"Agresszív a kutyám – de mitől, miért?" (1.)

doszerk - 2021. március 31. 8:44

Újabb sorozat kezdődik hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző egy roppant érzékeny téma, a kutyák agresszivitása kapcsán avat be minden érdeklődőt a legfontosabb tudnivalókba. Első rész.

A kutyák agresszivitása előtt – mintegy bevezetésként – érdemes szót ejtenünk az agresszió jellemzőiről, egy kis tudományos háttérrel.
Az agresszió kitüntetett figyelemmel bír nemcsak az emberi társadalmakban, hanem a háziállatokkal kapcsolatosan is – az atombombák, szupervírusok világában már egyetlen agresszív indíttatású cselekedet is világméretű katasztrófát okozhat. A kiemelt pozíció mellé egy furcsa tudományos tény is társul – a társas viselkedés két legjelentősebb elmélete szöges ellentétű nézeteket vall az agresszió természetéről. Míg Freud pszichoanalitikus elmélete az agressziót késztetésnek tekinti, addig a szociális tanuláselmélet tanult válasznak. 
Ha az agressziót késztetésként fogjuk föl, akkor a cselekedeteket túlnyomórészt ösztönök, kivált a szexuális ösztönök határozzák meg, az agresszió pedig az ösztönök elfojtásából eredő a frusztráció következménye. (Már a hatvanas években etológiai kutatások kezdődtek az emberek és más fajok közötti hasonlóságok vagy különbségek kiderítésére.)  
Ha az agresszióra tanult válaszként tekintünk, akkor azokat a válaszokat vizsgáljuk, amiket az környezeti ingerek hatására alakít ki az állat – vagy ember. A megközelítés alapja az, hogy egy adott viselkedésre jutalmazás vagy kedvezőtlen fogadtatás a válasz, attól függően változik a viselkedésminta.

(Folytatjuk)

Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző
(A fotó illusztráció)

A rovat további hírei: Mozaik

Energiatároló rendszerek

Energiatároló rendszerek

2024. máj. 24.

Az emelkedő energiaárak, és az igény az ökológiai lábnyom csökkentésére egyre több háztartást terel a zöldenergiák irányába. Ezek közül a legelterjedtebb, és ami családok, magánszemélyek számára könnyen elérhető, az a napenergia. (X)

Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

2024. máj. 24.

Sajnos nagyon gyakori szembetegség az árpa, ami nagyon kellemetlen és bosszantó, azonban nem olyan ártalmas. Gyakran kezdődik egy kis fájdalommal, vagy olyan érzéssel, mintha nehéz lenne a szemhéj. Később persze szúr, viszket, kapar...

DSTV: mozgalmas program a lőtéren

DSTV: mozgalmas program a lőtéren

2024. máj. 24.

Fegyverropogástól hangos családi és nyílt napot szervezett a dunaújvárosi lőteret működtető Főnix SE, derül ki a DSTV összeállításából. A szervezet ezzel ünnepelte, hogy újra birtokba vehette a létesítményt. Hangkép.

Kinyitott az élményfürdő, változatlan árakkal!

Kinyitott az élményfürdő, változatlan árakkal!

2024. máj. 23.

Belül rend és tisztaságillat, kívül kristálytiszta és meleg víz, ápolt és gyönyörű zöld környezet. Ráadásul a pénztárnál sem lepődünk meg, a tavalyi árakon nyitott az élményfürdő. Állítólag még a büfé sem emelt árakat. Tehát minden változatlan, újra várja a vendégeket a népszerű rekreációs bázis!

Irány a Parázs-Varázs – de busszal menjen, aki csak teheti!

Irány a Parázs-Varázs – de busszal menjen, aki csak teheti!

2024. máj. 23.

A legzúzósabb idősávban 15 percenként indulnak a járatok a nagy közösségi grillparti és kavalkád helyszínére szombaton, vasárnap fél óránként lesz busszal megközelíthető a Szalki-sziget! Útvonal és menetrend itt!

Profi műszerek profi projektekhez: miért fontosak a minőségi építőipari mérőeszközök?

Profi műszerek profi projektekhez: miért fontosak a minőségi építőipari mérőeszközök?

2024. máj. 23.

Az építőiparban a pontosság és a minőség kulcsfontosságú tényezőnek számítanak, a biztonságos munkavégzésről már nem is beszélve. Éppen ezért a megfelelő mérőeszközök használata elengedhetetlen ahhoz, hogy magas színvonalú munkát végezzünk, és egy-egy projektet időben, költséghatékony módon, balesetmentesen tudjunk kivitelezni. (X)

Erős emberek versenye a Parázs-Varázson

Erős emberek versenye a Parázs-Varázson

2024. máj. 22.

Nem mindennapi erőpróba színesíti a Szalki-szigeti kavalkád kínálatát szombaton: városunkat is útba ejti ugyanis a Nemzetközi Erős Emberek Versenysorozata – szombaton 10, majd 15 órától. Flyer.