Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A kultúra követe lett a Dunaújvárosi Vegyeskar

Öcaline - 2020. október 1. 16:09

A települési értéktárba került a Dunaújvárosi Vegyeskar egy közelmúltban hozott döntés nyomán. A Dunaújvárosi Települési Értéktár Bizottság (TÉB) határozatát Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, bizottsági elnök tolmácsolta az együttesnek.

Nagy volt az öröm a közelmúltban a Dunaújvárosi Vegyeskar háza táján – az együttes tagjai egy próbán értesültek arról, hogy a Dunaújvárosi Települési Értéktár Bizottság (TÉB) határozata nyomán a kulturális örökség kategóriában a települési értéktárba került a formáció.

Érték terem

A TÉB döntését Barta Endre alpolgármester, bizottsági elnök tolmácsolta a vegyeskarnak; mint mondta, külön öröm számára, hogy újabb nagy múltú együttessel gyarapodott a kulturális örökség kategóriába tartozók listája:
– A Dunaújvárosi Vegyeskar az elmúlt évek, évtizedek kirobbanó sikerei nyomán jogosult lett erre az elismerésre. A kórus léte, ténykedése egyfelől okot ad a büszkeségre nekünk, dunaújvárosiaknak, valamint rangos kulturális eseményeken képviseli városunkat határokon innen és túl. A feladat számunkra is adott: szeretnénk még több városi eseményen közreműködőként köszönteni az együttest. Személy szerint is köszönöm a javaslatot, és további eredményes munkát kívánok a kórus minden tagjának!
Az értéktárba kerülést egy kormányrendelet teszi lehetővé – a települések saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy mi kerülhet be az értéktárba. Ezek lehetnek az adott településre jellemző szellemi, anyagi, természeti, közösségi értékek – a vegyeskar természetesen a kulturális örökség kategóriában lett az értéktár tagja.

Értékmérők – évtizedek óta

A kórus 1952-ben alakult, szinte egyidős a várossal, számos névváltozás után a Dunaújvárosi Vegyeskar nevet viseli. A kezdetektől résztvevője, szereplője, színesítője volt minden kor kulturális életének, az ünnepségeknek; több megméretésen és bemutatón képviselte a várost, az országot – a legmagasabb minősítést elérve. Határon túlról, sőt tengerentúlról is kapott meghívást, régebben az akkori szocialista országokból, a közelmúltban New Yorkból, Svájcból, Ausztriából, Olaszországból. 
Immár öt éve, hogy két karnagy, Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezetésével működik a kórus, és nagy repertoárral rendelkezik – legutóbbi fellépésük a MÜPA színpadán volt, ahol 12 kórussal együtt Verdi operáinak dallamait szólaltatták meg.

Mindenki boldog

Örömmel és büszkeséggel fogadta az értéktárba kerülés hírét Könyves Ágnes és Kurucz Gergely, a Dunaújvárosi Vegyeskar két karnagya is. Könyves Ágnes szerint erőt ad a folytatáshoz az elismerés:
– Úgy érzem, ideje volt, hogy ismét a helyére kerüljön a kórus jelenléte, szerepe a városban; számunkra is nagy boldogság, hogy az elfogadás után az elismerés szintjére léptünk. A döntés erőt ad és további munkára buzdít minden kórustagot – ebben a nehéz helyzetben szükségünk is lesz a kitartásra.
Hasonlóan vélekedett a döntésről Kurucz Gergely is – mint mondta, jóleső érzés az elmúlt évtizedek munkájának elismerése:
–  Bármennyire is organikus része egy település, régió vagy akár ország kulturális életének, egy kórus mégiscsak egyfajta szubkultúra képviselője. Éppen ezért mindig felemelő az efféle figyelmesség, mert jelzi: az elmúlt évtizedek során mégiscsak nyomot hagytunk a városban. Azért is esett nagyon jól az értéktárba kerülés híre, mert a városban igen-igen sok kulturális értékkel büszkélkedhetünk; nagy megtiszteltetés, hogy a KMI, a tanösvény vagy épp a Vasas mellé mi is felsorakozhattunk. Jó időben is kaptuk az elismerést – nagyon köszönjük, igyekszünk továbbra is méltóak lenni rá!

(Archív képek: Dunaújvárosi Vegyeskar; a rövid kórustörténet forrása az értéktárba történő felterjesztés dokumentuma.)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: móriczos minifesztivál a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 19.

Az eseménysorozatról már olvashattak, most itt a DSTV összegzése. Móricz 70 címmel különleges  kiállítás nyílt, egyúttal minifesztivál kezdődött a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) – a muzsikával bőven spékelt eseményből igazi zeneünnep  kerekedett. Hangkép.

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán.