Koronavírus: szigorodó szabályok – már hétfőtől

Öcaline - 2020. november 1. 10:46

Mivel egyre gyorsabb a koronavírus-járvány terjedése Magyarországon, a kormány november 2-án, hétfőn kezdődően keményebb szabályokat vezet be; szigorúbb maszkviselési előírásokkal és karanténszabályokkal számolhatunk, és az ígéret szerint vége a hatósági türelemnek is. Összegzés, figyelmeztető célzattal!

Brutális fertőzöttségi mértéket, és még európai viszonylatban is komoly terjedési mutatókat jeleztek a koronavírus-járvány adatai hazánkban októberben. 

Durva számok

Az MTI friss összegzése néhány egészen friss példával is szolgál: a péntek reggeli adatok három szempontból is a legsúlyosabbak voltak a járvány itthoni történetében. Soha ennyien nem haltak meg egy napon belül – 65 ember vesztette életét –, 24 óra alatt még soha ennyi új fertőzöttet nem regisztráltak (3286), és soha ennyi ember nem került egy nap leforgása alatt kórházba a fertőzés nyomán (556). 
A szombat reggeli mutató egy szempontból még ezeken is túltett – 3908 embernél azonosították a vírus jelenlétét. Ráadásul mára újabb két rekord dőlt meg, a friss adatsor szerint 69 ember vesztette életét a vírus következtében, emellett 4205 a kórházban ápoltak száma. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma is igen magas, alig marad el a szombati csúcstól; 3878 fő... 

Szigorodó szabályok

A járvány terjedésének sebessége miatt az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján jelentették be, hogy szigorítják a maszkviselési szabályokat, a változásokat a Magyar Közlönyben lehet elolvasni. A lényeg: november 2-án, hétfőn kezdődően a hatévesnél fiatalabb gyerekek kivételével mindenkinek kötelező lesz a maszkviselés minden üzlethelyiségben, vendéglátóhelyen, bevásárlóközpontban, zenés-táncos rendezvényen, szórakozóhelyen és a sportrendezvények vendéglátó részein is. 
Csak arra az időre lehet majd levenni a maszkot, amíg eszik vagy iszik az ember, illetve ha asztalnál ül. A szigorodó szabályok szerint a maszkot úgy kell viselni, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Figyelem, fontos: a szigorítással párhuzamosan jelentősen nő hétfőtől a szabályszegést elnéző üzletekre kiróható bírságok, valamint emelkedik a szankciók mértéke is – a felső határ 1 milliós bírság és akár 1 éves bezárás is lehet!
A most életbe lépő szigorítások követik a karanténszabályok múlt hétfői változását; ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését; azt a törvényi előírások nyomán automatikusan és azonnal meg kell kezdeni.

(Via MTI; a kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

Csomagtartóvásár – újra a piacon!

2024. máj. 18.

Az első kísérlet átütő sikere után evidens, hogy újra a Béke téri piac ad otthont a Csomagtartóvásár sokadalmának – vasárnap lelhetnek kincsekre a bolhapiac forgatagában.

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

Dinamizmus, rugalmasság és trendi megjelenés – új futócipők a láthatáron

2024. máj. 18.

Akár most kezded a futást, akár profi vagy már, egyik esetben sincs könnyű dolgod a cipőválasztásnál. Igazi útvesztőben találhatod magad a keresés során, ha néhány alapvető szempontot nem veszel figyelembe. (X)

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

Pünkösdi piacozásra hív a Dunai Kincses Kert

2024. máj. 17.

A nyári szünetelés előtt még egy utolsó kavalkádra invitálja az érdeklődőket a Dunai Kincses Kert Termelői Piac a Szalki-szigetre, a kemping területére szombaton délután.

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

Mire használható az aljzatkiegyenlítő?

2024. máj. 17.

A lakberendezés, burkolatok kialakítása és a felújítások során számtalan olyan eszközt, kiegészítőt használnak a szakemberek, amelyek létezéséről sokan nem is hallottak. (X)

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

DSTV: Nagy Ervin Dunaújvárosban

2024. máj. 17.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása. Könyvbemutatóra érkezett, de szó szerint "hazai pályán"lépett közönség elé Nagy Ervin színművész a közelmúltban – a Kultik színpadán mesélt szerepeiről, pályájáról. Hangkép.

Mitől fájhat a fejünk?

Mitől fájhat a fejünk?

2024. máj. 16.

A fejfájás sokak életét keserítheti meg, és még a forrását is nehéz megtalálni, hisz számos oka lehet. Mivel olykor nehéz megállapítani, hogy mi okozza a fejfájást, azt sem könnyű eltalálni, hogyan lenne enyhíthető. enyhíthető. Ebben a cikkben most átnézzük a gyakori fejfájás lehetséges okait, és 1-2 tanácsot is hozunk a fájdalom enyhítéséhez! (X)

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.