Dunaújváros Hetilap

Értékes évtizedek Dunaújvárosban

Kölesdi Fanni - 2021. június 28. 9:56

Nemrég ünnepelte 90. születésnapját Varga Józsefné és Szabó Gyula, akikhez Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatott el a közelmúltban.

Szabó Gyula 1931. június 20-án született Reszneken. A város alapításakor érkezett Dunaújvárosba: 1951-től részt vett a kereskedelmi vendéglátás megszervezésében. Kezdetben szállítási- és raktározási vezetőként, majd üzemeltetési vezetőként dolgozott. 

A díjazott vendéglátós

Elsőként az Arany Csillag üzletvezetője, később a Béke étterem vezetője volt. Gyula bácsi Barta Endre alpolgármesternek é Szántó Péter önkormányzati képviselőnek szívesen nosztalgiázott a vendéglátással telt évtizedekről. Mint azt mesélte több dunaújvárosi vendéglátó egység nevét találta ki, amelyek mai napig az általa adományozott nevet viselik úgy, mint például a Corso vagy a Vigadó. Gyula bácsi beszélt arról is, hogy 1971-ben a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet elnöke lett és nyugdíjazásáig töltötte be ezt a pozíciót. Mindig is hangsúlyt fektetett a szakemberképzésre és tehetséggondozásra: 30 éven át óraadóként tanított a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában. Két gyermeke született. Feleségével, Eszterrel 26 éve élnek boldog házasságban. Mindennapjai kellemesen telnek: piacra jár, a barátaival találkozik. 90. születésnapját is velük ünnepelte. Szabó Gyula 2014-ben Dunaújvárosért díjban részesült. 

A sportrajongó nagymama

90. születésnapját ünnepelte még Varga Józsefné, Erzsi néni, aki 1931. március 28-án született Kelebia községben. Városunkba 1955-ben érkezett. Elsőként a Vasmű kokszolójában dolgozott papírleszedőként, majd 1958-tól a Fésűsfonodában – végül innen is ment nyugdíjba 1986-ban. Négy gyermeke született. Mindennapjai igencsak aktívan telnek. Egyik kedves szomszédjával, Margit nénivel tölti a délelőttöket, akivel piacra járnak, majd megfőznek, délután pedig már ahogyan fogalmazott „jönnek a gyerekek”. Unoka is akad bőven, hiszen hat unokának és öt dédunokának örülhet. Erzsi néni szerint a legfontosabb – és úgy véli ez a hosszú élet titka is -, hogy mindig legyenek céljai az embernek, amiért minden nap tehet valamit. Mint mondta, a 90. születésnapja igencsak különleges volt: amellett, hogy népes családjával ünnepelhetett, egyik unokájától fontos ajándékot kapott, hiszen hatalmas sí-rajongó, így a norvég sílövész válogatott tagjai által dedikált fotót kapott. Erzsi néni napi szinten 24 féle sportot követ, és bár a téli sportok szerelmese, imádja a Forma 1-et is. Barta Endre alpolgármesternek megígérte, hogy öt év múlva, 95. születésnapján, újra találkoznak!
 

A rovat további hírei: Közélet

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.