Dunaújváros Hetilap

Koronavírus: hamarosan újra emelkednek a tünetes megbetegedések?

Öcaline - 2020. augusztus 10. 18:24

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok azt vetítik előre, hogy hamarosan növekedhet a tünetes megbetegedések száma – elsősorban a fővárosi és a debreceni adatokra alapozta prognózisát az NNK.

A 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében, áll a népegészségügyi központ hivatalos oldalán megjelent friss helyzetjelentésben.

Négy-tíz nappal előzi

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés négy-tíz nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Az NNK közleménye hangsúlyozza: a szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával. A központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg heti mintavétel történik a Budapestet ellátó három szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken, és néhány vidéki városban. 
A központ figyelmeztetett: az elmúlt időszakban több olyan családi és közösségi halmozódás, helyi COVID-19 járvány is kialakult, amelyek a jelenleg is érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával megelőzhető lett volna. Nagyon fontos elkerülni az új koronavírus-gócpontok kialakulását, amelyeknek jelentős részét az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja. A járvány első hullámának sikeres kezelése miatt relatíve alacsony a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban. Egy-egy fertőzött személy miatt kialakult lokalizált járványgócból tovább terjedhet a fertőzés, és közösségi területi járványok alakulhatnak ki.

Központi tipptár

A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljük a zsúfolt helyeket, helyzeteket! Különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre!
Az NNK közleménye arra is figyelmeztet, hogy továbbra is szükséges a higiénés szabályok betartása, az arc érintésének elkerülése, az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése és a szellőztetés, amellyel a jelenlegi alacsony járványügyi kockázat hatékonyan tovább csökkenthető.

A többi mintavételi helyszínen jelenleg még alacsony szinten stagnál a vírus örökítőanyag mennyisége a szennyvízben. Jelenleg. Még.

(Forrás és fotó: NNK; a kép illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.