Szőlőszem: "Ez itt egy finom kakaóscsiga..."

doszerk - 2020. november 22. 18:40

"Nagyon szeretném, ha egy gyerek, amikor valahol találkozik vele, akkor bűntudat nélkül, jóízűen enné meg. Nem attól félve, hogy kilyukad a foga, elhízik tőle, túl sok cukrot eszik meg." Fontos és érzékeny témára fókuszál a Szőlőszem felületén dietetikus szakértőnk, Bartus-Preizler Gabriella.

Ez itt egy finom kakaóscsiga. Nagyon szeretném, ha egy gyerek, amikor valahol találkozik vele, akkor bűntudat nélkül, jóízűen enné meg. Nem attól félve, hogy kilyukad a foga, elhízik tőle, túl sok cukrot eszik meg. 

Egészséges viszony

Szülőként természetesen az az elsőrendű feladatunk, hogy egészségesen tápláljuk gyermekünket; törekszünk arra, hogy kevesebb cukrot, sót tartalmazzon az étrendjük. Ám az is fontos, hogy segítsük őket az ételekkel való egészséges viszony kialakításában. És ha egyes élelmiszereket egészségtelennek vagy pláne rossznak bélyegzünk meg a fülük hallatára, azzal nem segítjük ezt.
Az egészségtudatosság nagyon szuper – egészen addig, míg nem billen át egyfajta túlzott szülői kontrollba, ami aztán a szülőben is, a gyerekben is szorongást alakít ki, éppen a szigorú tiltások nyomán.

Mi tilos, mi szabad!?

E problémakör taglalásakor nagyon fontos kiemelni: a gyerekek egyoldalú táplálkozása, a mozgásszegény életmód, a tv, gép előtt töltött délutánok sora a valós/fenyegető probléma; sokkal inkább, mint az alkalmanként elfogyasztott „nasi”.
Egy egyszerű, szemléletes példa: az oké, ha a babánk főzelékébe nem rakunk sót, de az már nagyon nem oké, ha az ovis/sulis szülinapon bűntudattal eszik a gyerekünk a tortából, vagy titokban kell elmajszolnia egy csokit! ⁣
Természetesen vannak esetek, amikor valamilyen okból ki kell zárni bizonyos ételeket az étrendből – például egy táplálékallergia miatt. Abban az esetben, ha ezt tehernek éli meg a család, ne féljetek felkeresni egy jó szakembert! Például nem véletlenül vonnak be pszichológust a kórházakban a cukorbeteg gyerekek kezelésébe. De a tiltás túltolása semmiképpen nem jó – mint mindig, itt is az arany középút vezet eredményre!

Bartus-Preizler Gabriella
(Fotó: Szőlőszem)

További tippek, trükkök, tudnivalók és tanácsok a gyermekétkeztetés témaköréban dietetikus szakértőnk  facebook oldalán – irány a Szőlőszem!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Mitől fájhat a fejünk?

Mitől fájhat a fejünk?

2024. máj. 16.

A fejfájás sokak életét keserítheti meg, és még a forrását is nehéz megtalálni, hisz számos oka lehet. Mivel olykor nehéz megállapítani, hogy mi okozza a fejfájást, azt sem könnyű eltalálni, hogyan lenne enyhíthető. enyhíthető. Ebben a cikkben most átnézzük a gyakori fejfájás lehetséges okait, és 1-2 tanácsot is hozunk a fájdalom enyhítéséhez! (X)

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.