Dunaújváros Hetilap

Városunkban is működnek már a használtolaj-pontok

Kölesdi Fanni - 2021. április 6. 7:50

A környezetszennyezés megelőzése érdekében már városunkban is szelektíven gyűjthető a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj. Mint azt Szabó Zsolt alpolgármester elmondta: a városvezetés kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos magatartás erősítését – ezt szolgálja a használt étolaj szervezett begyűjtése is.

Az alpolgármester lapunknak kiemelte: sokan nem is gondolnák, hogy mekkora kárt okoz egyetlen liter csatornába öntött használt olaj – ez a mennyiség akár százezer liter élővizet is képes beszennyezni. Egyebek mellett ezért is fontos, hogy a háztartásokban keletkezett sütőolaj ne kerüljön a szennyvízelvezető csatornába, a vizekbe, a talajba vagy akár a kommunális hulladéklerakóba:
– Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére. Éppen ezért a városban működő önkormányzati intézmények önkéntes részvételével együtt csatlakoztunk a használt étolaj szervezett begyűjtéséhez és a gyűjtőpontok kialakításához. A városban összesen 12 ponton – a Dunaújvárosi Óvoda minden tagóvodájánál és a bölcsődéknél kihelyezett bokszokban - adhatják le a lakók az otthonaikban keletkezett sütőolajat. A gyűjtésben a Biotrans Kft. nyújt segítséget, amely díjmentesen elszállítja a már említett pontokon összegyűjtött olajat – és az intézmények alapítványainak 25 Ft/kg visszatérítést biztosít adomány formájában az összegyűjtött mennyiségért. Bízunk abban, hogy egyre szélesebb körben elterjed a környezettudatos gondolkodásmód, hiszen ma már nem csak a hulladékot gyűjthetjük szelektíven.  

A használt olaj tisztítás után kiváló biodízel alapanyag, amely a gázolajgyártás során hasznosul újra, így mindenképpen előnyös annak szelektív gyűjtése. 

Az új, ingyenes szelektív gyűjtési forma bevezetésével a település csatornahálózata és szennyvíztisztítója is mentesül a terhelés alól, így a rendszer környezetvédelmi szempontból hasznos a csatlakozó önkormányzatok számára. A használt sütőolaj és sütőzsiradék nagy része így eltűnik a csatornákból, és ezzel a magán- és közcsatorna-hálózat meghibásodási- és rongálódási aránya is csökken. A csatornahálózat falára tapadó anyagok kisebb mértékben lesznek jelen – ezzel csökken a dugulások száma - valamint csökken az olaj és egyéb szennyeződések kölcsönhatása nyomán a beton- és fémelemeket rongáló elegyek aránya is. A szennyvíztisztítók mentesülnek az olaj kiszűrésére fordított többletenergia-felhasználástól.

A lakóknak tehát – az elhatározáson kívül – nincs más dolguk, mint a háztartásokban keletkezett elhasználódott, kihűlt olajat visszatölteni egy palackba, majd elvinni azt az egyik gyűjtőpontba.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.