Dunaújváros Hetilap

A régi vezetés átadta, az új kifizeti

doszerk - 2020. december 14. 17:00

A jövő évi költségvetésről tartott sajtótájékoztatót Szabó Zsolt. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere az eseményen hangsúlyozta: fontos visszatekintenünk az idei eseményekre is, hiszen ezek jelentősen befolyásolják a 2021-es tervezési folyamatot. Mint mondta: amellett, hogy jelentős adósságot "örököltek" a fideszes városvezetéstől, a kormány elvonásai is sújtják a költségvetést. 

A jövő évi költségvetésről tartott sajtótájékoztatón Szabó Zsolt úgy fogalmazott: „izgalmas lesz” a 2021-es büdzsé tervezése, hiszen –mint mondta – "láncfűrésszel esett neki az önkormányzatok büdzséjének a Fidesz".

Kicsinyes bosszú

Dunaújváros gazdasági alpolgármestere az eseményen elmondta, úgy érzi, elégtételt kíván venni a kormány az önkormányzati választáson elszenvedett, városunkban szó szerint megsemmisítő Fidesz-vereségért:
– Semmi másról nem szól ez az egész, csak politikai bosszúállásról. Miközben rommá adóztatják az önkormányzatokat, majd visszacsorgatnak nekik valamennyi forrást; ám a jövő évi költségvetés tervezésekor azzal szembesültünk, hogy bizonyos normatív támogatásokat még mindig nem sikerült meghatározni. Még mindig nem tudjuk, hogy Dunaújváros mennyit fog visszakapni abból az adóból, amit elvesznek tőle, aminek valójában a teljes egésze a dunaújvárosiakat illetné meg. 

A Hírlap nem bizonyult jósnak

Szabó Zsolt a sajtótájékoztatón elmondta, ideje visszatekintést is tenni: 
– Fél évvel ezelőtt a Dunaújvárosi Hírlap azt mondta, veszélybe kerülhet a dunaújvárosi önkormányzati dolgozók fizetésének folyósítása, azonban most elérkeztünk az év végéhez, és mindenkinek zökkenőmentesen utaltuk a járandóságát, sőt, a januárban esedékes kifizetések is biztosítottak, hiszen a város gazdasági helyzete stabil. Annak ellenére is, hogy a bölcsődéknek szánt összegből 42 millió forintot vont el a kormány, amelyet az önkormányzat fog biztosítani az intézményeknek. Megjegyzem, ezt az összeget a Béke városrészi járdák felújítására költöttük volna. Emellett fontos kiemelni, hogy a jövő évben is 270 millió forintot fogunk költeni a hitelek törlesztésére, amit a Fidesz vett fel korábban. Ezeket olyan beruházásokra költötték, amelyeket kampánycélokra használtak: a Pentele Klubház felújítására, parkolóhelyek létesítésére, azonban hiába fotózkodtak az eseményeken, ezeket a munkálatokat a jelenlegi városvezetés fizeti; utólag.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A honvédelem napján is a békéről beszélünk

A honvédelem napján is a békéről beszélünk

2024. máj. 28.

1992-től a kormány határozata alapján minden évben megünnepeljük a magyar honvédelem napját. Dunaújvárosban is sok éves hagyomány, hogy a '48-as emlékműnél emlékezést és koszorúzást rendeznek.

Az összefogás szüli a közös sikereket

Az összefogás szüli a közös sikereket

2024. máj. 27.

Lakossági fórumot tartott Újtelepen, a Waldorf iskola tornatermében Tóth Kálmán, a 9-es, és Orosz Csaba, a 10-es választókerület képviselője még múlt kedden.

DSTV: fényes búcsú a várostól

DSTV: fényes búcsú a várostól

2024. máj. 27.

Folytatták a szép selmeci hagyományt a Dunaújvárosi Egyetemtől búcsúzó hallgatók, derül ki a DSTV összegzéséből. A diákélet fontos mérföldköveként lámpás-fáklyás felvonulás, vagyis a Szalamander formájában vettek búcsút a várostól és az alma matertől. Hangkép.
 

DSTV: együtt a vészívók ellen

DSTV: együtt a vészívók ellen

2024. máj. 26.

Számolják, figyelik és lehetőség, illetve igény szerint irtják is a szúnyogokat a város területén, derül ki a DSTV összegzéséből. Az önkormányzat felkészült a szúnyoggyérítésre, ám a lakossági beavatkozás is nagyon fontos a vészívók életterének csökkentése érdekében. Hangkép.

Felmérték a város teljes faállományát

Felmérték a város teljes faállományát

2024. máj. 24.

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.