Dunaújváros Hetilap

A Páneurópai Piknikre emlékeztek a 31. évfordulón

doszerk - 2020. augusztus 20. 7:42

A Páneurópai Piknikre és az akkori határnyitásra emlékeztek az esemény 31. évfordulóján szerdán az egykori helyszínen, a sopronpusztai emlékhelyen.

1989. augusztus 19-én a Sopron melletti magyar-osztrák határátkelőnél néhány órára megnyitották a határt és több száz keletnémet jutott át Ausztriába, onnan pedig a Német Szövetségi Köztársaságba.

Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere Melocco Miklós Áttörés című emlékművénél tartott ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy 1989. augusztus 19-e a soproniaknak mindig különleges dátum marad, mert a sorsorfordító eseménnyel a város nemcsak a hűség, hanem a szabadság városa is lett.

Ez a huszadik század egyik legnagyobb eseménye, "a szabadság nagyszerű és önfeledt ünnepe, az emberi történelem olyan ritka pillanata", amikor nem a nagyhatalmak vezetői alakítják az emberek sorsát, hanem "néhány szabadságszerető bátor ember kiállása" - mondta.

Kiemelte, hogy a "polgárokban rejlő bátorság indította el azt a folyamatot, amely véglegesen ledöntötte a kommunizmus legyőzhetetlennek hitt világrendjét, és amelynek a végén ott van az újra egyesült Németország és Európa".

Európa ma is egy olyan közösséget jelent, amelyben a "keresztény kultúrán alapuló nemzetállamok egymás szuverenitásának tiszteletben tartása mellett döntenek közös sorsukról és jövőjükről" - tette hozzá a polgármester.

Johannes Haindl, Németország magyarországi nagykövete azt mondta, hogy Sopronpusztán kezdődött az a folyamat, amely Németország újraegyesítésével végződött és ezért a németek a mai napig hálával tartoznak a magyaroknak.

"Ezen a helyen forrt egybe nemzeteink szabadságvágya és vált az emberiesség, az önrendelkezés, az alapjogok tiszteletben tartása és egy elnyomó rendszer elleni tiltakozás jelképes eseményévé" - emelte ki, hozzátéve, hogy "Magyarország a német és európai történelem kulcsfontosságú pillanataiban újra és újra döntő szerepet játszott".

Kitért arra, hogy az elmúlt harminc évben "egy olyan sűrű háló szövődött" a két ország között, kulturális, gazdasági és politikai értelemben is szorosan összeköti azokat. Németország a legnagyobb közvetlen befektető Magyarországon és Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere is. Az együttműködés a kutatás-fejlesztés terén is egyre szorosabbá válik - mondta.

A nagykövet is kiemelte, hogy ma az országok olyan világméretű kihívásokkal néznek szembe, amelyek megkérdőjelezik az európai értékeket. Ezeket az értékeket mindenre kiterjedően csak akkor tudjuk megtartani, ha közösen kiállunk és küzdünk mellettük - fogalmazott.

Az ünnepség végén elhelyezték az emlékezés virágait a kopjafánál.

A szerdai programok sorában korábban köszöntötték a német-magyar nyári akadémia diákjait, valamint kiállítás nyílt és történelemórát tartottak az egykori eseményekről.

Forrás: mti.hu

Fotó: pixabay.com

A rovat további hírei: Közélet

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.