenlegi migrációs politikájának következményeit láthatjuk például abban, hogyan változott meg Németország 2015 óta. Szemfényvesztőnek nevezte azt, hogy a munkaerőpiacnak olyan nagy gazdagodást jelentének a bevándorlók, hiszen sokuk funkcionális analfabéta. A bűnügyi statisztika pedig mutatja, 2015-től mostanáig, 770 ezer bűncselekményt követtek el azok a migránsok, akik négy évvel ezelőtt bejöttek az Unióba. Ezzel szemben a magyar kormány által hozott biztonsági intézkedések, úgy, mint a határvédelmi kerítés, mutatja, hogy meg lehet, sőt, meg kell védeni Európa határait. Mint mondta, látható az a bűnügyi helyzet, amelyet a bevándorlók okoztak, a szomszédos Ausztriában hat hét alatt tíz nő esett brutális gyilkosság áldozatául. Hangsúlyozta, a magyar kormány ezt a helyzetet nem szeretné, és az erről szóló nemzeti konzultáción a magyarok is kifejezték, hogy bizony ők sem szeretnék ezt. A bevándorlás pedig nem állt meg, Bosznia-Hercegovina/Szerbia mentén mintegy 70 ezer migráns torlódott fel, az ENSZ legfrissebb adatai szerint pedig Görögországban 100 ezren vannak, és folyamatosan érkeznek még hozzájuk újak. Emellett a „Soros-mentőhajók” elkezdtek Líbiából nagyobb ütemben szállítani bevándorlókat. Ha nem lenne az országunk déli határa mentén védelmi kerítés, katasztrofális lenne a helyzet.

Arról is szólt, hogy a Jean-Claude Juncker által képviselt, a migrációt, az állandó áttelepítést elősegítő, támogató uniós politikán változtatni kell. Bíznak abban, hogy ez a politika változhat azáltal, hogy új éra jön. Hozzátette, minden egyes bűncselekmény, tragikus támadás, terrorcselekmény egyre több embernek nyitja fel a szemét.

Czunyiné dr. Bertalan Judit is arról szólt, hogy több negatív hatást hozott a 2015 óta Európában zajló népességvándorlási mozgalom. Mint mondta, nekünk az a szerencsénk, hogy még időben, a megfelelő eszközökkel lépett a kormány. Hangsúlyozta, azt szeretnék bebizonyítani az embereknek a közelgő választás során, hogy célravezető az a politika, amit Magyarország képvisel ebben a kérdésben, a magyarok védelme érdekében. Hazánk tekintetében radikálisan visszaszorult az illegális bevándorlás. Ebben a jogi határzár elrendelése, a büntető-törvénykönyv módosítása segítettek, amelyek a biztonságunkat szolgálják. Az az uniós választás tétje, hogy a bevándorláspárti, brüsszeli logika, gondolat tud-e többséget szerezni, vagy a magyar kormány által képviselt hazai, nemzeti érdekeket előtérbe helyező politika, mert az Európai Unió értékrendjének, megmaradásának záloga az, ha meg tudják védeni azt. Hangsúlyozta, meg szeretnék védeni a magyarokat. A gazdasági-, munkaerő-problémákra, a népességfogyásra nem a migráció a helyes válasz, hanem a magyar családok támogatása, a vidék, a népesség megtartását szolgáló magyar települések, közösségek támogatása.   

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.