Dunaújváros Hetilap

Minden dunaújvárositól 100 ezer – évente

Öcaline - 2021. december 9. 12:25

Közös sajtótájékoztatót tartott a különleges gazdasági övezet témájáról Pintér Tamás polgármester, Kálló Gergely országgyűlési képviselő és Szabó Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester a Városházán délelőtt.

A kormánydöntésről, a fideszes bosszúról és az elmaradt forrásokról is szó esett a „C” szárnyban rendezett eseményen.

„... megtettük a jogi lépéseket”

A különleges gazdasági övezet létrehozása igazságtalan, egyértelműen politikai érdekeket szolgáló döntés volt, és az önkormányzat álláspontja szerint törvénytelen is, hangsúlyozta Pintér Tamás: 
– Ígéretünkhöz híven megtettük a jogi lépéseket. Két szerződésünk volt, pikáns a dologban, hogy mindkettőt fideszes elődöm, Cserna Gábor kötötte, az egyiket Iváncsa polgármesterével a másikat Rácalmás polgármesterével. Ezekben a szerződésekben mindannyian elismerték, hogy Dunaújvárosnak jár a pénz, hiszen az Iváncsai Ipari Park a Dunaújvárosi Modern Városok program pénzéből épült, és a Hankook beruházásra is sokat költött városunk, a közműveket most is mi biztosítjuk.

Pintér Tamás hangsúlyozta: Rácalmás és Iváncsa polgármestere kibújt az érvényes kontraktusok alól – az önkormányzat más lehetőség híján pert indított érdekei érvényesítéséért. A két per mellett egy Alkotmánybírósági beadványt is tettek a kizárólag politikai célokat szolgáló kormányhatározatot megsemmisítése érdekében.

„... igazságtalan rendszer született”

Hasonló húrokat pengetett a tájékoztatón Kálló Gergely is; térségünk országgyűlési képviselője kiemelte, a döntés előkészítésében főszerepet vállalt Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, egyúttal a Fidesz térségi választókerületi elnöke: 

– Sajnálom, hogy Molnár Krisztián a hatalmát arra használja, hogy egymás ellen uszítsa és kijátssza a térség településeit. A közgyűlési elnök szerint igazságos döntés jött létre, pedig igazságtalan rendszer született. Míg korábban 52 ezer ember javát szolgálták a források, az új elosztási szisztéma szerint 15 ezren részesülnek a javakból.

Jövőre már 1,5 milliárd mínusz

Kemény szavakkal ostorozta a kormánydöntést Szabó Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester is. Mint kiemelte, aki valóban a térség jólétében gondolkodik, és van egy minimális igazságérzete, az elfogadhatatlannak tartja a verdiktet:
– Elfogadhatatlan, hogy Dunaújváros önkormányzata egy fillért se kapjon a Hankook gyár bevételéből, miközben a gyár egykori dunaújvárosi földeken fekszik, a gyár felépítésére esély sem lett volna az önkormányzat támogatása nélkül, arról nem is beszélve, hogy a gyár negatív hatásait éppen Dunaújváros lakói érzik a leginkább. 

Szabó Zsolt a számok nyelvére is lefordította a döntést, mint kiemelte, már az idén 684 millió forintos kiesést jelentett az önkormányzatnak, miközben a beruházásból még egy kapavágás sem történt: 
– Dunaújvárost tehát úgy büntették 684 millió forint elvételével csak az idén, hogy még ez az ürügy beruházás sem kezdődött meg. Ráadásul ez a jelentős bevételkiesés év közben ért minket, tehát az idei terveinkből kellett lefaragnunk. Út- és járdafelújítások, óvoda-felújítások maradtak el Molnár Krisztián és a Fidesz miatt. 
A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester kiemelte – Dunaújváros minden egyes évben jelentős összeget fizet ki szolidaritási hozzájárulás címén, ezt azért fizeti városunk, hogy a kormány azt elossza a Dunaújvárosnál szegényebb települések között:
– Csak az idén 1768 millió forintot fizettünk ki erre a célra, annak ellenére, hogy a bevételeink 684 millióval csökkentek. Ez az 1768 millió a város iparűzési adóbevételeink 42 százaléka, ami a megyei jogú városok között a legmagasabb. Dunaújváros polgárai jogosan kérdezik: hová teszi ezt a temérdek pénzt a kormány, amit ők adóként befizetnek? 
Szabó Zsolt a tájékoztató végén hangsúlyozta: akár a perek végén, akár a kormányváltás után, de helyre fogják hozni ezt az igazságtalanságot – ám addig is működtetik Dunaújvárost. Igaz, jövőre már 1500 millió forint hiányzik a különleges övezet miatt a büdzséből – de ezt is meg fogják oldani, ígérte. 

(Címlap- és nyitókép: Vaszócsik Kristóf; belső oldali fotók: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.