Dunaújváros Hetilap

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

doszerk - 2022. január 21. 9:54

Városunkban már 16 helyszínen adható  le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, mindez a "CseppetSem!" program részeként. A cél a környezetszennyezés megelőzése és a környezettudatos magatartás erősítése. 

Városunkban a tavalyi évben indult útjára a használt sütőolaj – és zsiradék gyűjtése. Az oktatási – nevelési intézmények önkéntes alapon csatlakoztak a „CseppetSem!” programhoz, számuk pedig egyre csak nő: jelenleg 16 gyűjtőponton adhatják le a kihelyezett boxokban a lakók az otthonaikban keletkezett sütőolajat.
– A használt sütőolajat és zsiradékot a környezetet erősen terhelő anyagok között tartjuk számon, hiszen gondoljunk csak bele: egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet, hatalmas károkat okozva ezzel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne a lefolyókba, a talajba, vagy akár a kommunális hulladéklerakóba kerüljenek, hanem gyűjtsük szelektíven! – mondta Szabó Zsolt alpolgármester, aki maga is elhozta a város 16 gyűjtőpontjának egyikére az otthonában felgyülemlett használt olajat.  

Hangsúlyozta: a város vezetése kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére:
–  Jó látni, hogy ma már egyre szélesebb körben elterjed a környezettudatos gondolkodásmód. A város önkormányzata üdvözli az ilyen, és ehhez hasonló környezetvédelmi kezdeményezéseket, egyik kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos magatartás erősítését. A "CseppetSem!" program egyik kiváló eszköze ennek, hiszen a csatlakozó intézmények közreműködésével már kisgyermekkorban kialakíthatóak  a környezetvédelemmel kapcsolatos szokások. 
Cserháti László, a CseppetSem! program vezetője elmondta, a lakosságnak nincs más dolga, mint az adott gyűjtőpontok egyikére nyitvatartási időben zárt PET palackban vagy befőttes üvegben elhelyezni a használt, kihűlt olajat. 
– Dunaújvárosból a törökbálinti telephelyre szállítást követően az olajat  átszűrik, így a lakosságnak ezzel sincs dolga, majd a zacc a biogáz üzembe kerül, ezt elektromos energia előállítására használják, és a tiszta olajból és zsiradékból bioüzemanyagot gyártanak, amely végül a gázolaj gyártás során hasznosul újra. 
Cserháti László hozzátette: érdemes időt szánni az olaj szelektív gyűjtésére, hiszen amellett, hogy a környezetet kíméljük, az oktatási – nevelési intézményeket is támogatják a lakók, hiszen minden kilogramm leadott olaj után 25 forintot kapnak. 
A Dunaújvárosban található gyűjtőpontok listáját az alábbi táblázatban találják. 
Fontos tudni, hogy a gyűjtőpontokat az elkerített udvar részekre, vagy a tálaló konyha melletti elkerített területen helyezték el oly módon, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá az edényekhez, így a használt sütőolaj elhelyezését minden esetben jelezzék az adott intézmény vezetőjénél, vagy csengessenek a portán.

A csatlakozás lehetőségeiről pedig a Biotrans hivatalos oldalán olvashatnak!

DMJV Önkormányzata

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.