Dunaújváros Hetilap

Minden fontos tényező, amit a választásról tudni kell!

Öcaline - 2022. április 1. 17:27

Tudnivalók és aktualitások, szavazókörök és időpontok – összeállításunkban minden fontos tételről szót ejtünk az április 3-án, vasárnap esedékes országgyűlési választás és népszavazás kapcsán.

Kezdjük az alapvető tudnivalókkal – a tájékozódásban az országos Választási Bizottság (OVB) hivatalos oldala, valamint a Helyi Választási Bizottság (HVB) információi segítenek.

Országos mutatók 

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: az egyéni képviselő körzet képviselőjére is szavazhatnak – egyéni képviselői körzetből 106 van az országban, így e formában 106 képviselői hely sorsa dől el –, valamint az országos párlistára. Ez utóbbi formában 93 mandátum sorsa dől el. A két szavazatot két külön lapon kell leadni. Aki nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, de választójoga van, az csak listára szavazhat. 
A nemzetiségek kedvezményes mandátummal kerülhetnek az Országgyűlésbe. A nemzetiségi választók pártlistára nem, csak nemzetiségük listájára voksolhatnak. 
Szintén lényeges, hogy az 2022-es országgyűlési választással egy időben népszavazásra is sor kerül, négy kérdésben szavazhatnak a magyar állampolgárok. (E fronton az ellenzéki erők érvénytelen szavazat leadását szorgalmazzák választóiknak – lásd keretes anyagunkat!)
Szavazni április 3-án, vasárnap reggel 6 órától lehet, a választók 19 óráig voksolhatnak. Az országgyűlési választásokon minden nagykorú (18 év feletti, vagy házassággal nagykorúvá vált 16 éven felüli) magyar állampolgár részt vehet, kivéve azokat, akiknek bíróság korlátozta a választójogát – akár gondnoksági, akár büntetőeljárásban.
Az országgyűlési választásokon magyarországi lakosok és külföldön lakó állampolgárok is szavazhatnak. Szavazni érvényes fényképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél), valamint lakcímkártya birtokában lehet. Rendszerint mindenki a lakóhelye (vagyis az állandó lakcíme) szerinti szavazókörben szavaz az országgyűlési választáson – a szavazókör pontos helyét a választási irodától postán kapott értesítő is tartalmazza.

Helyi színtéren

A dunaújvárosi központtal működő Fejér 04-es országgyűlési egyéni választókerületbe városunk mellett további nyolc település (Adony, Ercsi, Iváncsa, Kulcs, Nagyvenyim, Perkáta, Pusztaszabolcs és Rácalmás) tartozik, az összesen 82 szavazókör több mint felét – szám szerint 48 szavazókört – városunk biztosít a választásra.
A nyilvántartásba vett, bejelentett egyéni jelöltek száma hét fő: Pozsgai Anita a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Badó Péter a Mi Hazánk Mozgalom, dr. Mészáros Lajos a Fidesz-KDNP, Fehérvári Zsolt István a Munkáspárt és az ISZOMM, Kohl János a Normális Párt, Hermann Henrik a MEMO, míg Kálló Gergely a DK, a Jobbik, a Momentum, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeként küzd a választói voksokért.
A választás hivatalos weboldalának adatai szerint a választókerületben a választásra jogosultak száma a választás kitűzésekor 66 ezer 420 fő volt. A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 65 ezer 660 fő, ebből 933 szavazó átjelentkezett, 421 fő külképviseletre jelentkezett.
Még egy fontos adat: az OVB ígérete szerint a 19 órai urnazárást követően már április 3-án, vasárnap késő este várhatóak eredmények a választásról.

Érvényes vagy érvénytelen? Így szavazzon!

Érvényes a szavazás, ha a szavazólapon egy karikába kerül X vagy + jel – a lényeg az egymást metsző vonalak egyértelmű megléte. A szintén vasárnap esedékes népszavazáshoz kapcsolódó, az ellenzéki álláspontot is tükröző civil kezdeményezés érvénytelen szavazat leadására buzdít: a tiltakozás legbiztosabb formájának az igen és a nem karikák együttes beikszelését látják. 
Álláspontjuk szerint ezzel azt üzenik, hogy fontos ugyan az ország sorsa, ki is nyilvánítják véleményüket, ugyanakkor határozottan elutasítják a kiközösítő kampányt.

(Fotó: DO-archív)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.