Dunaújváros Hetilap

Járda, kamera, szelektív - folyamatosan szépül a körzet

Molnár Emese - 2019. július 17. 14:33

Egy meghatározott, többéves fejlesztési ütemterv alapján, a lakók kérése, igénye mentén szépül folyamatosan az 1-es számú választókörzet.

Így valósult meg többek között a belváros, az Ady-Babits-József Attila utca által határolt terület rehabilitációja; a járdasorok térköves burkolatot kaptak, padok és kéziszemetesek szolgálják a komfortérzetet. Nemcsak erre a körzetre, hanem az egész városra vonatkozóan igény van az új parkolók építésére. A Nagy Imre és a Kodály Zoltán utcában is kialakítottak új férőhelyeket, de térköves borítású parkolókat alakítottak ki a Duna sor 1-11. között is. Ez a körzet egyike azoknak, amely csodás parkos környezettel rendelkezik, viszont a felső Duna-parti, valamint a nagy Vasmű úti látkép sokkal esztétikusabb lett a Zöld Város elnevezésű projekt fejlesztése által. Közkedvelt közösségi, pihenőhellyé vált a Martinász és az Aratók szobor, valamint a kis gőzmozdony, a Muki környezete.

Térfigyelő kamerák szolgálják a biztonságot, a lakók biztonságérzetét az Eszperantó úton, a Május 1. utcában, valamint a Kohász utca-Duna sor tengelynél. És hogy mennyire hatékony, arra volt is példa a heti rendőrségi hírek között: térfigyelő kamera buktatott le ugyanis két férfit még május 4-én, akik a Bartók Béla téren parkoltak le autójukkal, és a felvételek alapján vélhetően kábítószert fogyasztottak (elfogásuk után és a szakértői vizsgálat után beismerő vallomást tettek, ügyük a bíróságra került).

Hasonló célt kívánnak szolgálni a Barátság útra telepített térfigyelő kamerával is. Mint azt Gombos István, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, a lakóssági jelzések alapján, az itt működő szelektív hulladékgyűjtőket el kellett szállíttatni ideiglenesen az áldatlan állapotok miatt. Bővítik a kamerarendszert a városban, az egyiket éppen ide rakják. Amint beüzemelik, élesítik azt a szakemberek, visszahelyezik a szelektívet is, megelőzve így például az illegális szemétlerakást.

Gombos István arról is beszélt, hogy a Barátság úti platánfa gyökere felnyomta az aszfaltot. Ezt is javították, így balesetmentesen lehet közlekedni itt ismét, mindezt úgy, hogy nem vágták ki a fát. Javították a megsüllyedt burkolatot a Velinszky úton, a Barátság úton, valamint a Zecher téren. Kijavították a Vasmű Klub előtti járdát is, noha ez az épület tulajdonosának feladata lett volna, annak kezelésébe tartozik. Ez egy tíz éve húzódó ügy már, az önkormányzat ismételten jelezte vételi szándékát a helyiségre a gyár vezetése felé. Gombos István elmondta, már megküldték a levelet, bíznak a kedvező visszajelzésben. Hozzátette, a lakossági igényeknek eleget téve, ha önkormányzati tulajdonba kerülne a klub, akkor egy ATM-automatát és egy gyógyszertárt mindenképpen kialakítanának benne.

Mint mondta, vannak még folyamatban lévő fejlesztések is, például korszerű, szebb utcai bútorok kihelyezése, új játszótéri elemek telepítése.

A rovat további hírei: Közélet

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.